Glas

Foto & video

Nederlandse kasgroente vindt zijn weg in Oekraïne

De eerste kasgroenten uit Nederland zijn te vinden op de Oekraïense markt. Eind mei en juni geldt traditioneel als de beste periode voor Nederlandse exporteurs naar Oekraïne, als concurrenten Turkije, Spanje en Israël dalende volumes kennen en vollegrondsproductie nog niet plaatsvindt.

Foto

 • Jevgeni Tjernishenko is directeur van ‘Kalinovka’, het grootste tomatenteeltbedrijf van het land. Het gesprek met hem vindt halverwege mei plaats, als de Oekraïense feestdagen er net op zitten en het bedrijf goede verkoopcijfers heeft genoteerd.

  Jevgeni Tjernishenko is directeur van ‘Kalinovka’, het grootste tomatenteeltbedrijf van het land. Het gesprek met hem vindt halverwege mei plaats, als de Oekraïense feestdagen er net op zitten en het bedrijf goede verkoopcijfers heeft genoteerd.

  Foto: Jerom Rozendaal
 • Met 48,5 hectare is Kalinovka ook het grootste glastuinbouwbedrijf van Oekraïne. Het land telt 300 hectare groentekassen. Het grootste deel daarvan bestaat uit gereconstrueerde sovjetkassen, die een lagere effectiviteit kennen dan de moderne kassen.

  Met 48,5 hectare is Kalinovka ook het grootste glastuinbouwbedrijf van Oekraïne. Het land telt 300 hectare groentekassen. Het grootste deel daarvan bestaat uit gereconstrueerde sovjetkassen, die een lagere effectiviteit kennen dan de moderne kassen.

  Foto: Jerom Rozendaal
 • Behalve tomaat teelt het bedrijf een geringe hoeveelheid komkommers en sla. Kalinovka wordt sinds de oprichting, dertig jaar geleden, gerund door de familie Tjernishenko.

  Behalve tomaat teelt het bedrijf een geringe hoeveelheid komkommers en sla. Kalinovka wordt sinds de oprichting, dertig jaar geleden, gerund door de familie Tjernishenko.

  Foto: Jerom Rozendaal
 • Fietsen voor verouderde kassen van Kalinovka. Het bedrijf heeft 800 man op de loonlijst staan.

  Fietsen voor verouderde kassen van Kalinovka. Het bedrijf heeft 800 man op de loonlijst staan.

  Foto: Jerom Rozendaal
 • Kalinovka vervangt zijn oude kassen geleidelijk voor moderne kassen. De oude kassen, 2,2 meter hoog, worden aan de kant van de weg te koop aangeboden. Volgens Tjernishenko is modernisering de enige manier om winstgevend te zijn: “Wij betalen 600 dollar per duizend kuub. In Nederland is dat 320 dollar.” Doordat modernisering echter hoge investeringskosten met zich meebrengt, staat de nieuwbouw in Oekraïne op een laag pitje. Doordat oude kassen uit de roulatie genomen worden, neemt het kasoppervlakte jaarlijks nog af.

  Kalinovka vervangt zijn oude kassen geleidelijk voor moderne kassen. De oude kassen, 2,2 meter hoog, worden aan de kant van de weg te koop aangeboden. Volgens Tjernishenko is modernisering de enige manier om winstgevend te zijn: “Wij betalen 600 dollar per duizend kuub. In Nederland is dat 320 dollar.” Doordat modernisering echter hoge investeringskosten met zich meebrengt, staat de nieuwbouw in Oekraïne op een laag pitje. Doordat oude kassen uit de roulatie genomen worden, neemt het kasoppervlakte jaarlijks nog af.

  Foto: Jerom Rozendaal
 • In het sorteercentrum worden de tomaten gesorteerd die naar Rusland geëxporteerd worden. De helft van de productie van Kalinovka (23.000 ton per jaar) wordt aan Rusland verkocht. Tjernishenko: “Het is lastig om te concurreren met Turkse tomaten. De Turken hebben veel lagere productiekosten.”

