Glas

Foto & video

Agriport-A7 stookt op oeroude warmte

Nog deze maand gaat het eerste doublet aardwarmte leveren voor de 250 hectare aangesloten tomaten- en paprikateelten in Agriport-A7. Het boren van het tweede doublet is vrijwel afgerond, zodat vanaf mei het project volledig in bedrijf is. De verwachting is dat de aardwarmte tussen 15 en 20 procent van de energiebehoefte dekt. Projectleider Cees de Jonge van Energie Coöperatie Wieringermeer gaf een rondleiding.

Foto

 • De toren die het ondergrondse reservoir op 2.400 meter diepte aanboort is al bijna een vertrouwd beeld in Agriport-A7. Maar het werk dat vorig jaar juni begon zit er bijna op.

  De toren die het ondergrondse reservoir op 2.400 meter diepte aanboort is al bijna een vertrouwd beeld in Agriport-A7. Maar het werk dat vorig jaar juni begon zit er bijna op.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • De laatste boorpijpen voor de tweede bron van het tweede doublet liggen klaar voor gebruik. Maar er was begin maart wat oponthoud. De boorkop kwam terecht in een ongeschikte slappe bodemlaag. Het gat moet deels gedicht worden waarna een ‘side track’ wordt geboord.

  De laatste boorpijpen voor de tweede bron van het tweede doublet liggen klaar voor gebruik. Maar er was begin maart wat oponthoud. De boorkop kwam terecht in een ongeschikte slappe bodemlaag. Het gat moet deels gedicht worden waarna een ‘side track’ wordt geboord.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • Voor het dichten van het boorgat laat aannemer Daldrup speciale cement uit Duitsland komen. Tijdens het injecteren onder hoge druk mag in de naastgelegen paprikakas van Kwekerij de Wieringermeer even niet gewerkt worden.

  Voor het dichten van het boorgat laat aannemer Daldrup speciale cement uit Duitsland komen. Tijdens het injecteren onder hoge druk mag in de naastgelegen paprikakas van Kwekerij de Wieringermeer even niet gewerkt worden.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • De veiligheidsvoorschriften zijn enorm streng bij aardwarmteboringen. Niemand komt ongezien het terrein op. Voor iedere shift worden de risico’s van de werkzaamheden doorgenomen met de crew.

  De veiligheidsvoorschriften zijn enorm streng bij aardwarmteboringen. Niemand komt ongezien het terrein op. Voor iedere shift worden de risico’s van de werkzaamheden doorgenomen met de crew.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • De eerste doublet levert ruim 200 kuub water per uur met een temperatuur van 90 graden, bleek uit de testen. Tijdens het testen wordt meteen de bron schoongespoeld. In dit stadium was dat nog niet voltooid.

  De eerste doublet levert ruim 200 kuub water per uur met een temperatuur van 90 graden, bleek uit de testen. Tijdens het testen wordt meteen de bron schoongespoeld. In dit stadium was dat nog niet voltooid.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • Met iedere kuub water komt een halve kuub aardgas omhoog. Om onder het ‘bubbel’-punt te blijven zou een bovengrondse installatie van 25 bar nodig zijn, in plaats van de huidige 16 bar. Het ontgassen is vele malen goedkoper. Hierop gaat een kleine wkk draaien.

  Met iedere kuub water komt een halve kuub aardgas omhoog. Om onder het ‘bubbel’-punt te blijven zou een bovengrondse installatie van 25 bar nodig zijn, in plaats van de huidige 16 bar. Het ontgassen is vele malen goedkoper. Hierop gaat een kleine wkk draaien.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • “Het is een megaproject om uit te voeren. Maar we zijn overall heel tevreden met het resultaat”, zegt projectmanager Cees de Jong. Hij staat hier in de ruimte waar de aardwarmte via wisselaars wordt overgedragen aan het 7 kilometer lange stadsnet. Dit stadsnet bedient de omliggende tuinbouwbedrijven.

  “Het is een megaproject om uit te voeren. Maar we zijn overall heel tevreden met het resultaat”, zegt projectmanager Cees de Jong. Hij staat hier in de ruimte waar de aardwarmte via wisselaars wordt overgedragen aan het 7 kilometer lange stadsnet. Dit stadsnet bedient de omliggende tuinbouwbedrijven.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • Het grote debiet van de bronnen is mede te danken aan het putontwerp met grote diameters en aan de grote pompcapciteiten. Op 675 meter diepte zorgen twee pompen van ieder 890 kW voor de aanvoer. De injectiepompen staan bovengronds.

  Het grote debiet van de bronnen is mede te danken aan het putontwerp met grote diameters en aan de grote pompcapciteiten. Op 675 meter diepte zorgen twee pompen van ieder 890 kW voor de aanvoer. De injectiepompen staan bovengronds.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • De installaties voor beide bronnen worden in spiegelbeeld uitgevoerd. Vanaf eind maart kan de helft operationeel zijn. De andere kant kan in mei gaan draaien.

  De installaties voor beide bronnen worden in spiegelbeeld uitgevoerd. Vanaf eind maart kan de helft operationeel zijn. De andere kant kan in mei gaan draaien.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • De warmtewisselaars tussen het oeroude water en het stadsnet kunnen het retourwater afkoelen tot 40 graden. Voor nog lagere temperaturen is ruimte gelaten voor een zelfde set warmtewisselaars.

  De warmtewisselaars tussen het oeroude water en het stadsnet kunnen het retourwater afkoelen tot 40 graden. Voor nog lagere temperaturen is ruimte gelaten voor een zelfde set warmtewisselaars.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • Deze pompen sturen het warme water onder een druk van 16 bar naar de warmtewisselaars op de glasgroentebedrijven. Op vollast koelt het water tijdens transport naar het verste punt hooguit 1,5 graden af.

  Deze pompen sturen het warme water onder een druk van 16 bar naar de warmtewisselaars op de glasgroentebedrijven. Op vollast koelt het water tijdens transport naar het verste punt hooguit 1,5 graden af.

  Foto: Gerard Boonekamp
 • De naburige ‘Kwekerij de Wieringermeer’ is het enige bedrijf dat een eigen leidingnet heeft. Via kleppen kunnen de netten aan elkaar gekoppeld worden. Lees een uitgebreid verhaal over dit onderwerp in de editie van Groenten&Fruit die deze week verschijnt.

  De naburige ‘Kwekerij de Wieringermeer’ is het enige bedrijf dat een eigen leidingnet heeft. Via kleppen kunnen de netten aan elkaar gekoppeld worden. Lees een uitgebreid verhaal over dit onderwerp in de editie van Groenten&Fruit die deze week verschijnt.

  Foto: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.