Glas

Foto & video

Tomatenkrulblad New-Delhi-virus vooral in courgette

Het tomatenkrulblad-New-Delhi-virus wordt al sinds vorig jaar in Spanje gevonden. Anders dan de naam doet vermoeden, tast het virus in de eerste plaats de komkommerachtige gewassen aan, vooral courgette. De aard van het virus en de ernst van het probleem in Azië, geven reden genoeg om zowel de bestrijding als de preventie zéér serieus te nemen.

Foto

 • Door het tomatenkrulblad-New-Delhi-virus (ToLCNDV) blijven de blaadjes in de groeipunt klein en geel. Een plant die aangetast is in een jong stadium, is verloren.

  Door het tomatenkrulblad-New-Delhi-virus (ToLCNDV) blijven de blaadjes in de groeipunt klein en geel. Een plant die aangetast is in een jong stadium, is verloren.

  Foto: Jan van der Blom
 • Symptomen in het blad verschillen sterk van geval tot geval.

  Symptomen in het blad verschillen sterk van geval tot geval.

  Foto: Jan van der Blom
 • Als planten in een later stadium zijn aangetast, blijven ze nog wel produceren. Het lijkt er op dat het probleem afneemt bij lagere temperaturen en dat planten er dan zelfs overheen kunnen groeien.

  Als planten in een later stadium zijn aangetast, blijven ze nog wel produceren. Het lijkt er op dat het probleem afneemt bij lagere temperaturen en dat planten er dan zelfs overheen kunnen groeien.

  Foto: Jan van der Blom
 • Vruchten worden waardeloos.

  Vruchten worden waardeloos.

  Foto: Jan van der Blom
 • Zeker aan het begin is het belangrijk om de zieke plantjes zo snel mogelijk in gesloten zakken af te voeren zodat de wittevlieg die erop zit niet kan ontsnappen.

  Zeker aan het begin is het belangrijk om de zieke plantjes zo snel mogelijk in gesloten zakken af te voeren zodat de wittevlieg die erop zit niet kan ontsnappen.

  Foto: Jan van der Blom
 • Tabakswittevlieg is verantwoordelijk voor de verspreiding van het virus. Onderzoeker Dirk Janssen (IFAPA, Almería) kwam erachter dat de infectie zeldzaam efficient verloopt: 97 procent van de planten die door geïnfecteerde wittevliegen worden bezocht, wordt ook echt ziek.

  Tabakswittevlieg is verantwoordelijk voor de verspreiding van het virus. Onderzoeker Dirk Janssen (IFAPA, Almería) kwam erachter dat de infectie zeldzaam efficient verloopt: 97 procent van de planten die door geïnfecteerde wittevliegen worden bezocht, wordt ook echt ziek.

  Foto: Jan van der Blom
 • Ook komkommerplanten kunnen door het virus worden aangetast. De vruchten blijven echter bruikbaar.

  Ook komkommerplanten kunnen door het virus worden aangetast. De vruchten blijven echter bruikbaar.

  Foto: Jan van der Blom
 • De sterk contrasterende geelverkleuring tussen de nerven is erg typerend.

  De sterk contrasterende geelverkleuring tussen de nerven is erg typerend.

  Foto: Jan van der Blom
 • Al in de groeipunt zijn kleine gele vlekjes zichtbaar, maar de bladeren groeien wel volledig uit.

  Al in de groeipunt zijn kleine gele vlekjes zichtbaar, maar de bladeren groeien wel volledig uit.

  Foto: Jan van der Blom
 • ToLCNDV is niet het enige virus waardoor de bladeren geel kleuren. Hier een plant die is aangetast door een ander geelvirus dat door wittevlieg wordt overgebracht, Cucumber Yellowing Virus.

  ToLCNDV is niet het enige virus waardoor de bladeren geel kleuren. Hier een plant die is aangetast door een ander geelvirus dat door wittevlieg wordt overgebracht, Cucumber Yellowing Virus.

  Foto: Jan van der Blom
 • Door de aanwezigheid van andere virussen zijn de meeste komkommerkassen al goed toegerust met insectengaas in de ventilatieopeningen. Een goede bescherming wordt geboden door gaas van 10 x 20 draden per cm2.

  Door de aanwezigheid van andere virussen zijn de meeste komkommerkassen al goed toegerust met insectengaas in de ventilatieopeningen. Een goede bescherming wordt geboden door gaas van 10 x 20 draden per cm2.

  Foto: Jan van der Blom
 • Bij de meeste komkommerachtigen is het mogelijk om de teelt in de eerste weken met een doek voor wittevlieg af te schermen en zoveel mogelijk gele vangplaten of –stroken op te hangen.

  Bij de meeste komkommerachtigen is het mogelijk om de teelt in de eerste weken met een doek voor wittevlieg af te schermen en zoveel mogelijk gele vangplaten of –stroken op te hangen.

  Foto: Jan van der Blom
 • Dit kan worden gehandhaafd tot de planten te groot worden.

  Dit kan worden gehandhaafd tot de planten te groot worden.

  Foto: Jan van der Blom
 • Dan blijkt dat ook onder het doek al plantjes zijn aangetast. Die moeten meteen worden verwijderd.

  Dan blijkt dat ook onder het doek al plantjes zijn aangetast. Die moeten meteen worden verwijderd.

  Foto: Jan van der Blom
 • Tuinder Rafael Fernández, in Las Norias, heeft goede kassen. Toch heeft hij op 22 november in deze nieuwe teelt al 15 procent van zijn planten moeten vervangen. In het gewas dat hij van augustus tot begin november teelde, heeft hij zo’n 18 procent minder geoogst dan vorig jaar. De hoge prijzen van de courgette hebben deze oogstderving echter ruimschoots goed gemaakt voor hem.

  Tuinder Rafael Fernández, in Las Norias, heeft goede kassen. Toch heeft hij op 22 november in deze nieuwe teelt al 15 procent van zijn planten moeten vervangen. In het gewas dat hij van augustus tot begin november teelde, heeft hij zo’n 18 procent minder geoogst dan vorig jaar. De hoge prijzen van de courgette hebben deze oogstderving echter ruimschoots goed gemaakt voor hem.

  Foto: Jan van der Blom

Of registreer je om te kunnen reageren.