Glas

Foto & video

ActivAir-kas van Looije Tomaten gaat paar stappen verder

Tomatenondernemer Jos Looije liet vorig jaar een eigen semi-gesloten kas bouwen in Burgerveen. Door zich vooraf goed te oriënteren, wist hij samen met een groep bedrijven een aantal technische knelpunten te vermijden. De intensieve samenwerking leidde tot een groot aantal slimme oplossingen. Tot net voor het planten sleutelden de bouwers aan het concept. Na een half jaar telen van troscherrytomaatjes, lijken de resultaten de verwachtingen goed waar te maken. In het magazine Groenten&Fruit van deze week staat het uitgebreide verhaal over de ActivAir-kas.

Foto

 • Jos Looije verzamelde voor de bouw een groep bedrijven om zich heen bestaande uit VB-Climate, Priva, Havecon en Formflex. “Dit is een van de gaafste projecten die ik heb aangepakt. We hebben echt als partners met elkaar stap voor stap ontwikkeld.”

  Jos Looije verzamelde voor de bouw een groep bedrijven om zich heen bestaande uit VB-Climate, Priva, Havecon en Formflex. “Dit is een van de gaafste projecten die ik heb aangepakt. We hebben echt als partners met elkaar stap voor stap ontwikkeld.”

 • Havecon maakte een schaalmodel van het ActivAir-systeem voor demonstraties en beurzen. Een schuin paneel schermt het groeilicht af, dempt het geluid van de ventilatoren en nivelleert drukverschillen door de wind.

  Havecon maakte een schaalmodel van het ActivAir-systeem voor demonstraties en beurzen. Een schuin paneel schermt het groeilicht af, dempt het geluid van de ventilatoren en nivelleert drukverschillen door de wind.

 • Buiten de kas is een volledig afgegaasde corridor waar de lucht wordt aangezogen. Het gaas is vrij opgehangen zodat het niet kapot schuurt tegen de roeden.

  Buiten de kas is een volledig afgegaasde corridor waar de lucht wordt aangezogen. Het gaas is vrij opgehangen zodat het niet kapot schuurt tegen de roeden.

 • Meest afwijkend van bestaande systemen is de plaats waar de buitenlucht wordt opgewarmd: bij de buitengevel. Dit voorkomt condensatie in de luchtmengkamer. Bovendien kan die mengkamer zo veel smaller worden uitgevoerd.

  Meest afwijkend van bestaande systemen is de plaats waar de buitenlucht wordt opgewarmd: bij de buitengevel. Dit voorkomt condensatie in de luchtmengkamer. Bovendien kan die mengkamer zo veel smaller worden uitgevoerd.

 • Om bevriezing te voorkomen, zijn de verwarmingsblokken gevuld met glycol. Boven de blokken kan een vrije opening gemaakt worden. Wanneer de buitenlucht warmer is, kan een steeds groter deel van de lucht buiten het verwarmingsblok om stromen. Dat bespaart veel energie.

  Om bevriezing te voorkomen, zijn de verwarmingsblokken gevuld met glycol. Boven de blokken kan een vrije opening gemaakt worden. Wanneer de buitenlucht warmer is, kan een steeds groter deel van de lucht buiten het verwarmingsblok om stromen. Dat bespaart veel energie.

 • Bovenin de luchtmengkamer loopt de doorlopende klep om de kaslucht bij te mengen. Deze wordt onafhankelijk van de buitenluchtklep gestuurd zodat op ieder moment de optimale mengsel van kas- en buitenlucht kan worden gemaakt.

  Bovenin de luchtmengkamer loopt de doorlopende klep om de kaslucht bij te mengen. Deze wordt onafhankelijk van de buitenluchtklep gestuurd zodat op ieder moment de optimale mengsel van kas- en buitenlucht kan worden gemaakt.

 • Een van de nieuwe vindingen van VB-Climate is het diabolo-vormige mondstuk achter de ventilatoren. Samen met een uitgekiende verdeling van de perforaties zorgt het mondstuk ervoor dat de luchtslang (lengte 130 meter) zelfs bij een ventilatorcapaciteit van 30 procent nog bol blijft staan.

  Een van de nieuwe vindingen van VB-Climate is het diabolo-vormige mondstuk achter de ventilatoren. Samen met een uitgekiende verdeling van de perforaties zorgt het mondstuk ervoor dat de luchtslang (lengte 130 meter) zelfs bij een ventilatorcapaciteit van 30 procent nog bol blijft staan.

 • Priva heeft voor de klimaatregeling speciale software geschreven die gebaseerd is op het ‘feed forward’-principe. De luchtdebieten in combinatie met temperatuur en luchtvochtigheid zijn leidend.

  Priva heeft voor de klimaatregeling speciale software geschreven die gebaseerd is op het ‘feed forward’-principe. De luchtdebieten in combinatie met temperatuur en luchtvochtigheid zijn leidend.

 • Alle debieten van de luchtstromen worden werkelijk gemeten. Iedere ventilator kan apart worden gestuurd. Zo wordt de kas netjes op een overdruk van 10 pascal gehouden zonder onnodig stroom te verbruiken.

  Alle debieten van de luchtstromen worden werkelijk gemeten. Iedere ventilator kan apart worden gestuurd. Zo wordt de kas netjes op een overdruk van 10 pascal gehouden zonder onnodig stroom te verbruiken.

 • De eerste resultaten zijn veel belovend. De vier hoofddoelen lijken stuk voor stuk gehaald te worden. Enige aanpassing tot nu toe: er zijn hogedrukvernevelaars geïnstalleerd omdat het bovenin de kas te warm kan worden door het geringe aantal luchtramen.

  De eerste resultaten zijn veel belovend. De vier hoofddoelen lijken stuk voor stuk gehaald te worden. Enige aanpassing tot nu toe: er zijn hogedrukvernevelaars geïnstalleerd omdat het bovenin de kas te warm kan worden door het geringe aantal luchtramen.

Of registreer je om te kunnen reageren.