Glas

Foto & video laatste update:30 okt 2014

Klimaatsysteem in 4,5 jaar terugverdiend

Multigrow in Grashoek heeft vorig najaar het 'Air&Energy'-klimaatsysteem laten inbouwen op het pas een jaar oude bedrijf. De nieuwe warmtewisselaar van flinterdunne kunststof heeft een rendement van 90 tot 95 procent bij het opwarmen van mengsel van recirculerende kaslucht en toegevoegde buitenlucht. De ondernemers besparen met deze installatie jaarlijks 10 kuub gas per vierkante meter."Foto

 • Komkommer- en herfsttomatentelers Dion en Rosalie van Mullekom in Grashoek, lieten in 2012 hun nieuwe kas van 5,75 hectare bouwen door Maurice kassenbouw. Ze kozen voor diffuus glas (Vetrasol, 25 % haze) zonder AR-coating. “De meerkosten bedragen zo maar 2 euro per vierkante meter en het scheelt maar een half procent direct licht.”

  Komkommer- en herfsttomatentelers Dion en Rosalie van Mullekom in Grashoek, lieten in 2012 hun nieuwe kas van 5,75 hectare bouwen door Maurice kassenbouw. Ze kozen voor diffuus glas (Vetrasol, 25 % haze) zonder AR-coating. “De meerkosten bedragen zo maar 2 euro per vierkante meter en het scheelt maar een half procent direct licht.”

 • Pas eind 2013 werden het ‘Air&Energy’-klimaatsysteem en het tweede scherm (Cristal Clear van Bonar) aangelegd. Per tralie van 12,80 meter zijn twee luchtbehandelingskasten (lbk’s) in de gevel ingebouwd met daartussen het verwarmingsblok en de kleppen voor buitenlucht en kaslucht.

  Pas eind 2013 werden het ‘Air&Energy’-klimaatsysteem en het tweede scherm (Cristal Clear van Bonar) aangelegd. Per tralie van 12,80 meter zijn twee luchtbehandelingskasten (lbk’s) in de gevel ingebouwd met daartussen het verwarmingsblok en de kleppen voor buitenlucht en kaslucht.

 • De lbk’s zijn aan de buitenkant smal gehouden waardoor de dekwasser er goed langs kan.

  De lbk’s zijn aan de buitenkant smal gehouden waardoor de dekwasser er goed langs kan.

 • De kaslucht wordt ter hoogte van de gewasdraad aangezogen. Door de luchtklep tussen de lbk’s is het mogelijk de kaslucht te circuleren zonder bijmenging van buitenlucht. “Die klep wilde ik persé erin hebben. Wat vroeger de minimumbuis en minimumlucht deden, doet nu de luchtcirculatie.”

  De kaslucht wordt ter hoogte van de gewasdraad aangezogen. Door de luchtklep tussen de lbk’s is het mogelijk de kaslucht te circuleren zonder bijmenging van buitenlucht. “Die klep wilde ik persé erin hebben. Wat vroeger de minimumbuis en minimumlucht deden, doet nu de luchtcirculatie.”

 • Hij wilde er ook een verwarmingsblok bij omdat er maar 14 51'ers per tralie liggen. Maar door de condensatie van het vocht uit de kaslucht komt zoveel warmte vrij dat het verwarmingsblok praktisch nog niet heeft gewerkt.

  Hij wilde er ook een verwarmingsblok bij omdat er maar 14 51'ers per tralie liggen. Maar door de condensatie van het vocht uit de kaslucht komt zoveel warmte vrij dat het verwarmingsblok praktisch nog niet heeft gewerkt.

 • Per twee kastralies van 12,80 meter hangen zeven witte luchtslangen met een doorsnee van 30 centimeter. Om de luchtslangen bol te houden draaien de ventilatoren minstens op 40 procent vermogen. Op vol vermogen wordt per uur 4,9 kuub lucht per vierkante meter verplaatst.

  Per twee kastralies van 12,80 meter hangen zeven witte luchtslangen met een doorsnee van 30 centimeter. Om de luchtslangen bol te houden draaien de ventilatoren minstens op 40 procent vermogen. Op vol vermogen wordt per uur 4,9 kuub lucht per vierkante meter verplaatst.

 • Omdat er geen teeltgoot is hangen de luchtslangen tussen het gewas aan een speciale haak tussen de gewasdraden. De haak houdt meteen de stengels van het gewas op de juiste afstand.

  Omdat er geen teeltgoot is hangen de luchtslangen tussen het gewas aan een speciale haak tussen de gewasdraden. De haak houdt meteen de stengels van het gewas op de juiste afstand.

 • Het systeem is volgens Van Mullekom eenvoudig te in te stellen op grond van gewenste rv en temperatuur. Het dashboard op de Priva-klimaatcomputer laat op ieder moment zien wat er gebeurt.
Lees meer over de ervaringen bij Multigrow in editie 21 (week 42, 17 oktober) van Groenten & Fruit.

  Het systeem is volgens Van Mullekom eenvoudig te in te stellen op grond van gewenste rv en temperatuur. Het dashboard op de Priva-klimaatcomputer laat op ieder moment zien wat er gebeurt. Lees meer over de ervaringen bij Multigrow in editie 21 (week 42, 17 oktober) van Groenten & Fruit.

Of registreer je om te kunnen reageren.