Glas

Foto & video 2 reactieslaatste update:14 jan 2015

Stoffels Tomaten vertelt zijn eigen verhaal

Paul Stoffels in Rijkevorsel teelt al sinds 2002 specialty-tomaten. Het begon met een 0,5 hectare exclusieve Suntream-minipruim-trostomaten. Inmiddels is Stoffels Tomaten 19 hectare groot, waarvan 10,5 hectare eigen teelt en de rest contractteelt. "We zijn steeds vanuit de vraag en het geloof in bepaalde markten gegroeid. Als basis is ongeveer 80 procent van de productie van tevoren al verkocht", zegt Stoffels. Zijn vrouw Petra Veldman, afgestudeerd kunsthistorica, kwam in het bedrijf om de marketing vorm te geven. Zij ontwerpt speciale verpakkingen en waakt over het concept. "Het gaat om veel meer dan alleen de verpakking. Het product is een concept met een eigen verhaal." Dat eigen verhaal is verwoord in nummer 1 van Groenten & Fruit dat in week 2 van 2015 verscheen. Kijk hieronder voor een foto-impressie over het bedrijf.Foto

 • Paul Stoffels en Petra Veldman hebben eind vorig jaar besloten om hun lidmaatschap van veiling Hoogstaten op te zeggen. “Wij hebben korte lijnen met onze afnemers en willen zo flexibel mogelijk werken. We willen daarbij niet meer afhankelijk zijn van de veiling of handelaren”, verklaart Stoffels.

  Paul Stoffels en Petra Veldman hebben eind vorig jaar besloten om hun lidmaatschap van veiling Hoogstaten op te zeggen. “Wij hebben korte lijnen met onze afnemers en willen zo flexibel mogelijk werken. We willen daarbij niet meer afhankelijk zijn van de veiling of handelaren”, verklaart Stoffels.

 • Het assortiment van het bedrijf bestaat uit 7 speciale tomatenrassen: 6 speciale kleine tomaatjes en een nieuwe vleestomaat. Voor de meeste zijn er exclusiviteitsafspraken gemaakt met de zaadfirma’s.

  Het assortiment van het bedrijf bestaat uit 7 speciale tomatenrassen: 6 speciale kleine tomaatjes en een nieuwe vleestomaat. Voor de meeste zijn er exclusiviteitsafspraken gemaakt met de zaadfirma’s.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • Om klanten jaarrond te kunnen beleveren wordt sinds dit jaar op 8,5 van de 19 hectare onder groeilicht geteeld. Bij Stoffels zelf is de nieuwste kas van ruim 3,5 hectare van lampen voorzien. Hier worden nu vier verschillende rassen geteeld.

  Om klanten jaarrond te kunnen beleveren wordt sinds dit jaar op 8,5 van de 19 hectare onder groeilicht geteeld. Bij Stoffels zelf is de nieuwste kas van ruim 3,5 hectare van lampen voorzien. Hier worden nu vier verschillende rassen geteeld.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • De nieuwste aanwinst is het ras Gusto van Nickerson Zwaan: een kleine vleestomaat (vruchtgewicht circa 125 gram) met diep rode kleur.

  De nieuwste aanwinst is het ras Gusto van Nickerson Zwaan: een kleine vleestomaat (vruchtgewicht circa 125 gram) met diep rode kleur.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • De ‘Gusto’-tomaat is veelhokkig en mooi rood van binnen. “Hij heeft een brix van 7 en een uitzonderlijk kruidige en zoete smaak.”

  De ‘Gusto’-tomaat is veelhokkig en mooi rood van binnen. “Hij heeft een brix van 7 en een uitzonderlijk kruidige en zoete smaak.”

  Foto: Gerard Boonekamp
 • De vruchten worden in een hoge kleurschaal geplukt en in de kas op twee sorteringen in poolbakken geplukt zodat ze niet meer over een sorteermachine hoeven. Om prikschade te voorkomen wordt een velletje tussen de lagen gelegd.

  De vruchten worden in een hoge kleurschaal geplukt en in de kas op twee sorteringen in poolbakken geplukt zodat ze niet meer over een sorteermachine hoeven. Om prikschade te voorkomen wordt een velletje tussen de lagen gelegd.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • Rivolo van Gautier Semences is het topras in het tros-cherrysegment.

  Rivolo van Gautier Semences is het topras in het tros-cherrysegment.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • De tomaatjes zijn niet alleen zoet maar hebben ook een kruidige smaak, een ‘knapperige bite’ en een lang uitstalleven.

