Glas

Foto & video laatste update:5 nov 2013

Milde symptomen met nieuw PepMV-vaccin

Ondanks het bijzonder donkere weer heeft vaccinatie van tomatenplanten met PMV-01, het nieuwe milde pepinomozaïekvirus-isolaat van DCM, tot nu toe slechts milde gewassymptomen gegeven. Uit de nacontroles blijkt dat het wel overal goed verspreid en in voldoende mate aanwezig is op de tomatenbedrijven. Dit seizoen wordt het nieuwe vaccin al op bijna 500 hectare tomaten toegepast, waarvan bijna 300 hectare in Nederland. Gezien de ervaring in het meerjarige Belgische onderzoek en de huidige stand van de gewassen is het niet te verwachten dat het vaccineren met PMV-01 tot productieverlies zal leiden. Veel Nederlandse telers en voorlichters rekenen tot nu toe met een productieverlies 3 tot 5 procent als gevolg van crossprotectie tegen pepinomozaïekvirus. Zij baseren dit op ervaringen met de in Nederland gedoogde, maar niet officiëel toegelaten vaccinatiemethode van Valto. Enkele teeltvoorlichters die beide methoden kennen, hebben de indruk dat het nieuwe PMV-01 inderdaad mildere symptomen geeft dan de hier al jaren toegepaste vaccins. Lees het hele verhaal deze week in het Magazine van Groenten & Fruit.

Foto

 • Onderzoeker Ineke Stijger van Wageningen UR Glastuinbouw bekijkt tijdens de opvolgbezoeken of het zwakke isolaat aanwezig is in het gewas en goed is verspreid.

  Onderzoeker Ineke Stijger van Wageningen UR Glastuinbouw bekijkt tijdens de opvolgbezoeken of het zwakke isolaat aanwezig is in het gewas en goed is verspreid.

 • Verspreid over het gewas zijn 6 weken na het inbrengen van het virus de kenmerkende gele vlekjes te zien

  Verspreid over het gewas zijn 6 weken na het inbrengen van het virus de kenmerkende gele vlekjes te zien

 • Op enige afstand onder de kop is nog een lichte mozaïektekening te zien.

  Op enige afstand onder de kop is nog een lichte mozaïektekening te zien.

 • Het gewas heeft volgens de teler geen haperingen in groei of zetting gehad. De kop van de plant ziet er groeikrachtig uit

  Het gewas heeft volgens de teler geen haperingen in groei of zetting gehad. De kop van de plant ziet er groeikrachtig uit

 • De extra scheut komt er gemakkelijk uit

  De extra scheut komt er gemakkelijk uit

 • Het virus blijkt goed verspreid te zijn, tot achterin het pad bij de gevel

  Het virus blijkt goed verspreid te zijn, tot achterin het pad bij de gevel

 • Hier en daar staat een ‘graffiti’ plant, maar ook hiervan groeit de kop goed door.

  Hier en daar staat een ‘graffiti’ plant, maar ook hiervan groeit de kop goed door.

 • Na het opsturen van de monsters worden ze bij Scientia Terrae getest op de aanwezigheid van PMV-01 en mogelijke vervuiling door andere pepinomozaïek-isolaten.

  Na het opsturen van de monsters worden ze bij Scientia Terrae getest op de aanwezigheid van PMV-01 en mogelijke vervuiling door andere pepinomozaïek-isolaten.

 • Voor de kwantitatieve PCR-toets wordt het virus-RNA eerst omgezet naar DNA en vermeerderd met stamspecifieke primers en probes.

  Voor de kwantitatieve PCR-toets wordt het virus-RNA eerst omgezet naar DNA en vermeerderd met stamspecifieke primers en probes.

 • De vermeerderingscurve geeft aan hoeveel virusmateriaal in het monster aanwezig was. Er blijkt dat voldoende PMV-01 aanwezig is en dat geen vervuiling met andere stammen is opgetreden.

  De vermeerderingscurve geeft aan hoeveel virusmateriaal in het monster aanwezig was. Er blijkt dat voldoende PMV-01 aanwezig is en dat geen vervuiling met andere stammen is opgetreden.

Of registreer je om te kunnen reageren.