  In het sorteercentrum worden de tomaten gesorteerd die naar Rusland geëxporteerd worden. De helft van de productie van Kalinovka (23.000 ton per jaar) wordt aan Rusland verkocht. Tjernishenko: “Het is lastig om te concurreren met Turkse tomaten. De Turken hebben veel lagere productiekosten.”

  Foto: Jerom Rozendaal
 • Mei is de belangrijkste periode voor Kalinovka als Oekraïne een serie feestdagen kent (Pasen, Overwinningsdag) en de verkoop een piek laat zien. Prijzen lopen op tot €1,5 tot €2 per kilo. In mei komt ook de eerste stroom kasgroente uit Nederland op gang. (Tomaten-‘specialties’ en andere exotica, ook fruit, komt jaarrond uit Nederland, maar in kleinere volumes.)

  Mei is de belangrijkste periode voor Kalinovka als Oekraïne een serie feestdagen kent (Pasen, Overwinningsdag) en de verkoop een piek laat zien. Prijzen lopen op tot €1,5 tot €2 per kilo. In mei komt ook de eerste stroom kasgroente uit Nederland op gang. (Tomaten-‘specialties’ en andere exotica, ook fruit, komt jaarrond uit Nederland, maar in kleinere volumes.)

  Foto: Jerom Rozendaal
 • Eind mei en juni is ook de beste tijd voor Nederlandse bedrijven die exporteren naar Oekraïne en Rusland, als de belangrijke concurrenten zoals Turkije, Israël en Spanje minder aanbieden. Tijdens het voorjaar kent Oekraïne traditioneel een sterke vraag naar vers. Vooral de Nederlandse paprika heeft een belangrijke aandeel op de Oekraïense markt. 25 procent van de ingevoerde paprika’s, kwam in 2012 uit Nederland (2.900 ton). Door de hoge energiekosten worden niet tot nauwelijks paprika’s geteeld in Oekraïne.

  Eind mei en juni is ook de beste tijd voor Nederlandse bedrijven die exporteren naar Oekraïne en Rusland, als de belangrijke concurrenten zoals Turkije, Israël en Spanje minder aanbieden. Tijdens het voorjaar kent Oekraïne traditioneel een sterke vraag naar vers. Vooral de Nederlandse paprika heeft een belangrijke aandeel op de Oekraïense markt. 25 procent van de ingevoerde paprika’s, kwam in 2012 uit Nederland (2.900 ton). Door de hoge energiekosten worden niet tot nauwelijks paprika’s geteeld in Oekraïne.

  Foto: Jerom Rozendaal
 • Door de lange transporttijd, gebrekkige koelingsfaciliteiten en vooral de hoge prijs, blijven paprika’s vaak lang in de schappen liggen. Slecht in de grote steden kan een beperkte groep zich de groente veroorloven. Hierdoor loopt de kwaliteit soms tot een bedenkelijk niveau terug. Paprika op de foto kost een kleine €4 per kilo.

  Door de lange transporttijd, gebrekkige koelingsfaciliteiten en vooral de hoge prijs, blijven paprika’s vaak lang in de schappen liggen. Slecht in de grote steden kan een beperkte groep zich de groente veroorloven. Hierdoor loopt de kwaliteit soms tot een bedenkelijk niveau terug. Paprika op de foto kost een kleine €4 per kilo.

  Foto: Jerom Rozendaal
 • Het besteedbaar inkomen van Oekraïners is desondanks sterk toegenomen na de val van de Sovjet-Unie in 1991. Dit, en de opkomst van moderne retail, zorgt dat de vraag naar kwalitatieve vers sterk is toe toegenomen en de komende jaren verder zal stijgen. Volgens Evert-Jan Krajenbrink (foto links), landbouwattaché van de Nederlandse ambassade in Kiev, is Oekraïne dan ook een interessante markt voor Nederlandse producenten van vers. In het midden: Peter de Vreede, CEO van Galicia Greenery, een kasproject in Oekraïne.

