Glas

Foto & video

Fluitend het ac-folie eruit

Bij de firma Gebroeders Van Onselen in 's-Gravenzande ligt het ac-folie er nooit lang in. Maar dit jaar was het wel heel kort. Na drie weken telen ging het er aan de Meloenlaan eind week 4 al weer uit. "Het heeft toch zijn geld opgebracht", zegt Piet van Onselen. Het verwijderen gaat sinds dit jaar een stuk sneller en handiger door de aanschaf van de 'AC-E-roller' van Weterings. Lees het hele verhaal in Groenten&Fruit editie 3.

Foto

 • In minder dan 2 minuten draait de ‘AC-E-roller’ van Weterings de strook ac-folie van 130 meter op de haspel. “Vroeger stonden we daarvoor met twee man bovenop een schaarwagen te sjorren”, zegt Jan van Onselen. Zijn neven Arend (voorgrond) en Peter doen het klusje nu fluitend.

  In minder dan 2 minuten draait de ‘AC-E-roller’ van Weterings de strook ac-folie van 130 meter op de haspel. “Vroeger stonden we daarvoor met twee man bovenop een schaarwagen te sjorren”, zegt Jan van Onselen. Zijn neven Arend (voorgrond) en Peter doen het klusje nu fluitend.

 • De elektromotor van 3 kW drijft de haspel rechtstreeks aan. De draaisnelheid is traploos regelbaar tussen 0 en 140 toeren per minuut. Voor de veiligheid moet daarvoor de knop ingedrukt blijven.

  De elektromotor van 3 kW drijft de haspel rechtstreeks aan. De draaisnelheid is traploos regelbaar tussen 0 en 140 toeren per minuut. Voor de veiligheid moet daarvoor de knop ingedrukt blijven.

 • In het pad waar het folie wordt opgerold zijn nog geen touwtjes gehangen om gewasschade te voorkomen. Een strook karton over de planten voorkomt dat ze nat worden tijdens het uitdraaien van het folie.

  In het pad waar het folie wordt opgerold zijn nog geen touwtjes gehangen om gewasschade te voorkomen. Een strook karton over de planten voorkomt dat ze nat worden tijdens het uitdraaien van het folie.

 • Met het folie wordt een touwtje meegetrokken waarmee voor volgend seizoen weer folie kan worden ingetrokken. Ook daarvoor, en voor het uitdraaien van foliestroken en CO2-darmen is de AC-E-roller te gebruiken.

  Met het folie wordt een touwtje meegetrokken waarmee voor volgend seizoen weer folie kan worden ingetrokken. Ook daarvoor, en voor het uitdraaien van foliestroken en CO2-darmen is de AC-E-roller te gebruiken.

 • De eenvoudige roller kan maximaal 250 meter ac-folie oprollen. Het enige zware werk dat overblijft is het verwijderen van de folie van de haspel en het afvoeren ervan.

  De eenvoudige roller kan maximaal 250 meter ac-folie oprollen. Het enige zware werk dat overblijft is het verwijderen van de folie van de haspel en het afvoeren ervan.

 • Omdat de bundels mooi strak zijn opgedraaid gaat het folie niet meer de container in. Een ‘mannetje’ komt het gratis ophalen omdat het hem nog wat geld oplevert.

  Omdat de bundels mooi strak zijn opgedraaid gaat het folie niet meer de container in. Een ‘mannetje’ komt het gratis ophalen omdat het hem nog wat geld oplevert.

 • Het folie heeft er dit jaar maar drie weken in gelegen. Toch verwachten de Van Onselens dat het meer bespaard heeft dan dat het gekost heeft.

  Het folie heeft er dit jaar maar drie weken in gelegen. Toch verwachten de Van Onselens dat het meer bespaard heeft dan dat het gekost heeft.

 • Bovendien zien ze folie als een must bij de weggroei van het gewas. “Zo krijg je een mooie plant. Maar de eerste hartvrucht moet wel stevig genoeg kunnen worden. Het werd nu gewoon te vochtig”, zegt Piet van Onselen.

  Bovendien zien ze folie als een must bij de weggroei van het gewas. “Zo krijg je een mooie plant. Maar de eerste hartvrucht moet wel stevig genoeg kunnen worden. Het werd nu gewoon te vochtig”, zegt Piet van Onselen.

Of registreer je om te kunnen reageren.