  De tomaatjes zijn niet alleen zoet maar hebben ook een kruidige smaak, een ‘knapperige bite’ en een lang uitstalleven.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • Het verhaal achter Stoffels Tomaten is er ook een van goed personeelsbeleid. De 65 werknemers die het hele jaar blijven zijn er in vaste dienst en van heel diverse pluimage. Dit leverde het bedrijf in 2010 de ‘diversiteitsprijs’ op van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen.

  Het verhaal achter Stoffels Tomaten is er ook een van goed personeelsbeleid. De 65 werknemers die het hele jaar blijven zijn er in vaste dienst en van heel diverse pluimage. Dit leverde het bedrijf in 2010 de ‘diversiteitsprijs’ op van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • Ook duurzaamheid speelt een belangrijke rol in de bedrijfsvoering. Zo wordt overal kokossubstraat gebruikt, dit jaar voor het eerst ook met kokospotten.

  Ook duurzaamheid speelt een belangrijke rol in de bedrijfsvoering. Zo wordt overal kokossubstraat gebruikt, dit jaar voor het eerst ook met kokospotten.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • Het kokossubstraat wordt na de teelt in sleepdoeken gestort en voor hergebruik afgevoerd naar aspergetelers en boomkwekerijen in de omgeving.

  Het kokossubstraat wordt na de teelt in sleepdoeken gestort en voor hergebruik afgevoerd naar aspergetelers en boomkwekerijen in de omgeving.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • Ongeveer 45 procent van de arbeid op het bedrijf vindt plaats in de moderne verpakkingshal.

  Ongeveer 45 procent van de arbeid op het bedrijf vindt plaats in de moderne verpakkingshal.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • De nieuwste aanwinst in de hal is een verpakkingsmachine voor het in een keer gescheiden verpakken van drie kleuren cherrytomaten in een kleinverpakking. Tot nu toe kon dit alleen met de hand.

  De nieuwste aanwinst in de hal is een verpakkingsmachine voor het in een keer gescheiden verpakken van drie kleuren cherrytomaten in een kleinverpakking. Tot nu toe kon dit alleen met de hand.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • De Sunstream-tomaten gaan in geflowpackte langwerpige kartonnen doosjes voor het label Boni van supermarktketen Colruyt.

  De Sunstream-tomaten gaan in geflowpackte langwerpige kartonnen doosjes voor het label Boni van supermarktketen Colruyt.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • Petra Veldman heeft in samenwerking met de klanten een groot aantal eigen kleinverpakkingen ontwikkeld. De verpakking van de Toma d’Or-troscherrytomaten doet aan luxe bonbons denken.

  Petra Veldman heeft in samenwerking met de klanten een groot aantal eigen kleinverpakkingen ontwikkeld. De verpakking van de Toma d’Or-troscherrytomaten doet aan luxe bonbons denken.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • Het doosje van de ‘Tomates tapas’ voor supermarkt Colruyt straalt ambachtelijkheid uit, mede door de foto van teler Paul Stoffels.

  Het doosje van de ‘Tomates tapas’ voor supermarkt Colruyt straalt ambachtelijkheid uit, mede door de foto van teler Paul Stoffels.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • De ‘Gusto’-vleestomaten worden per zes stuks in doosjes geleverd of met zijn 4-en in een flowpack.

  De ‘Gusto’-vleestomaten worden per zes stuks in doosjes geleverd of met zijn 4-en in een flowpack.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • De speciaal gevormde shakers met gele en rode tomaatjes doen het vooral goed bij de jeugd.

  De speciaal gevormde shakers met gele en rode tomaatjes doen het vooral goed bij de jeugd.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • En voor scholieren wordt bij Juanita-troscherrytomaatjes in de ‘Tomabox’ een afsluitbaar doosje meegeleverd om ze los mee te nemen naar school.

  En voor scholieren wordt bij Juanita-troscherrytomaatjes in de ‘Tomabox’ een afsluitbaar doosje meegeleverd om ze los mee te nemen naar school.

  Foto: Gerard Boonekamp

Laatste reacties

 • PA van der Meer

  Om te overleven is dit de enige manier, aandacht voor de klant, aandacht voor kwaliteit en doen wat je belooft. De tijd dat je je produkt op de veiling zette en moest afwachten is over. Toekomst : Korte lijnen en aandacht !!

 • B Nanninga

  Inspirerend voorbeeld voor de sector. Hopelijk volgen er meer. Marketing als succesfactor blijkt het verschil te maken!
  Bernhard Nanninga, Agrado

Of registreer je om te kunnen reageren.