Glas

Foto & video

Autoclipper ruimt gewas zonder hectiek

De 'autoclipper', de gewassloopwagen van uitvinder Wiel Nies, draait nu zoals het hoort. In één dag haalde een ploeg van vijf man (60 manuren) met twee sloopwagens en een heftruck 3 hectare komkommergewas uit de kas van Peter Aarts in Asten-Heusden.

Normaal moest hij een veel grotere ploeg inzetten (ruim 140 manuren). "Het ruimen is altijd een hectisch moment binnen je bedrijf dat vaak terugkomt. Nu hebben we iets waar we een paar mensen aan kunnen zetten terwijl de verdere bedrijfsvoering gewoon doorgaat. Ideaal", aldus Aarts. Bekijk hieronder de video en foto's van de Autoclipper. Lees in Groenten&Fruit editie 23 (week 46) meer over de machine die door Serrebouw Vandendijk gebouwd zal gaan worden.

Foto

 • Binnen 2 minuten is Wiel Nies aan het eind van de 50 meter lange paden met een wagen vol komkommergewas.

  Binnen 2 minuten is Wiel Nies aan het eind van de 50 meter lange paden met een wagen vol komkommergewas.

 • Na bijna twee jaar verbeteringen aanbrengen en testen tijdens de teeltwisselingen bij Peter Aarts, doet de autoclipper wat van hem verwacht wordt.

  Na bijna twee jaar verbeteringen aanbrengen en testen tijdens de teeltwisselingen bij Peter Aarts, doet de autoclipper wat van hem verwacht wordt.

 • Op het middenpad trekt de elektrische lier de laadvloer zijwaarts omhoog terwijl het rolgordijn pneumatisch omhoog getrokken wordt.

  Op het middenpad trekt de elektrische lier de laadvloer zijwaarts omhoog terwijl het rolgordijn pneumatisch omhoog getrokken wordt.

 • Peter Aarts rijdt met de heftruck de hoop gewasresten naar buiten. De hele operatie duurt bij deze padlengte nog geen 4 minuten.

  Peter Aarts rijdt met de heftruck de hoop gewasresten naar buiten. De hele operatie duurt bij deze padlengte nog geen 4 minuten.

 • Voor de autoclipper het pad in gaat, worden de twee gewasdraden vast gezet met een haak om zijwaarts wijken te voorkomen.

  Voor de autoclipper het pad in gaat, worden de twee gewasdraden vast gezet met een haak om zijwaarts wijken te voorkomen.

 • De gewasdraden worden vervolgens ‘opgesloten’ tussen rollen die er pneumatisch tegenaan worden gezet.

  De gewasdraden worden vervolgens ‘opgesloten’ tussen rollen die er pneumatisch tegenaan worden gezet.

 • Op de gekartelde messen zijn kunststof schijven gemonteerd die tijdens het snijden tegen de gewasdraden worden aangedrukt, zodat het gewas vlak onder de draad wordt afgesneden.

  Op de gekartelde messen zijn kunststof schijven gemonteerd die tijdens het snijden tegen de gewasdraden worden aangedrukt, zodat het gewas vlak onder de draad wordt afgesneden.

 • Een contragewicht zorgt voor de nodige vering bij het snijden. De gewasdraden moeten wel mooi strak hangen.

  Een contragewicht zorgt voor de nodige vering bij het snijden. De gewasdraden moeten wel mooi strak hangen.

 • Door de voortgaande beweging van de kar komen de planten op de laadvloer te liggen. De brug met de messen beweegt gaandeweg naar voren door twee u-balken.

  Door de voortgaande beweging van de kar komen de planten op de laadvloer te liggen. De brug met de messen beweegt gaandeweg naar voren door twee u-balken.

 • Door te spelen met de knoppen voor de rijsnelheid en de verplaatsingssnelheid van de messen wordt de laadbak gelijkmatig gevuld.

  Door te spelen met de knoppen voor de rijsnelheid en de verplaatsingssnelheid van de messen wordt de laadbak gelijkmatig gevuld.

 • De benzinemotor (rechts) drijft de generator (onder) aan die de stroom voor de luchtcompressor (boven) levert en de elektriciteit voor de motoren.

  De benzinemotor (rechts) drijft de generator (onder) aan die de stroom voor de luchtcompressor (boven) levert en de elektriciteit voor de motoren.

 • Op het middenpad wordt voornamelijk pneumatiek gebruikt: zoals voor het optillen van de kar om hem te verplaatsen, het optrekken van het gordijn en het weer omhoog brengen van de rollen en de messen.

  Op het middenpad wordt voornamelijk pneumatiek gebruikt: zoals voor het optillen van de kar om hem te verplaatsen, het optrekken van het gordijn en het weer omhoog brengen van de rollen en de messen.

 • Voor de lier gebruikt wel elektriciteit. De laadvloer kan beide kanten opkiepen, mede door het gebruik van gordijnen.

  Voor de lier gebruikt wel elektriciteit. De laadvloer kan beide kanten opkiepen, mede door het gebruik van gordijnen.

 • Om in elkaar klittend gewas van verschillende paden te scheiden wordt tijdens het snijden voorop de kar een ‘lans’ gezet.

  Om in elkaar klittend gewas van verschillende paden te scheiden wordt tijdens het snijden voorop de kar een ‘lans’ gezet.

 • Nadeel daarvan is dat de autoclipper niet helemaal tot aan de achtergevel kan rijden. De laatste planten moeten nog met de hand worden losgesneden.

  Nadeel daarvan is dat de autoclipper niet helemaal tot aan de achtergevel kan rijden. De laatste planten moeten nog met de hand worden losgesneden.

Of registreer je om te kunnen reageren.