Glas

Foto & video

Forse hagelbui treft kassen in Almería

Een korte maar bijzonder hevige hagelbui heeft op woensdag 20 november in de loop van de middag in de buurt van El Ejido flinke schade aangericht aan de tuinbouw. Naar schatting is ongeveer 150 hectare kassen onder het gewicht van de hagel bezweken. Daarnaast is in zo’n 85 hectare het gewas vernield doordat woeste waterstromen binnen zijn gedrongen, waarna de teelt geruime tijd onder water heeft gestaan.

Foto

 • Voordat het begon te hagelen was het al hard gaan regenen, waardoor er niemand meer in de kassen werkte. Er zijn zodoende géén persoonlijke ongelukken gebeurd.

  Voordat het begon te hagelen was het al hard gaan regenen, waardoor er niemand meer in de kassen werkte. Er zijn zodoende géén persoonlijke ongelukken gebeurd.

  Foto: Jan van der Blom
 • Van véél kassen staat alléén de deur nog overeind.

  Van véél kassen staat alléén de deur nog overeind.

  Foto: Jan van der Blom
 • De oude platte kassen zijn verreweg het gevoeligst voor hagel omdat het gewicht zich concentreert op het plastic tussen de palen en de hele structuur omver wordt getrokken.

  De oude platte kassen zijn verreweg het gevoeligst voor hagel omdat het gewicht zich concentreert op het plastic tussen de palen en de hele structuur omver wordt getrokken.

  Foto: Jan van der Blom
 • In het zwaarst getroffen gedeelte zijn echter ook kassen met een iets modernere dakstructuur bezweken.

  In het zwaarst getroffen gedeelte zijn echter ook kassen met een iets modernere dakstructuur bezweken.

  Foto: Jan van der Blom
 • Multitunnels hebben de bui goed doorstaan.

  Multitunnels hebben de bui goed doorstaan.

  Foto: Jan van der Blom
 • De meest getroffen teelten zijn paprika, komkommer en courgette. Ondanks het totale oogstverlies in de betreffende kassen wordt echter niet verwacht dat het totale aanbod in Almería belangrijk zal worden beïnvloed.

  De meest getroffen teelten zijn paprika, komkommer en courgette. Ondanks het totale oogstverlies in de betreffende kassen wordt echter niet verwacht dat het totale aanbod in Almería belangrijk zal worden beïnvloed.

  Foto: Jan van der Blom
 • Vooral voor paprikatelers is het verlies enorm omdat de oogst hiervan nog maar nauwelijks op gang was gekomen.

  Vooral voor paprikatelers is het verlies enorm omdat de oogst hiervan nog maar nauwelijks op gang was gekomen.

  Foto: Jan van der Blom
 • De verzekering dekt de schade maar heel gedeeltelijk. Ook door de overheid toegezegde steun zal meestal uiteindelijk géén uitkomst bieden. Dit is gebleken toen in september 2012 een overstroming in het noorden van Almería chaos had aangericht en van alles was beloofd.

  De verzekering dekt de schade maar heel gedeeltelijk. Ook door de overheid toegezegde steun zal meestal uiteindelijk géén uitkomst bieden. Dit is gebleken toen in september 2012 een overstroming in het noorden van Almería chaos had aangericht en van alles was beloofd.

  Foto: Jan van der Blom
 • Voor de meeste telers zal hooguit de oogst gedeeltelijk gedekt zijn, omdat de verzekering niet meer kan worden afgesloten voor kassen die ouder zijn dan vijftien jaar. Dit geldt voor alle oude platte kassen die zijn getroffen.

  Voor de meeste telers zal hooguit de oogst gedeeltelijk gedekt zijn, omdat de verzekering niet meer kan worden afgesloten voor kassen die ouder zijn dan vijftien jaar. Dit geldt voor alle oude platte kassen die zijn getroffen.

  Foto: Jan van der Blom
 • Bij deze platte kas was juist een week geleden nieuw plastic aangebracht. Dit was nog niet geperforeerd, zodat niet alléén de hagel, maar ook het volle gewicht van de regen de structuur heeft doen instorten.

  Bij deze platte kas was juist een week geleden nieuw plastic aangebracht. Dit was nog niet geperforeerd, zodat niet alléén de hagel, maar ook het volle gewicht van de regen de structuur heeft doen instorten.

  Foto: Jan van der Blom
 • Soms lijkt het een kwestie van willekeur of dom geluk, welke kassen zijn getroffen en welke niet.

  Soms lijkt het een kwestie van willekeur of dom geluk, welke kassen zijn getroffen en welke niet.

  Foto: Jan van der Blom
 • Op de achtergrond een plasticfabriek.

  Op de achtergrond een plasticfabriek.

  Foto: Jan van der Blom
 • Het ijs op de kassen die het noodweer hebben doorstaan was een dag later nog niet gesmolten. Tijdens de bui liep de temperatuur in anderhalf uur terug van 14 ºC naar -1º C, om aan het eind van de middag weer naar 8º C te stijgen.

  Het ijs op de kassen die het noodweer hebben doorstaan was een dag later nog niet gesmolten. Tijdens de bui liep de temperatuur in anderhalf uur terug van 14 ºC naar -1º C, om aan het eind van de middag weer naar 8º C te stijgen.

  Foto: Jan van der Blom
 • Hier is door de hagel en de wind het kasdek volledig uit elkaar gereten. Dit laat echter alléén maar zien dat het plastic al véél eerder vervangen had moeten worden omdat het inmiddels alle elasticiteit had verloren.

  Hier is door de hagel en de wind het kasdek volledig uit elkaar gereten. Dit laat echter alléén maar zien dat het plastic al véél eerder vervangen had moeten worden omdat het inmiddels alle elasticiteit had verloren.

  Foto: Jan van der Blom
 • Op een aantal plaatsen was een dag later nog goed te zien waarom men zich in El Ejido de 20e november nog lang zal blijven heugen.

  Op een aantal plaatsen was een dag later nog goed te zien waarom men zich in El Ejido de 20e november nog lang zal blijven heugen.

  Foto: Jan van der Blom

Of registreer je om te kunnen reageren.