Glas

Foto & video

Kijken, voelen, proeven en praten op Demodag Rijk Zwaan

De gemoederen waren verhit op de druk bezochte Demodag van Rijk Zwaan, maar dat kwam voornamelijk door het uitzonderlijk mooie nazomerweer.

Op Trial Center Tomaat in Kwintsheul was de sfeer op 5 september juist gemoedelijk en ontspannen. Veel telers en voorlichters lieten zich in de kas en bij de bar bijpraten over de nieuwste rassen. Echte klappers zijn er niet dit jaar. Maar wie net als de zaadfirma’s wat verder kijkt dan de huidige segmenten, kon toch wel interessante lijnen ontdekken. Bovendien is er ook dit jaar weer veel gemeten en gewogen in de relatief grote proefvakken, wat overzichtelijk is samengevat in een borchure. Kijk hieronder voor een foto-impressie.

Foto

 • Met deskundige uitleg en kritische rondkijken konden de bezoekers een goed overzicht van nieuwe en gevestigde rassen krijgen.

  Met deskundige uitleg en kritische rondkijken konden de bezoekers een goed overzicht van nieuwe en gevestigde rassen krijgen.

 • Het segment van roze tomaten met umami-smaak wil in Nederland maar niet op gang komen. In Polen staat er inmiddels al 120 hectare van, voor de eigen markt en voor de Russische. Misschien dat 72-240 RZ daar verandering in kan gaan brengen?

  Het segment van roze tomaten met umami-smaak wil in Nederland maar niet op gang komen. In Polen staat er inmiddels al 120 hectare van, voor de eigen markt en voor de Russische. Misschien dat 72-240 RZ daar verandering in kan gaan brengen?

 • Of deze fijnere trostomaat 72-241 RZ? Of je het lekker vindt of niet, in ieder geval wijkt de smaak behoorlijk veel af van de gangbare tomaten. En omdat ze roze zijn, kan je dat ook duidelijk vermarkten.

  Of deze fijnere trostomaat 72-241 RZ? Of je het lekker vindt of niet, in ieder geval wijkt de smaak behoorlijk veel af van de gangbare tomaten. En omdat ze roze zijn, kan je dat ook duidelijk vermarkten.

 • Deze voor de snijderij bedoelde tomaten wegen als dieplood en kleuren van binnenuit. Hoewel hij volgens Ben Zwinkels van Rijk Zwaan nog niet klaar is voor de markt, is de richting interessant: een tomaat met vooral vruchtvlees en weinig sap, voor de food service en snijderij.

  Deze voor de snijderij bedoelde tomaten wegen als dieplood en kleuren van binnenuit. Hoewel hij volgens Ben Zwinkels van Rijk Zwaan nog niet klaar is voor de markt, is de richting interessant: een tomaat met vooral vruchtvlees en weinig sap, voor de food service en snijderij.

 • In het grootste segment van de Nederlandse tomatenteelt, de grove trostomaten, speelt Rijk Zwaan een bescheiden rol met ongeveer 50 hectare Endeavour. Hij komt wat kilo’s te kort ten opzichte van de echte kiloknallers, maar ziet er wel mooi uit.

  In het grootste segment van de Nederlandse tomatenteelt, de grove trostomaten, speelt Rijk Zwaan een bescheiden rol met ongeveer 50 hectare Endeavour. Hij komt wat kilo’s te kort ten opzichte van de echte kiloknallers, maar ziet er wel mooi uit.

 • Bij de losse cherrytomaten levert de zaadfirma met Sassari het ras voor het hele segment. Nummer 72-142 RZ heeft een homogenere vruchtgrootte maar minder splijttrossen en dus een lagere productie. Van beide is de smaak prima, maar deze zijn dan ook rijp geoogst.

  Bij de losse cherrytomaten levert de zaadfirma met Sassari het ras voor het hele segment. Nummer 72-142 RZ heeft een homogenere vruchtgrootte maar minder splijttrossen en dus een lagere productie. Van beide is de smaak prima, maar deze zijn dan ook rijp geoogst.

 • In de specialties heeft Rijk Zwaan een aantal interessante rassen, zoals Idolini (72-154), een mini-san marzano waarmee Village Farms in de VS een eigen concept ontwikkeld heeft. Maar in productie blijft hij achter op het Nederlandse hoofdras Dunne (Syngenta).

  In de specialties heeft Rijk Zwaan een aantal interessante rassen, zoals Idolini (72-154), een mini-san marzano waarmee Village Farms in de VS een eigen concept ontwikkeld heeft. Maar in productie blijft hij achter op het Nederlandse hoofdras Dunne (Syngenta).

 • Mini-plum-tros Tiarino (72-167) is de kleinere versie van midi-tros Wasino. De laatste lag door zijn bijna dubbel zo hoge vruchtgewicht (35-40 gram) in week 34 al bijna 8 kilo voor in meterproductie. In smaak deed Wasino in juni nauwelijks onder, maar in augustus scoorde Tiarino toch een stuk hoger.

  Mini-plum-tros Tiarino (72-167) is de kleinere versie van midi-tros Wasino. De laatste lag door zijn bijna dubbel zo hoge vruchtgewicht (35-40 gram) in week 34 al bijna 8 kilo voor in meterproductie. In smaak deed Wasino in juni nauwelijks onder, maar in augustus scoorde Tiarino toch een stuk hoger.

 • Solarino is een echte smaaktomaat met de hoogste score (65) van alle 22 RZ-rassen die WUR in juni en augustus heeft getest. Dit los te oogsten snacktomaatje (10 gram) heeft ook een goede bite en is herkenbaar aan een klein puntje.

  Solarino is een echte smaaktomaat met de hoogste score (65) van alle 22 RZ-rassen die WUR in juni en augustus heeft getest. Dit los te oogsten snacktomaatje (10 gram) heeft ook een goede bite en is herkenbaar aan een klein puntje.

 • De smaak van vooral de kleinere tomaten is nadelig beïnvloed door overmatige wortelgroei die zich dit jaar over de hele kas heeft uitgebreid. Door de vegetatieve stand van het gewas is de brix ongeveer 1,5 graden lager dan vorig jaar bij dezelfde rassen, en soms nog lager.

  De smaak van vooral de kleinere tomaten is nadelig beïnvloed door overmatige wortelgroei die zich dit jaar over de hele kas heeft uitgebreid. Door de vegetatieve stand van het gewas is de brix ongeveer 1,5 graden lager dan vorig jaar bij dezelfde rassen, en soms nog lager.

Of registreer je om te kunnen reageren.