Glas

Foto & video

Kom in de Kas Bergschenhoek

Wie zijn al die bezoekers Kom in de Kas? GFActueel geeft de glastuinbouwfans van Bergschenhoek een gezicht én een stem.

Foto

 • De zussen Gijtenbeek vinden dat ze een leuk dagje uit hebben bedacht door naar Kom in de Kas te gaan. “Eindelijk komt het ervan. Heel vaak hoorde ik het achteraf van collega’s dat ze er geweest waren”, zegt de een. “Ik zou hier zo willen werken”, zegt de ander. Beiden komen uit Rotterdam en zijn voor het eerst in een moderne kas. Hun vader was net na de oorlog nog wel stoker op een glasbedrijf aan de Hoekeindseweg. Hij had ook een volkstuintje. “Daar rook het toch meer naar tomaten dan hier. Het is hier allemaal wel erg groot en kunstmatig. Maar de tuinders zijn wel goed bezig met het milieu en de biologische bestrijding.” Volgend jaar gaan ze weer. “Dan nemen we de kleinkinderen mee”

  De zussen Gijtenbeek vinden dat ze een leuk dagje uit hebben bedacht door naar Kom in de Kas te gaan. “Eindelijk komt het ervan. Heel vaak hoorde ik het achteraf van collega’s dat ze er geweest waren”, zegt de een. “Ik zou hier zo willen werken”, zegt de ander. Beiden komen uit Rotterdam en zijn voor het eerst in een moderne kas. Hun vader was net na de oorlog nog wel stoker op een glasbedrijf aan de Hoekeindseweg. Hij had ook een volkstuintje. “Daar rook het toch meer naar tomaten dan hier. Het is hier allemaal wel erg groot en kunstmatig. Maar de tuinders zijn wel goed bezig met het milieu en de biologische bestrijding.” Volgend jaar gaan ze weer. “Dan nemen we de kleinkinderen mee”

 • Tomatenteler Nico van der Spek (Solyco) reageert wild enthousiast als hij oud-medewerkster Irene van Leeuwen ziet. “Zij kwam helemaal niet uit de tuinbouw maar je zag meteen dat het een goeie was. Ze heeft hier vijf jaar gewerkt en kon echt alles aan.” “Mijn vader werkte in een slagerij, maar ik had het in de tuinbouw meteen naar mijn zin”, zegt Irene, die nu bij Bunnik Plants werkt. Halverwege de middag vindt Van der Spek al dat Kom in de Kas een groot succes is. “Moet je zien hoeveel bezoekers er zijn. De kinderen zijn het leukst. Die hebben de meeste vragen.”

  Tomatenteler Nico van der Spek (Solyco) reageert wild enthousiast als hij oud-medewerkster Irene van Leeuwen ziet. “Zij kwam helemaal niet uit de tuinbouw maar je zag meteen dat het een goeie was. Ze heeft hier vijf jaar gewerkt en kon echt alles aan.” “Mijn vader werkte in een slagerij, maar ik had het in de tuinbouw meteen naar mijn zin”, zegt Irene, die nu bij Bunnik Plants werkt. Halverwege de middag vindt Van der Spek al dat Kom in de Kas een groot succes is. “Moet je zien hoeveel bezoekers er zijn. De kinderen zijn het leukst. Die hebben de meeste vragen.”

 • Juma Ramadhani en Makame Basira zien voor het eerst een tomatenkas van binnen. “Zoveel tomaten aan de plant en dan zoveel planten bij elkaar. Het is alsof we op een andere planeet zijn geland.”

  Juma Ramadhani en Makame Basira zien voor het eerst een tomatenkas van binnen. “Zoveel tomaten aan de plant en dan zoveel planten bij elkaar. Het is alsof we op een andere planeet zijn geland.”

 • De mooiste attractie had ongetwijfeld professor Roman Rookpluim, de ‘Mad Scientist’ die met allerlei goocheltrucs liet zien wat je met CO2 kunt doen. “We komen ook veel op scholen waar we kinderen de lol van techniek en wetenschap laten zien.”

  De mooiste attractie had ongetwijfeld professor Roman Rookpluim, de ‘Mad Scientist’ die met allerlei goocheltrucs liet zien wat je met CO2 kunt doen. “We komen ook veel op scholen waar we kinderen de lol van techniek en wetenschap laten zien.”

 • Kelvin Luiten is net wezen kijken naar de tomaten met LED-belichting bij Jami. “Ik woon hier in het dorp. Toen ik ’s avonds een keer dat roze licht in de lucht zag, dacht ik dat het een gifwolk was. Dat was even schrikken. Maar nu ik weet wat het is, heb ik er geen problemen meer mee. Als je niet tegen lichtvervuiling kan, moet je niet in de randstad gaan wonen.”

  Kelvin Luiten is net wezen kijken naar de tomaten met LED-belichting bij Jami. “Ik woon hier in het dorp. Toen ik ’s avonds een keer dat roze licht in de lucht zag, dacht ik dat het een gifwolk was. Dat was even schrikken. Maar nu ik weet wat het is, heb ik er geen problemen meer mee. Als je niet tegen lichtvervuiling kan, moet je niet in de randstad gaan wonen.”

 • Andy de Jong van Jami: “Het schermdoek is een keertje niet op tijd dicht gegaan. Dat heeft veel reacties opgeroepen door het roze LED-licht boven de kas. Normaal is het scherm ’s avonds voor 98 procent dicht en dan zie je buiten niets.”

  Andy de Jong van Jami: “Het schermdoek is een keertje niet op tijd dicht gegaan. Dat heeft veel reacties opgeroepen door het roze LED-licht boven de kas. Normaal is het scherm ’s avonds voor 98 procent dicht en dan zie je buiten niets.”

Of registreer je om te kunnen reageren.