Glas

Foto & video

Video: robot oogst paprika’s

Voor het eerst kan een oogstrobot in een gangbare praktijksituatie paprika’s plukken. In het Innovatie en Demonstratiecentrum (IDC) Robotica in Honselersdijk werd de werking van de oogstrobot gedemonstreerd.

De robot is ontwikkeld binnen het vierjarige EU-project CROPS (Clever Robot for Crops). De robot kan zelf vruchten vinden, benaderen, vastpakken, afsnijden/afknippen en wegleggen. Er zijn twee types 'robothanden' getest. De eerste variant heeft flexibele vingers die de vrucht beetpakken, waarna een schaartje de vruchtsteel doorknipt en de robotarm de paprika weglegt. Een andere variant is het vastzuigen van een vrucht, waarna er twee 'lippen' omheen slaan die de steel doorsnijden. De paprika wordt daarna via een flexibele slurf afgevoerd, zodat de robotarm direct al weer op zoek kan naar de volgende vrucht.

Of registreer je om te kunnen reageren.