Glas

Foto & video

Transmissie en haze meten vanuit alle hoeken

In het ‘LightLab’ van Wageningen UR Glastuinbouw staat geavanceerde apparatuur om de doorlaat en verstrooiing van licht te meten voor kasdekmaterialen (glas en folie), schermdoeken en netten. Op 29 oktober was er open huis voor toeleveranciers en telers. De nieuwste aanwinst is de 3D-scatter, waarmee ook de breedte van de verstrooiing kan worden bepaald. Kijk hier voor een foto-impressie.

Foto

 • Vida Mohammadkhani, hoofd van het LightLab, laat de werking van de 3-D-scatter zien aan de bezoekers.

  Vida Mohammadkhani, hoofd van het LightLab, laat de werking van de 3-D-scatter zien aan de bezoekers.

 • De 3D-scatter is een halve bol die het patroon van het verstrooide licht kan meten dat door de diffuse glasplaat wordt doorgelaten. Een camera registreert de plaats en intensiteit van het binnenvallende licht, in dit geval van een bundel die loodrecht op het glas valt.

  De 3D-scatter is een halve bol die het patroon van het verstrooide licht kan meten dat door de diffuse glasplaat wordt doorgelaten. Een camera registreert de plaats en intensiteit van het binnenvallende licht, in dit geval van een bundel die loodrecht op het glas valt.

 • De computer berekent het ‘scatter’-patroon en geeft dat weer in een 3D-plaatje. Deze verstrooiingskegel is smal, zoals bij alle nu geleverde diffuus glas voor de tuinbouw. Bredere verstrooiing zou de voordelen van diffuus glas nog verder kunnen vergroten, verwachten de onderzoekers van Wageningen UR.

  De computer berekent het ‘scatter’-patroon en geeft dat weer in een 3D-plaatje. Deze verstrooiingskegel is smal, zoals bij alle nu geleverde diffuus glas voor de tuinbouw. Bredere verstrooiing zou de voordelen van diffuus glas nog verder kunnen vergroten, verwachten de onderzoekers van Wageningen UR.

 • Omdat de zon in Nederland nooit loodrecht staat, meet WUR de lichtdoorlaat altijd bij verschillende invalshoeken. De waarden tussen 40 en 70 graden krijgen het meeste gewicht in de beoordelingen. Dit gebeurt ook bij de 3D-scatter.

  Omdat de zon in Nederland nooit loodrecht staat, meet WUR de lichtdoorlaat altijd bij verschillende invalshoeken. De waarden tussen 40 en 70 graden krijgen het meeste gewicht in de beoordelingen. Dit gebeurt ook bij de 3D-scatter.

 • Hier is te zien dat schuin opvallend licht zich veel breder verspreid maar met een lage intensiteit.

  Hier is te zien dat schuin opvallend licht zich veel breder verspreid maar met een lage intensiteit.

 • Voor de meting van de ‘hemisferische’ lichtdoorlatendheid van kasdekmaterialen, schermdoeken en netten gebruik WUR deze bol. Het hele spectrum (350-2000 nm) wordt gemeten, inclusief het NIR (near infra red) gebied. Door infrarood te meten zijn materialen te selecteren die minder of juist meer de kas opwarmen.

  Voor de meting van de ‘hemisferische’ lichtdoorlatendheid van kasdekmaterialen, schermdoeken en netten gebruik WUR deze bol. Het hele spectrum (350-2000 nm) wordt gemeten, inclusief het NIR (near infra red) gebied. Door infrarood te meten zijn materialen te selecteren die minder of juist meer de kas opwarmen.

 • Een felle lichtbundel wordt via spiegels naar de meetbol gestuurd.

  Een felle lichtbundel wordt via spiegels naar de meetbol gestuurd.

 • Een gat van de meetbol wordt bedekt door het te materiaal. Het andere gat dient voor de referentiemeting.

  Een gat van de meetbol wordt bedekt door het te materiaal. Het andere gat dient voor de referentiemeting.

 • De meetinstallatie is geschikt voor hele ruiten. Diffuus glas is meestal gehard en kan daardoor moeilijk meer worden gesneden.

  De meetinstallatie is geschikt voor hele ruiten. Diffuus glas is meestal gehard en kan daardoor moeilijk meer worden gesneden.

 • WUR heeft waarschijnlijk de grootste verzameling monsters diffuus glas. De onderlinge verschillen zijn enorm. In de afgelopen vijf jaar is de lichtdoorlaat van diffuus glas sterk verbeterd. Maar er zijn nog veel meer te optimaliseren, denken de onderzoekers.

  WUR heeft waarschijnlijk de grootste verzameling monsters diffuus glas. De onderlinge verschillen zijn enorm. In de afgelopen vijf jaar is de lichtdoorlaat van diffuus glas sterk verbeterd. Maar er zijn nog veel meer te optimaliseren, denken de onderzoekers.

Of registreer je om te kunnen reageren.