Glas

Foto & video

IQA-sensor houdt binnenrot weg uit de keten

Bij Midfresh, het sorteerbedrijf van drie paprikatelers in Harmelen, draait de eerste sorteermachine die paprika’s kan sorteren op interne kwaliteit. De machine met Inscan-IQA-sensor haalt zonder ook maar iets van zijn capaciteit te verliezen de ‘zieke’ vruchten (waaronder binnenrot) eruit.

Berry Gresnigt van Midfresh en Marco van Renswou, projectleider sensortechnieken bij Aweta, hebben hierbij nauw samengewerkt. Nu acht Aweta de tijd rijp om ermee de markt op te gaan.  Lees het artikel over de sorteermachine in editie 24 van Groenten&Fruit Magazine dat deze week verschijnt. Bekijk hier de video van de sorteermachine van Midfresh.

Foto

 • Midfresh is het gezamenlijk sorteer- en verpakkingsbedrijf van drie paprikateeltbedrijven in Harmelen: Concordia van John de Groot (6,8 ha), SDG paprika van Sjon de Groot; 5,1 ha) en medeoprichter Van Dijk, nu Midberg (17 ha). Jaarlijks gaat ruim 9 miljoen kilo paprika over de sorteermachine. Alle drie telers zijn lid van Van Nature; de verlading gaat via Haluco. Foto's: Gerard Boonekamp

  Midfresh is het gezamenlijk sorteer- en verpakkingsbedrijf van drie paprikateeltbedrijven in Harmelen: Concordia van John de Groot (6,8 ha), SDG paprika van Sjon de Groot; 5,1 ha) en medeoprichter Van Dijk, nu Midberg (17 ha). Jaarlijks gaat ruim 9 miljoen kilo paprika over de sorteermachine. Alle drie telers zijn lid van Van Nature; de verlading gaat via Haluco. Foto's: Gerard Boonekamp

  Foto: Gerard Boonekamp
 • De basis van de 8-lijns Aweta-machine is al 13 jaar oud, maar steeds aangepast aan de nieuwste technieken. Zo heeft de machine 30 uitgangen waar verschillende soorten fust optimaal gevuld kunnen worden zodat een minimum aan overgewicht wordt 'weggeven'.

  De basis van de 8-lijns Aweta-machine is al 13 jaar oud, maar steeds aangepast aan de nieuwste technieken. Zo heeft de machine 30 uitgangen waar verschillende soorten fust optimaal gevuld kunnen worden zodat een minimum aan overgewicht wordt 'weggeven'.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • De machine sorteert niet alleen op uiterlijke kenmerken maar ook op de interne kwaliteit. De Inscan-IQA-sensors traceren de vruchten met binnenrot en andere 'ziektes' zoals neusrot, brandplekken, kroonfusarium, erwinia en zelfs slappe vruchten.

  De machine sorteert niet alleen op uiterlijke kenmerken maar ook op de interne kwaliteit. De Inscan-IQA-sensors traceren de vruchten met binnenrot en andere 'ziektes' zoals neusrot, brandplekken, kroonfusarium, erwinia en zelfs slappe vruchten.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • De technologie is gebaseerd op de verandering van het spectrum van nabij-infrarood licht (NIR) door organische moleculen. Het NIR-licht dringt diep door in het organisch materiaal en wordt door de chemische eigenschappen omgevormd of geabsorbeerd.

  De technologie is gebaseerd op de verandering van het spectrum van nabij-infrarood licht (NIR) door organische moleculen. Het NIR-licht dringt diep door in het organisch materiaal en wordt door de chemische eigenschappen omgevormd of geabsorbeerd.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • Via spectrofotometers boven iedere sorteerlijn wordt het verschil tussen het ingaande licht en het uittredende licht bepaald. Vergelijking met de optische 'vingerafdruk' van de paprika bepaalt of de passerende vrucht goed is of afgekeurd wordt.

  Via spectrofotometers boven iedere sorteerlijn wordt het verschil tussen het ingaande licht en het uittredende licht bepaald. Vergelijking met de optische 'vingerafdruk' van de paprika bepaalt of de passerende vrucht goed is of afgekeurd wordt.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • Computersoftware legt via specifieke wiskundige algoritmes een verband tussen de gemeten lichtverschillen en de interne eigenschappen van het product.

  Computersoftware legt via specifieke wiskundige algoritmes een verband tussen de gemeten lichtverschillen en de interne eigenschappen van het product.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • De gevoeligheid van de machine kun je eenvoudig instellen door met de muis de lijn tussen de groene en rode rechthoek op het beeldscherm te verschuiven, laat bedrijfsleider Berry Gresnigt zien

  De gevoeligheid van de machine kun je eenvoudig instellen door met de muis de lijn tussen de groene en rode rechthoek op het beeldscherm te verschuiven, laat bedrijfsleider Berry Gresnigt zien

  Foto: Gerard Boonekamp
 • In de opvangbak met afgekeurde paprika's liggen vruchten waar ogenschijnlijk weinig mee mis is. Maar als je ze openbreekt kan er zomaar zwart zaad en beginnend rot in zitten.

