Glas

Foto & video

Kom in de Kas Voorne-Putten

Wie zijn al die bezoekers Kom in de Kas? GFActueel geeft de glastuinbouwfans van Voorne-Putten een gezicht en een stem.

Foto

 • De 34-jarige Matthijs de Vroed uit Zuidland (naast teler Huib den Bakker): “Ik woon hier vlakbij, maar het is voor mij de eerste keer dat ik een komkommerteelt zie. De efficiëntie is super. Je realiseert je nu pas hoe het precies gaat. En voor de kinderen heeft het nog meer effect. Zelf weet je wel dat er een productiemachine achter zit als je een komkommer koopt.” Met nieuwe kennis dat de plant steeds een stukje zakt, en de teler niet zoals eerst gedacht op de buisrailkar helemaal omhoog moet om daar te snijden, gaat hij weer verder naar het volgende bedrijf.

  De 34-jarige Matthijs de Vroed uit Zuidland (naast teler Huib den Bakker): “Ik woon hier vlakbij, maar het is voor mij de eerste keer dat ik een komkommerteelt zie. De efficiëntie is super. Je realiseert je nu pas hoe het precies gaat. En voor de kinderen heeft het nog meer effect. Zelf weet je wel dat er een productiemachine achter zit als je een komkommer koopt.” Met nieuwe kennis dat de plant steeds een stukje zakt, en de teler niet zoals eerst gedacht op de buisrailkar helemaal omhoog moet om daar te snijden, gaat hij weer verder naar het volgende bedrijf.

 • Voor de familie Schwillens uit Hellevoesluis is het de eerste keer dat zij Kom in de Kas bezoeken. “Het is leuk om het de kinderen (4 en 8 jaar) te laten zien. Maar zelf weet je een hoop details ook niet. Bijvoorbeeld dat ze elektriciteit aan het net afgeven en restwarmte gebruiken.” Over de lopende band komen de komkommers langs. “Van mij mogen de kromme ook in de winkel liggen. Het is toch natuur?”

  Voor de familie Schwillens uit Hellevoesluis is het de eerste keer dat zij Kom in de Kas bezoeken. “Het is leuk om het de kinderen (4 en 8 jaar) te laten zien. Maar zelf weet je een hoop details ook niet. Bijvoorbeeld dat ze elektriciteit aan het net afgeven en restwarmte gebruiken.” Over de lopende band komen de komkommers langs. “Van mij mogen de kromme ook in de winkel liggen. Het is toch natuur?”

 • “Kun je hier alleen in de lente of de zomer van oogsten? Of gaat dat het hele jaar door? Worden ze allemaal met de hand geplukt, of gaat dat machinaal?” De 40-jarige Natasja Bakkers vraagt honderduit bij Red Star. “Het is gigantisch. Geen idee dat het zo groot was. Je ziet nu wat er gebeurt voordat we het kunnen aanschaffen. Indrukwekkend. Het is veel werk, alles met de hand. Je zou er eigenlijk wel wat meer voor mogen betalen.”

  “Kun je hier alleen in de lente of de zomer van oogsten? Of gaat dat het hele jaar door? Worden ze allemaal met de hand geplukt, of gaat dat machinaal?” De 40-jarige Natasja Bakkers vraagt honderduit bij Red Star. “Het is gigantisch. Geen idee dat het zo groot was. Je ziet nu wat er gebeurt voordat we het kunnen aanschaffen. Indrukwekkend. Het is veel werk, alles met de hand. Je zou er eigenlijk wel wat meer voor mogen betalen.”

 • De familie Hartog maakt voor het eerst gebruik van de gelegenheid om in de kassen te kijken, nu dit jaar het verjaardagsfeestje van een van de kinderen niet samenvalt met het evenement. De slager heeft meer binding met de veehouderij, maar zijn vrouw heeft ooit in de tomaten gewerkt. “Met steenwolbroden op de grond. En losse tomaten. Niet van die kleine trostomaatjes en van die lange stengels. Het is niet meer te vergelijken met wat wij deden.”

