Glas

Foto & video

Tomaten telen op Mars is in principe mogelijk

Op de dag dat de film 'The Martian' in première gaat, vertellen twee Wageningse onderzoekers in Groenten&Fruit Magazine over de mogelijkheden en beperkingen van het telen van voedselgewassen op Mars.

Het is onderzoeker Wieger Wamelink van Alterra (onderdeel van Wageningen UR) gelukt om rode cherrytomaten te oogsten van planten die op nagebootste Marsgrond groeien. "We waren al heel verbaasd dat planten zo goed groeien op deze grond, maar dat ze nu ook nog vrucht dragen en zaad produceren is helemaal boven verwachting." 'Marsgrond' bevat vrijwel alle essentiële mineralen voor plantengroei (zie bijlage).

Spin-off voor de tuinbouw op aarde

Het onderzoek naar telen op Mars zal veel spin-off opleveren voor de tuinbouw op aarde, verwacht Leo Marcelis, hoogleraar tuinbouw en productfysiologie van Wageningen UR. "Er is veel kennis uit de tuinbouw nodig. Dat zal twee kanten opwerken. Voor Mars moet je helemaal terug naar de basis van de plantengroei omdat de omstandigheden er zo anders zijn. Daar gaan we veel van leren." Marcelis is door 'Mars One' gevraagd als adviseur voor de voedselproductie tijdens de permanente bewoning van de rode planeet.

Kijk hieronder voor een fotoreportage van dit onderzoek.

Foto

 • De nagebootste Marsgrond en het maanzand konden gewoon via internet worden besteld bij ruimtevaartorganisatie NASA.

  De nagebootste Marsgrond en het maanzand konden gewoon via internet worden besteld bij ruimtevaartorganisatie NASA.

  Foto: Alterra
 • Het 'Marszand' is afkomstig van vulkanisch gesteente op Hawaii en geprepareerd op grond van de metingen die bij verschillende landingen op Mars zijn gedaan.

  Het 'Marszand' is afkomstig van vulkanisch gesteente op Hawaii en geprepareerd op grond van de metingen die bij verschillende landingen op Mars zijn gedaan.

  Foto: Alterra
 • 'Marszand' dat is natgemaakt met gedestilleerd water. Een verrassing was dat deze grond erg goed het vocht vasthoudt. "Het lijkt het meest op Limburgse lössgrond", zegt Wamelink.

  'Marszand' dat is natgemaakt met gedestilleerd water. Een verrassing was dat deze grond erg goed het vocht vasthoudt. "Het lijkt het meest op Limburgse lössgrond", zegt Wamelink.

  Foto: Alterra
 • Nagebootst maanzand is afkomstig uit de woestijn van Arizona. Het is veel minder in staat om water vast te houden.

  Nagebootst maanzand is afkomstig uit de woestijn van Arizona. Het is veel minder in staat om water vast te houden.

  Foto: Alterra
 • In 2013 werd een pilotstudie gedaan om te kijken of planten überhaupt kiemden en vijftig dagen overleefden op buitenaardse gronden. Vrijwel alle wilde- en cultuurplanten groeiden het best op Mars-grond, veel beter dan op maanzand en het arme Rijnzand (controle).

  In 2013 werd een pilotstudie gedaan om te kijken of planten überhaupt kiemden en vijftig dagen overleefden op buitenaardse gronden. Vrijwel alle wilde- en cultuurplanten groeiden het best op Mars-grond, veel beter dan op maanzand en het arme Rijnzand (controle).

  Foto: Alterra
 • Dit voorjaar startte een tweede experiment met Mars- en maangrond, aangevuld met grassnippers. De controle bestond uit rijke potgrond.

  Dit voorjaar startte een tweede experiment met Mars- en maangrond, aangevuld met grassnippers. De controle bestond uit rijke potgrond.

  Foto: Alterra
 • In dit experiment werden tien verschillende voedselgewassen uitgeprobeerd.

  In dit experiment werden tien verschillende voedselgewassen uitgeprobeerd.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • De eerste 'eetbare' radijs op 'Marsgrond', maar het is niet zeker dat ze veilig zijn om te eten. Onderzoek moet uitwijzen of er niet te veel zware metalen inzitten.

  De eerste 'eetbare' radijs op 'Marsgrond', maar het is niet zeker dat ze veilig zijn om te eten. Onderzoek moet uitwijzen of er niet te veel zware metalen inzitten.

  Foto: Alterra
 • De radijs produceerde, net als de andere gewassen, ook zaad. Dit is essentieel voor de voedselvoorziening op Mars die in gesloten ecosysteem zal moeten plaatsvinden.

  De radijs produceerde, net als de andere gewassen, ook zaad. Dit is essentieel voor de voedselvoorziening op Mars die in gesloten ecosysteem zal moeten plaatsvinden.

  Foto: Alterra
 • De meeste aandacht in de media gaat uit naar de vrucht met het hoogste knuffelgehalte, de kleine tomaatjes

  De meeste aandacht in de media gaat uit naar de vrucht met het hoogste knuffelgehalte, de kleine tomaatjes

  Foto: Gerard Boonekamp
 • Omdat er op Mars ook geen bestuivers zijn helpt Wamelink de natuur zelf een handje

  Omdat er op Mars ook geen bestuivers zijn helpt Wamelink de natuur zelf een handje

  Foto: Gerard Boonekamp
 • Voor de tomaten gegeten kunnen worden, moet eerst worden vastgesteld of er geen zware metalen inzitten. De Marsgrond bevat veel zware metalen maar deze werden (vermoedelijk door de hoge pH) tot nu toe niet teruggevonden in opneembare vorm.

  Voor de tomaten gegeten kunnen worden, moet eerst worden vastgesteld of er geen zware metalen inzitten. De Marsgrond bevat veel zware metalen maar deze werden (vermoedelijk door de hoge pH) tot nu toe niet teruggevonden in opneembare vorm.

  Foto: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.