  In de opvangbak met afgekeurde paprika's liggen vruchten waar ogenschijnlijk weinig mee mis is. Maar als je ze openbreekt kan er zomaar zwart zaad en beginnend rot in zitten.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • De machine werkt zo nauwkeurig dat hij van een partij met 10 procent binnenrot nog een acceptabel eindproduct kan maken. Aweta claimt niet dat hij alles eruit haalt. "Als je honderd procent wilt halen, gaat er ook veel goed product verloren. Op jaarbasis halen we zeker 80 tot 90 procent van de binnenrot eruit", zegt Marco van Renswou, projectleider sensortechnieken bij Aweta (rechts).

  De machine werkt zo nauwkeurig dat hij van een partij met 10 procent binnenrot nog een acceptabel eindproduct kan maken. Aweta claimt niet dat hij alles eruit haalt. "Als je honderd procent wilt halen, gaat er ook veel goed product verloren. Op jaarbasis halen we zeker 80 tot 90 procent van de binnenrot eruit", zegt Marco van Renswou, projectleider sensortechnieken bij Aweta (rechts).

  Foto: Gerard Boonekamp
 • Naast bedrijfsleider Berry Gresnigt werken er in de zomer maximaal 25 tijdelijke werknemers bij Midfresh. Vrijwel het hele sorteer- en inpakproces is geautomatiseerd. Het dekselen van de dozen is een van de weinige taken die nog met de hand gedaan wordt.

  Naast bedrijfsleider Berry Gresnigt werken er in de zomer maximaal 25 tijdelijke werknemers bij Midfresh. Vrijwel het hele sorteer- en inpakproces is geautomatiseerd. Het dekselen van de dozen is een van de weinige taken die nog met de hand gedaan wordt.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • De gesorteerde en gelabelde dozen gaan eerst in een paternosterbuffer. De buffer kan vier verschillende sorteringen huisvesten.

  De gesorteerde en gelabelde dozen gaan eerst in een paternosterbuffer. De buffer kan vier verschillende sorteringen huisvesten.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • Vanuit de buffer gaan de dozen naar de pallettiseerder. De paternosterbuffer en palletiseerder zijn van Viscon.

  Vanuit de buffer gaan de dozen naar de pallettiseerder. De paternosterbuffer en palletiseerder zijn van Viscon.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • Eerst worden de dozen drie hoog gestapeld en met de labels in de juiste richting gezet. De palletiseerrobot zet ze netjes op de pallet, kartonnen hoeklatten ertegenaan, bandjes eromheen, klaar.

  Eerst worden de dozen drie hoog gestapeld en met de labels in de juiste richting gezet. De palletiseerrobot zet ze netjes op de pallet, kartonnen hoeklatten ertegenaan, bandjes eromheen, klaar.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • Alleen de kleine partijtjes worden nog met de hand gestapeld. Zo'n pallet lijkt dan ineens een stuk hoger.

  Alleen de kleine partijtjes worden nog met de hand gestapeld. Zo'n pallet lijkt dan ineens een stuk hoger.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • Midfresh beschikt ook over een volautomatische verpakkingsmachine voor 'stoplichten' in flowpack (Affeldt). Per jaar verpakt de machine 1,8 miljoen kilo rode, gele en groene paprika's die voor 95 % (via Haluco) naar Lidl gaan. Zoals de sorteermachine zoekt ook deze verpakkingsmachine de ideale combinatie van gewichten bij elkaar zodat iedere verpakking hetzelfde weegt.

  Midfresh beschikt ook over een volautomatische verpakkingsmachine voor 'stoplichten' in flowpack (Affeldt). Per jaar verpakt de machine 1,8 miljoen kilo rode, gele en groene paprika's die voor 95 % (via Haluco) naar Lidl gaan. Zoals de sorteermachine zoekt ook deze verpakkingsmachine de ideale combinatie van gewichten bij elkaar zodat iedere verpakking hetzelfde weegt.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • Gresnigt heeft zelf nog een mooie verbetering aangebracht. De opstaande schotjes voorkomen dat de flowpacks naast de lopende band terecht komen.

  Gresnigt heeft zelf nog een mooie verbetering aangebracht. De opstaande schotjes voorkomen dat de flowpacks naast de lopende band terecht komen.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • Hoe goed de installatie ook is, er valt altijd wat te verbeteren. Doordat de sorteerunit en de palletiseerunit niet van dezelfde makers zijn ze niet met elkaar communiceren. Een printje uit de sorteerunit moet worden overgetypt in het computerprogramma van de palletiseerder om een compleet beeld te krijgen.

  Hoe goed de installatie ook is, er valt altijd wat te verbeteren. Doordat de sorteerunit en de palletiseerunit niet van dezelfde makers zijn ze niet met elkaar communiceren. Een printje uit de sorteerunit moet worden overgetypt in het computerprogramma van de palletiseerder om een compleet beeld te krijgen.

  Foto: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.