Glas

Foto & video

Nog even buffelen voor aardwarmtewinning

In Vierpolders wordt de laatste hand gelegd aan de installatie die binnenkort bijna 50 hectare kassen met aardwarmte gaat verwarmen. Die 'hand' moet ruim genomen worden: vorige week werd nog met man en macht gewerkt in en om het pomphuis. Op de teeltbedrijven zijn de voorzieningen nagenoeg klaar, op wat isolatiewerk van de leidingen na. De verwachting is dat de bron een debiet zal hebben van 300 kuub van circa 82 graden per uur. Daarmee hopen de negen bedrijven per jaar 14 miljoen kuub gas en 25 miljoen kilo CO2-emissie uit te sparen. Hier een foto-impressie.

Foto

 • De bron- en injectieput gaan tot een diepte van ongeveer 2200 meter. Daar bevindt zich een poreuze zandlaag met water van circa 85 graden. Het boren heeft 83 dagen geduurd, ondanks de vele ups en downs een paar dagen korter dan gepland.

  De bron- en injectieput gaan tot een diepte van ongeveer 2200 meter. Daar bevindt zich een poreuze zandlaag met water van circa 85 graden. Het boren heeft 83 dagen geduurd, ondanks de vele ups en downs een paar dagen korter dan gepland.

 • Vorige week werden de leidingen van en naar de putten aangesloten. Zo'n boutje raak je niet gauw kwijt in je zak.

  Vorige week werden de leidingen van en naar de putten aangesloten. Zo'n boutje raak je niet gauw kwijt in je zak.

 • In het pomphuis staan de grote warmtewisselaars. Daar draagt het oeroude water zijn warme over aan het circuit van 14 kilometer naar en van de tuinbouwbedrijven. Ieder bedrijf heeft weer zijn eigen warmtewisselaars naar de eigen verwarmingsinstallatie.

  In het pomphuis staan de grote warmtewisselaars. Daar draagt het oeroude water zijn warme over aan het circuit van 14 kilometer naar en van de tuinbouwbedrijven. Ieder bedrijf heeft weer zijn eigen warmtewisselaars naar de eigen verwarmingsinstallatie.

 • VB-projects is verantwoordelijk voor de bovengrondse installatie. Het bedrijf heeft er wellicht de meeste ervaring mee in de tuinbouw. Ze waren ook betrokken bij de aardwarmteprojecten van Wijnen Square Crops, Duijvenstijn Tomaten, GreenWell Westland en Koekoekspolder.

  VB-projects is verantwoordelijk voor de bovengrondse installatie. Het bedrijf heeft er wellicht de meeste ervaring mee in de tuinbouw. Ze waren ook betrokken bij de aardwarmteprojecten van Wijnen Square Crops, Duijvenstijn Tomaten, GreenWell Westland en Koekoekspolder.

 • Het leidingenwerk is grotendeels prefab aangeleverd. Loopbruggen zorgen ervoor dat de onderdelen goed bereikbaar zijn.

  Het leidingenwerk is grotendeels prefab aangeleverd. Loopbruggen zorgen ervoor dat de onderdelen goed bereikbaar zijn.

 • De grote injectiepompen wachten nog op aansluiting. Hier worden de boutgaten in het frame geboord om de pomp te verankeren.

  De grote injectiepompen wachten nog op aansluiting. Hier worden de boutgaten in het frame geboord om de pomp te verankeren.

 • Van de 14 kilometer leidingen is weinig meer te zien in het gebied. Tussen de isolatie en de stalen pijpen zijn detectiedraden aangebracht om te controleren of er water van binnen of buiten komt. In het gebied staan kastjes waar de weerstand tussen de draden kan worden gemeten ter controle. Dit traject liet een super hoge weerstand zien, dus 'helemaal OK'.

  Van de 14 kilometer leidingen is weinig meer te zien in het gebied. Tussen de isolatie en de stalen pijpen zijn detectiedraden aangebracht om te controleren of er water van binnen of buiten komt. In het gebied staan kastjes waar de weerstand tussen de draden kan worden gemeten ter controle. Dit traject liet een super hoge weerstand zien, dus 'helemaal OK'.

 • Het gezamenlijk bedrijf Aardwarmte Vierpolders beheert het aardwarmteproject. Er zijn plannen om op een diepte van 300 tot 450 meter een waterbel voor warmteopslag aan te leggen. "Maar eerst gaan we in 2016 kijken hoe we de warmteafname goed op elkaar kunnen afstemmen. Dan gaan we rekenen of zo'n warmteopslag interessant is", zegt woordvoerder Paul Grootscholten van Globe Plant.

  Het gezamenlijk bedrijf Aardwarmte Vierpolders beheert het aardwarmteproject. Er zijn plannen om op een diepte van 300 tot 450 meter een waterbel voor warmteopslag aan te leggen. "Maar eerst gaan we in 2016 kijken hoe we de warmteafname goed op elkaar kunnen afstemmen. Dan gaan we rekenen of zo'n warmteopslag interessant is", zegt woordvoerder Paul Grootscholten van Globe Plant.

Of registreer je om te kunnen reageren.