  Het besteedbaar inkomen van Oekraïners is desondanks sterk toegenomen na de val van de Sovjet-Unie in 1991. Dit, en de opkomst van moderne retail, zorgt dat de vraag naar kwalitatieve vers sterk is toe toegenomen en de komende jaren verder zal stijgen. Volgens Evert-Jan Krajenbrink (foto links), landbouwattaché van de Nederlandse ambassade in Kiev, is Oekraïne dan ook een interessante markt voor Nederlandse producenten van vers. In het midden: Peter de Vreede, CEO van Galicia Greenery, een kasproject in Oekraïne.

  Foto: Jerom Rozendaal
 • Krajenbrink en De Vreede gaven eind april het startschot voor een promotieactie van Nederlandse kwekers. Prominent, TopKrop, Rainbow, Flevolof en Koppert Cress hadden hun krachten gebundeld om hun Nederlandse groente in Oekraïne onder de aandacht te brengen. Zij zien het land in Oost-Europa als een interessante afzetmarkt. Op de foto staan de Nederlandse producten uitgestald. Het evenement werd gesteund door de Nederlandse ambassade.

  Krajenbrink en De Vreede gaven eind april het startschot voor een promotieactie van Nederlandse kwekers. Prominent, TopKrop, Rainbow, Flevolof en Koppert Cress hadden hun krachten gebundeld om hun Nederlandse groente in Oekraïne onder de aandacht te brengen. Zij zien het land in Oost-Europa als een interessante afzetmarkt. Op de foto staan de Nederlandse producten uitgestald. Het evenement werd gesteund door de Nederlandse ambassade.

  Foto: Jerom Rozendaal
 • Menno Post, chef-kok van het tweesterrenrestaurant De Bokkedoorns in Overveen, liet in Oekraïne zien wat je met Nederlandse groente kunt bereiden. Cress, witlof en ook diverse sla-soorten zijn onbekend in het Slavische land. De kookles van Post vond plaats in de keuken van de Kievse vereniging van chef koks.

  Menno Post, chef-kok van het tweesterrenrestaurant De Bokkedoorns in Overveen, liet in Oekraïne zien wat je met Nederlandse groente kunt bereiden. Cress, witlof en ook diverse sla-soorten zijn onbekend in het Slavische land. De kookles van Post vond plaats in de keuken van de Kievse vereniging van chef koks.

  Foto: Jerom Rozendaal
 • Na de Kievse vereniging trok het promo-circus verder naar twee Metro Cash & Carry-filialen in Kiev. De retailketen wil starten met de verkoop van Cress, tot nu toe niet verkrijgbaar in Oekraïne. Bart Leemans, van Kopper Cress, ziet mogelijkheden in het Slavische land. “We zijn recentelijk ook in Rusland begonnen en dat loopt goed.”

  Na de Kievse vereniging trok het promo-circus verder naar twee Metro Cash & Carry-filialen in Kiev. De retailketen wil starten met de verkoop van Cress, tot nu toe niet verkrijgbaar in Oekraïne. Bart Leemans, van Kopper Cress, ziet mogelijkheden in het Slavische land. “We zijn recentelijk ook in Rusland begonnen en dat loopt goed.”

  Foto: Jerom Rozendaal
 • Organisator van de Nederlandse promo-actie was Galicia Greenery, een Nederlands kasproject van 6 hectare in Oekraïne. De bouw van de kas moet de komende maanden beginnen. Nederlandse telerscoöperaties Prominent en Rainbow zijn mede-aandeelhouders. Het gebrek aan lokale productie was een van de redenen voor de telers om in te stappen in het project.

