Glas

Foto & video

Bennie Kuipers wisselt vruchtgroente en perkgoed af

Het bedrijf Emsflower telt inmiddels 82 hectare glas op vijf locaties in Nederland en Duitsland en een stekbedrijf in Tanzania. Het bedrijf weet de productie van perk- en potplanten met succes dichtbij de consument te brengen in Emsbüren. Vanaf 2012 is daar ook vruchtgroente bijgekomen. Begin april maakt het perkgoed in de speciaal ontworpen kas plaats voor tomaten en komkommers. Ze worden voornamelijk als regio-groenten in Emsland verkocht. Groenten&Fruit nam een kijkje tijdens de hectische teeltwisseling. In het magazine van deze week staat een reportage. Kijk hier zelf mee achter de schermen.

Foto

 • Emsland Gemüse is een kassencomplex van 13 hectare dat speciaal is ingericht voor de teeltcombinatie van perkgoed in de winter en vruchtgroente in de rest van het jaar.

  Emsland Gemüse is een kassencomplex van 13 hectare dat speciaal is ingericht voor de teeltcombinatie van perkgoed in de winter en vruchtgroente in de rest van het jaar.

 • Begin april zijn in vier dagen 840 vrachtwagens geladen met perkgoed dat vervolgens over heel Europa uitzwermt naar bouwmarkten en supermarkten.

  Begin april zijn in vier dagen 840 vrachtwagens geladen met perkgoed dat vervolgens over heel Europa uitzwermt naar bouwmarkten en supermarkten.

 • Het is voor het eerst dat de 13 hectare in een keer wordt gewisseld. Teeltmanager Jeroen Stamsnijder (links) en bedrijfsleider Ton Peters zien dat hun strakke planning gehaald wordt.

  Het is voor het eerst dat de 13 hectare in een keer wordt gewisseld. Teeltmanager Jeroen Stamsnijder (links) en bedrijfsleider Ton Peters zien dat hun strakke planning gehaald wordt.

 • Alle perkplanten staan in handige trays met hengsels. Daardoor kan een overgewaswagen met haken ze oppikken en naar het pad vervoeren.

  Alle perkplanten staan in handige trays met hengsels. Daardoor kan een overgewaswagen met haken ze oppikken en naar het pad vervoeren.

 • Verderop liggen medewerkers op diezelfde overgewaswagens om de bloemen uit de Petunia’s te halen. “Door het mooie voorjaar is de ontwikkeling van het perkgoed sneller gegaan dan verwacht”, zegt Peters.

  Verderop liggen medewerkers op diezelfde overgewaswagens om de bloemen uit de Petunia’s te halen. “Door het mooie voorjaar is de ontwikkeling van het perkgoed sneller gegaan dan verwacht”, zegt Peters.

 • Als de perkplanten weg zijn, wordt het antiworteldoek aangeveegd en loopfolie getrokken en dichtgeplakt. Dan kan de buisrail langzaam zakken en wordt de takelbuis groeibuis voor de vruchtgroente.

  Als de perkplanten weg zijn, wordt het antiworteldoek aangeveegd en loopfolie getrokken en dichtgeplakt. Dan kan de buisrail langzaam zakken en wordt de takelbuis groeibuis voor de vruchtgroente.

 • Kuipers heeft zijn eigen gootsysteem ontwikkeld van in elkaar klikbare elementen die na ieder seizoen worden ontsmet. Nadat er een folie overheen getrokken is, worden de beugels erop geklikt die de plantstengels gaan opvangen.

  Kuipers heeft zijn eigen gootsysteem ontwikkeld van in elkaar klikbare elementen die na ieder seizoen worden ontsmet. Nadat er een folie overheen getrokken is, worden de beugels erop geklikt die de plantstengels gaan opvangen.

 • De CO2-darmen komen aan de groeibuis te hangen en worden met een flexibele slang gekoppeld aan de ondergrondse CO2-leiding.

  De CO2-darmen komen aan de groeibuis te hangen en worden met een flexibele slang gekoppeld aan de ondergrondse CO2-leiding.