  De familie Hartog maakt voor het eerst gebruik van de gelegenheid om in de kassen te kijken, nu dit jaar het verjaardagsfeestje van een van de kinderen niet samenvalt met het evenement. De slager heeft meer binding met de veehouderij, maar zijn vrouw heeft ooit in de tomaten gewerkt. “Met steenwolbroden op de grond. En losse tomaten. Niet van die kleine trostomaatjes en van die lange stengels. Het is niet meer te vergelijken met wat wij deden.”

 • “Elk jaar gaan we even kijken. Het is leuk om te zien. Puntpaprika’s hadden we nog nooit gezien. En al die soorten tomaatjes.” De familie Bruijns uit Zuidland moet nog wel even wennen aan bruingroene Kumato-tomaatjes bij biologisch teler Frank de Koning. “Voor mij zijn tomaten rood. Maar ze smaken goed.”

  “Elk jaar gaan we even kijken. Het is leuk om te zien. Puntpaprika’s hadden we nog nooit gezien. En al die soorten tomaatjes.” De familie Bruijns uit Zuidland moet nog wel even wennen aan bruingroene Kumato-tomaatjes bij biologisch teler Frank de Koning. “Voor mij zijn tomaten rood. Maar ze smaken goed.”

 • Raden welk type fust naar welke supermarktketen gaat.

  Raden welk type fust naar welke supermarktketen gaat.

 • Uitleg over de tomaatjes die ook direct verkocht worden.

  Uitleg over de tomaatjes die ook direct verkocht worden.

 • Het platform biedt een goed overzicht over het gewas, dat langs het betonpad afgeschermd is met plastic vanwege de bedrijfshygiëne.

  Het platform biedt een goed overzicht over het gewas, dat langs het betonpad afgeschermd is met plastic vanwege de bedrijfshygiëne.

 • Door een lamp op een draadloze sensor te laten schijnen, en het effect op het beeldscherm te laten zien, laat een toeleverancier zien hoe verdeeld over de kas vocht en temperatuur worden gemeten.

  Door een lamp op een draadloze sensor te laten schijnen, en het effect op het beeldscherm te laten zien, laat een toeleverancier zien hoe verdeeld over de kas vocht en temperatuur worden gemeten.

 • “Je staat er nooit bij stil. Het is heel modern. Bestrijden met insecten. Dat is wel heel speciaal.” Rondlopend na de uitleg bij maatschap Franken blijven er toch nog wel twijfelachtige gevoelens over. “Geen grond. Alles wordt synthetisch gevoed. Ze zijn wel echt industrieel bezig. Niet natuurlijk. Zouden ze hier geen genetisch gemodificeerde rassen voor gebruiken?”

  “Je staat er nooit bij stil. Het is heel modern. Bestrijden met insecten. Dat is wel heel speciaal.” Rondlopend na de uitleg bij maatschap Franken blijven er toch nog wel twijfelachtige gevoelens over. “Geen grond. Alles wordt synthetisch gevoed. Ze zijn wel echt industrieel bezig. Niet natuurlijk. Zouden ze hier geen genetisch gemodificeerde rassen voor gebruiken?”

 • Zou hij enthousiast genoeg raken voor de glastuinbouw om later met even veel plezier op het oogstkarretje plaats te willen nemen?

  Zou hij enthousiast genoeg raken voor de glastuinbouw om later met even veel plezier op het oogstkarretje plaats te willen nemen?

 • Na de proeverij zouden veel bezoekers hun voorkeurstomaatje direct willen kopen. Helaas voor hen wordt bij de verkoop in de schuur slechts een beperkt assortiment aangeboden.

  Na de proeverij zouden veel bezoekers hun voorkeurstomaatje direct willen kopen. Helaas voor hen wordt bij de verkoop in de schuur slechts een beperkt assortiment aangeboden.

Of registreer je om te kunnen reageren.