  Organisator van de Nederlandse promo-actie was Galicia Greenery, een Nederlands kasproject van 6 hectare in Oekraïne. De bouw van de kas moet de komende maanden beginnen. Nederlandse telerscoöperaties Prominent en Rainbow zijn mede-aandeelhouders. Het gebrek aan lokale productie was een van de redenen voor de telers om in te stappen in het project.

  Foto: Jerom Rozendaal
 • De toegenomen vraag naar vers is niet alleen te verklaren door de groei van het besteedbaar inkomen, ook het consumptiepatroon is aan het veranderen. Nog maar twintig jaar geleden werd vers alleen tijdens het vollegrondsseizoen aangeboden. Door de opkomst van moderne supermarkten is er tegenwoordig een jaarrond aanbod van vers. Het consumptiepatroon past zich gestaag aan aan het veranderde aanbod. Foto: reclame voor paprika medio december 2012. Het was ondenkbaar om in de winter een paprika te kopen ten tijde van de Sovjet-Unie.

  De toegenomen vraag naar vers is niet alleen te verklaren door de groei van het besteedbaar inkomen, ook het consumptiepatroon is aan het veranderen. Nog maar twintig jaar geleden werd vers alleen tijdens het vollegrondsseizoen aangeboden. Door de opkomst van moderne supermarkten is er tegenwoordig een jaarrond aanbod van vers. Het consumptiepatroon past zich gestaag aan aan het veranderde aanbod. Foto: reclame voor paprika medio december 2012. Het was ondenkbaar om in de winter een paprika te kopen ten tijde van de Sovjet-Unie.

  Foto: Jerom Rozendaal
 • Het gebrek aan lokaal aanbod in Oekraïne slaat om in een overschot in de zomer en het najaar. Als de tomaten en ook paprika’s van de vollegrond komen, wordt de markt overspoeld met lokaal product. “De prijzen voor tomaten zakken dan ver onder de kostprijs tot 20 cent per kilo”, vertelt Jevgeni Tjernishenko. De lokaal geproduceerde paprika doet ook niet meer dan 30-40 cent. De import van Nederlandse groente ligt rond die tijd op een dieptepunt.

  Het gebrek aan lokaal aanbod in Oekraïne slaat om in een overschot in de zomer en het najaar. Als de tomaten en ook paprika’s van de vollegrond komen, wordt de markt overspoeld met lokaal product. “De prijzen voor tomaten zakken dan ver onder de kostprijs tot 20 cent per kilo”, vertelt Jevgeni Tjernishenko. De lokaal geproduceerde paprika doet ook niet meer dan 30-40 cent. De import van Nederlandse groente ligt rond die tijd op een dieptepunt.

  Foto: Jerom Rozendaal
 • Een groot deel van de vollegrondproductie komt voor rekening van de bevolking. Bijna alle dorpsbewoners houden er een tuin op na. Eind april, begin mei worden de moestuintjes ingezaaid. Eind augustus worden de tomaten massaal geoogst.

  Een groot deel van de vollegrondproductie komt voor rekening van de bevolking. Bijna alle dorpsbewoners houden er een tuin op na. Eind april, begin mei worden de moestuintjes ingezaaid. Eind augustus worden de tomaten massaal geoogst.

  Foto: Jerom Rozendaal
 • Het vollegrondseizoen houdt aan tot oktober. Eind juli komen de eerste tomaten echter al uit het zuiden van Oekraïne, waar een zonniger klimaat heerst. De foliekas, zoals op de foto, brengt nog eerder tomaten voort. Dergelijke kassen zijn vooral in het zuiden van Oekraïne terug te vinden, waar een warmer klimaat heerst.

  Het vollegrondseizoen houdt aan tot oktober. Eind juli komen de eerste tomaten echter al uit het zuiden van Oekraïne, waar een zonniger klimaat heerst. De foliekas, zoals op de foto, brengt nog eerder tomaten voort. Dergelijke kassen zijn vooral in het zuiden van Oekraïne terug te vinden, waar een warmer klimaat heerst.

  Foto: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal

Of registreer je om te kunnen reageren.