 • Emsland Gemüse teelt de tomatenrassen Lyterno en Delioso op totaal 9,3 hectare en de komkommerrassen Cadans en Mewa op 3 hectare, ook aan de hoge draad. Mewa is een midi-komkommer, een segment dat snel groeit in Duitsland.

  Emsland Gemüse teelt de tomatenrassen Lyterno en Delioso op totaal 9,3 hectare en de komkommerrassen Cadans en Mewa op 3 hectare, ook aan de hoge draad. Mewa is een midi-komkommer, een segment dat snel groeit in Duitsland.

 • Emsflower zoekt naar natuurlijk substraat met lage belasting voor het milieu. Dit jaar staat de helft van de planten al op zakken met een mengsel van perliet en houtvezels. Dat wordt regionaal geproduceerd en kan mogelijk opnieuw gebruikt worden als aanvulling op de potgrond.

  Emsflower zoekt naar natuurlijk substraat met lage belasting voor het milieu. Dit jaar staat de helft van de planten al op zakken met een mengsel van perliet en houtvezels. Dat wordt regionaal geproduceerd en kan mogelijk opnieuw gebruikt worden als aanvulling op de potgrond.

 • In de grote loods staat een flink machinepark nog afgedekt met plastic. De gekoelde ruimte is voorzien van een automatisch buffersysteem waardoor altijd het vroegst geoogste product als eerste verpakt wordt.

  In de grote loods staat een flink machinepark nog afgedekt met plastic. De gekoelde ruimte is voorzien van een automatisch buffersysteem waardoor altijd het vroegst geoogste product als eerste verpakt wordt.

 • Emsland Gemüse verpakt alles zelf. In de zomer en herfst lopen er in totaal zo’n 135 mensen rond op het bedrijf.

  Emsland Gemüse verpakt alles zelf. In de zomer en herfst lopen er in totaal zo’n 135 mensen rond op het bedrijf.

 • De kassen (43 ha) en bedrijfsgebouwen in Emsbüren worden grotendeels verwarmd met snippers van snoeihout.

  De kassen (43 ha) en bedrijfsgebouwen in Emsbüren worden grotendeels verwarmd met snippers van snoeihout.

 • Jaarlijks wordt 90.000 kuub houtsnippers verstookt, afkomstig van gemeentelijke inzamelstations in de regio.

  Jaarlijks wordt 90.000 kuub houtsnippers verstookt, afkomstig van gemeentelijke inzamelstations in de regio.

 • De stoom uit de ketel drijft de turbine aan die groene stroom opwekt. Dat levert in Duitsland een voor twintig jaar gegarandeerde goede prijs op.

  De stoom uit de ketel drijft de turbine aan die groene stroom opwekt. Dat levert in Duitsland een voor twintig jaar gegarandeerde goede prijs op.

 • Emsflower doet veel om consumenten aan zich te binden. In de showkas met vruchtgroente worden rondleidingen gegeven. Tegelijk is het een proefkas om nieuwe rassen uit te proberen.

  Emsflower doet veel om consumenten aan zich te binden. In de showkas met vruchtgroente worden rondleidingen gegeven. Tegelijk is het een proefkas om nieuwe rassen uit te proberen.

 • Het ‘Erlebnispark’ trekt jaarlijks veel bezoekers die tussen het winkelen door van de natuur willen genieten.

  Het ‘Erlebnispark’ trekt jaarlijks veel bezoekers die tussen het winkelen door van de natuur willen genieten.

 • Natuurlijk kan men er ook eten of aan een lekker biertje nippen.

  Natuurlijk kan men er ook eten of aan een lekker biertje nippen.

 • En de kids kunnen zich uitleven in de grote speeltuin, ook als het buiten regent of koud is.

  En de kids kunnen zich uitleven in de grote speeltuin, ook als het buiten regent of koud is.

 • Sinds begin april is het nieuwe XXL-tuincentrum geopend: 8,2 hectare groot met een binnenruimte van 25.000 vierkante meter.

  Sinds begin april is het nieuwe XXL-tuincentrum geopend: 8,2 hectare groot met een binnenruimte van 25.000 vierkante meter.

Of registreer je om te kunnen reageren.