Glas

Foto & video laatste update:5 sep 2013

In België moeten rassen net wat meer

Op de Belgische proefcentra zijn dit jaar weer een groot aantal referentie-, segment- en proefrassen getest. Alleen al bij het Proefcentrum Hoogstraten stonden 37 rassen in de proeven. Dit onafhankelijke onderzoek is een belangrijke bron waaruit ook Nederlandse telers kunnen putten. Op twee opendeurdagen, eind juni en eind augustus, kon iedereen een kijkje nemen in de kassen.
Het is nu aan de selectiecommissie van Flandria om te bepalen welke rassen goed genoeg zijn om als segmentras te worden opgenomen in het Flandria-merk. Door die centrale selectie en kwaliteitscontrole staat er veel op het spel voor de zaadfirma's. Rassen moeten in België net wat beter presteren, is de algemene indruk. Kijk hieronder voor een foto-impressie.

Foto

 • Toch is ook de grove trostomaat Merlice toegelaten tot het Flandria-Princess-segment. Hij heeft het hele jaar de laagste brixcijfers en wordt door het smaakpannel significant als minst-smakend beoordeeld. Maar ook in België wegen de kilo’s zwaar.

  Toch is ook de grove trostomaat Merlice toegelaten tot het Flandria-Princess-segment. Hij heeft het hele jaar de laagste brixcijfers en wordt door het smaakpannel significant als minst-smakend beoordeeld. Maar ook in België wegen de kilo’s zwaar.

 • Nunhems is nieuwkomer op de tomatenmarkt en heeft met NUN09008 een interessante introductie in het ‘fijne’trossegement (Flandria-Elite). Hij produceerde tot eind augustus 7 procent meer dan referentieras Diamantino (Enza). NUN09008 maakt voor het Elite-segment wel erg grove vruchten aan (135 gram). Inmiddels heeft Geert van Ruijven in Tinte besloten er 6 hectare van te zetten, waarvan de helft onder lampen, laat Harm Ammerlaan van Nunhems weten.

  Nunhems is nieuwkomer op de tomatenmarkt en heeft met NUN09008 een interessante introductie in het ‘fijne’trossegement (Flandria-Elite). Hij produceerde tot eind augustus 7 procent meer dan referentieras Diamantino (Enza). NUN09008 maakt voor het Elite-segment wel erg grove vruchten aan (135 gram). Inmiddels heeft Geert van Ruijven in Tinte besloten er 6 hectare van te zetten, waarvan de helft onder lampen, laat Harm Ammerlaan van Nunhems weten.

 • Gele trosstelen kwamen tot juli bij slechts enkele rassen voor (o.a. Clodano). Maar na de zomerse hitte vielen veel meer rassen door de mand: waaronder de zeer productieve DR 4017 TH bij de grove trostomaten en DR 2551 TH bij de 'fijne' trostomaten.

  Gele trosstelen kwamen tot juli bij slechts enkele rassen voor (o.a. Clodano). Maar na de zomerse hitte vielen veel meer rassen door de mand: waaronder de zeer productieve DR 4017 TH bij de grove trostomaten en DR 2551 TH bij de 'fijne' trostomaten.

 • Kijkras Profondo ziet er al het hele jaar mooi uit, met grove, glanzende, donkerrode vruchten en sterke groene delen.

  Kijkras Profondo ziet er al het hele jaar mooi uit, met grove, glanzende, donkerrode vruchten en sterke groene delen.

 • De vruchtkwaliteit van Rebelski wint het in de zomer van Growdena, maar in het voorjaar is het andersom. Wat blijft zijn de goed verzonken kronen van Rebelski waardoor er nauwelijks prikschade optreedt.

  De vruchtkwaliteit van Rebelski wint het in de zomer van Growdena, maar in het voorjaar is het andersom. Wat blijft zijn de goed verzonken kronen van Rebelski waardoor er nauwelijks prikschade optreedt.

 • De tussentypen hebben in België een grovere sortering dan in Nederland. Opvallend is RZ 72-529 die een hoge productie combineert met goede kwaliteit.

  De tussentypen hebben in België een grovere sortering dan in Nederland. Opvallend is RZ 72-529 die een hoge productie combineert met goede kwaliteit.

 • Bij de pruimtomaten kon Cyclade (Gautier) in productie lang meekomen met referentieras Prunus, maar geeft nu 3 procent toe. De lengte-breedte-verhouding is nu voor beide goed.

  Bij de pruimtomaten kon Cyclade (Gautier) in productie lang meekomen met referentieras Prunus, maar geeft nu 3 procent toe. De lengte-breedte-verhouding is nu voor beide goed.

 • Maar in juni haalden de Prunus –vruchten niet de gewenste 1,2 –verhouding en waren minder peervormig. In het voorjaar waren ze zelfs bijna rond. Cyclade heeft wel het hele jaar de gewenste vorm.

  Maar in juni haalden de Prunus –vruchten niet de gewenste 1,2 –verhouding en waren minder peervormig. In het voorjaar waren ze zelfs bijna rond. Cyclade heeft wel het hele jaar de gewenste vorm.

Of registreer je om te kunnen reageren.