Glas

Foto & video laatste update:6 jun 2014

Komkommers telen met de turbo erop

Kees Hendriks wisselde de rustig voortkabbelende paprikateelt in voor een komkommerteelt onder lampen. Op het nieuwe bedrijf in Pijnacker groeit in een afdeling van 2,8 hectare het gewas het hele jaar alsof het zomer is. Bij komkommer betekent dat zeven dagen per week buffelen. Maar hij doet het met veel plezier en met succes. "Als ik nu zou bouwen, zouden er weer lampen in komen.” Lees het hele verhaal in Groenten&Fruit editie 4.

Foto

 • Kees Hendriks wilde graag ook in de onbelichte komkommers gefotografeerd worden. “De eerste, belichte, komkommerteelt kan het jaar leuk laten starten, maar er zijn nog vijf andere teelten en die moeten allemaal goed verlopen om er een succesvol jaar van te maken.”

  Kees Hendriks wilde graag ook in de onbelichte komkommers gefotografeerd worden. “De eerste, belichte, komkommerteelt kan het jaar leuk laten starten, maar er zijn nog vijf andere teelten en die moeten allemaal goed verlopen om er een succesvol jaar van te maken.”

 • In de afdeling met belichte komkommers is het vele malen drukker. Net als in de zomer wordt er, met uitzondering van de eerste paar oogstweken, iedere dag geoogst.

  In de afdeling met belichte komkommers is het vele malen drukker. Net als in de zomer wordt er, met uitzondering van de eerste paar oogstweken, iedere dag geoogst.

 • In de eerste oogstweken van de teelt (plantdatum 19 december) komen er vijf tot zes komkommers van een vierkante meter. Zodra er meer buitenlicht bijkomt wordt dat al gauw meer dan zeven of acht stuks.

  In de eerste oogstweken van de teelt (plantdatum 19 december) komen er vijf tot zes komkommers van een vierkante meter. Zodra er meer buitenlicht bijkomt wordt dat al gauw meer dan zeven of acht stuks.

 • De kwaliteit van de vruchten is door het jonge gewas, het vele licht en constante kasklimaat een stuk beter dan wat nu uit Spanje komt. Ze zijn ook zwaarder en donkerder dan de eerste onbelichte Nederlandse komkommers.

  De kwaliteit van de vruchten is door het jonge gewas, het vele licht en constante kasklimaat een stuk beter dan wat nu uit Spanje komt. Ze zijn ook zwaarder en donkerder dan de eerste onbelichte Nederlandse komkommers.

 • Hendriks teelt het ras is Hi Power van Nunhems dat door zijn groeikracht een hoge etmaaltemperatuur aankan (onder lampen ongeveer 23 graden), in ieder oksel enkele vruchtbeginsels geeft die uitgroeien tot uniforme vruchten.

  Hendriks teelt het ras is Hi Power van Nunhems dat door zijn groeikracht een hoge etmaaltemperatuur aankan (onder lampen ongeveer 23 graden), in ieder oksel enkele vruchtbeginsels geeft die uitgroeien tot uniforme vruchten.

 • De groeisnelheid onder groeilicht ligt op zomerniveau. Iedere dag is de plant weer 7 centimeter langer en heeft hij weer een blad aangemaakt. Dat betekent enorm veel werk dat op het juiste moment moet worden uitgevoerd, zoals dieven en om en om vruchtbeginsels verwijderen.

  De groeisnelheid onder groeilicht ligt op zomerniveau. Iedere dag is de plant weer 7 centimeter langer en heeft hij weer een blad aangemaakt. Dat betekent enorm veel werk dat op het juiste moment moet worden uitgevoerd, zoals dieven en om en om vruchtbeginsels verwijderen.

 • Opvallend is dat Hendriks voor de hogedraadteelt tomatenclips gebruikt en het gewas laat zakken aan tomatenhaken van 22 centimeter.

  Opvallend is dat Hendriks voor de hogedraadteelt tomatenclips gebruikt en het gewas laat zakken aan tomatenhaken van 22 centimeter.

 • “Met een beweegbare gewasdraad is het Pellikaan-systeem een voordeel. De aanleg daarvan vond ik te duur. Wij moeten toch iedere vier dagen erlangs om te clippen en doen het zakken apart.”

  “Met een beweegbare gewasdraad is het Pellikaan-systeem een voordeel. De aanleg daarvan vond ik te duur. Wij moeten toch iedere vier dagen erlangs om te clippen en doen het zakken apart.”

 • Eens in de vier dagen wordt blad gebroken. De groeibuis boven de substraatgoten zorgt niet alleen voor een goede ondersteuning van de stengels maar ook voor snelle opdroging van de wonden.

  Eens in de vier dagen wordt blad gebroken. De groeibuis boven de substraatgoten zorgt niet alleen voor een goede ondersteuning van de stengels maar ook voor snelle opdroging van de wonden.

 • Door de hoge producties is de kostprijs van de belichte komkommers in deze periode lager dan van onbelichte komkommers, ondanks de veel hogere kosten.

  Door de hoge producties is de kostprijs van de belichte komkommers in deze periode lager dan van onbelichte komkommers, ondanks de veel hogere kosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.