Glas

Foto & video

Nieuw aubergineras Adele maakt indruk

Rijk Zwaan presenteerde vorige week de resultaten van de proef met vijf eigen auberginerassen bij Greenbrothers in Zevenbergen. Beyonce gaf zoals verwacht de meeste kilo’s (48,9 kg/m2 tot en met week 36). Nieuwkomer Adele kwam, grof geoogst (345 gram) nog het dichtst in de buurt (47,6 kg/m2). De twee paden met fijn geoogste Adele (300 gram) kwamen tot 46,4 kg/m2, gelijk aan Rihanna, die met een gemiddeld vruchtgewicht van 285 gram het fijnst werd geknipt. Hoofdras Jaylo (vruchtgewicht 360 gram) kwam in de proeven niet verder dan 43,6 kg/m2, ruim 5 kilo minder dan Beyoncé. Buiten de proef, in de gewone productiekassen, lag de productie van Jaylo 3 kg/m2 hoger dan in de proefkas. "Kwalitatief is dit nieuwe ras echt twee stappen vooruit”, zegt vertegenwoordiger Rudy van den Berg in Groenten & Fruit Magazine van deze week. Kijk hieronder voor een foto-impressie van de rassenbeoordeling.

Foto

 • Adele (10-120 RZ) trok de meeste belangstelling van de auberginetelers vanwege de combinatie van een goede productie met een prima kwaliteit. Het ras heeft wel het langste gewas.

  Adele (10-120 RZ) trok de meeste belangstelling van de auberginetelers vanwege de combinatie van een goede productie met een prima kwaliteit. Het ras heeft wel het langste gewas.

 • Het gewas van Adele stond er wat ‘dun’ bij, maar de bloemen oogden goed. Ze lijken niet erg gevoelig voor Mucor.

  Het gewas van Adele stond er wat ‘dun’ bij, maar de bloemen oogden goed. Ze lijken niet erg gevoelig voor Mucor.

 • Het nieuwe ras zet gemakkelijk, de vruchtvorm en kleur is goed. Hartje zomer (in juli) lag wel een iets rode gloed op de vruchten maar dat was geen probleem omdat de hele doos wat lichter oogde, aldus vertegenwoordiger Rudy van den Berg van Rijk Zwaan.

  Het nieuwe ras zet gemakkelijk, de vruchtvorm en kleur is goed. Hartje zomer (in juli) lag wel een iets rode gloed op de vruchten maar dat was geen probleem omdat de hele doos wat lichter oogde, aldus vertegenwoordiger Rudy van den Berg van Rijk Zwaan.

 • Grover geoogst (gemiddeld vruchtgewicht 345 gram) leverde Adele tot en met week 36 zo’n 2,5 procent meer kilo’s op dan fijn geoogst.

  Grover geoogst (gemiddeld vruchtgewicht 345 gram) leverde Adele tot en met week 36 zo’n 2,5 procent meer kilo’s op dan fijn geoogst.

 • In marktwaarde scoorden Adele en Rihanna erg goed. Hun kleine kelk en harde vrucht zorgen voor een beter dan gemiddelde houdbaarheid. Vruchten van beide rassen bevatten wel vrij veel zaad, maar geen zwart zaad.

  In marktwaarde scoorden Adele en Rihanna erg goed. Hun kleine kelk en harde vrucht zorgen voor een beter dan gemiddelde houdbaarheid. Vruchten van beide rassen bevatten wel vrij veel zaad, maar geen zwart zaad.

 • De wat bollere Jaylo werd in de houdbaarheidsproeven als standaard gebruikt.

  De wat bollere Jaylo werd in de houdbaarheidsproeven als standaard gebruikt.

 • Het ras 10-121 RZ lijkt qua vrucht op Jaylo, maar het gewas was in de zomer een stuk dunner en blijft korter. Desondanks gaat hij juist in deze periode Jaylo voorbij in productie. De vrucht is (net als bij Beyonce) wat minder stevig.

  Het ras 10-121 RZ lijkt qua vrucht op Jaylo, maar het gewas was in de zomer een stuk dunner en blijft korter. Desondanks gaat hij juist in deze periode Jaylo voorbij in productie. De vrucht is (net als bij Beyonce) wat minder stevig.

 • Een ‘tussentype’-onderstam als Kaiser heeft als voordeel dat de groei wat getemperd wordt. Dit kan een voordeel zijn, omdat er bij een generatiever gewas minder kans lijkt op extreem heftige overmatige wortelgroei.

  Een ‘tussentype’-onderstam als Kaiser heeft als voordeel dat de groei wat getemperd wordt. Dit kan een voordeel zijn, omdat er bij een generatiever gewas minder kans lijkt op extreem heftige overmatige wortelgroei.

 • Wanneer de consument erachter komt wat voor heerlijke gerechten er te maken zijn met aubergines, dan ziet de toekomst er zeker rooskleurig uit.

  Wanneer de consument erachter komt wat voor heerlijke gerechten er te maken zijn met aubergines, dan ziet de toekomst er zeker rooskleurig uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.