Glas

Foto & video

Opening IDC Water voor schoon afvalwater

Gisteren is bij Wageningen UR glastuinbouw in Bleiswijk het Innovatie & Demo Centrum (IDC) Water geopend.

Burgemeester Ewald van Vliet van de gemeente Lansingerland en directeur Leefomgeving en Bestuur Ron van der Helm van de provincie Zuid-Hollanden openden het IDC Water symbolisch door water uit een kolom met vervuild water te pompen en als schoon water in een andere kolom omhoog te pompen. Glastuinbouwvoorman Tiny Aerts rondde de officiële opening af met het drinken van een glas met het ‘gereinigde’ water.

Het IDC Water zal onder andere een rol spelen in het onderzoek naar nieuwe technieken om afvalwater uit de glastuinbouw te zuiveren, zodat dit spuiwater economisch haalbaar hergebruikt kan worden als gietwater, of anders volgens toekomstige strenge normen geloosd kan worden. Verder bieden maquettes en posters informatie over knelpunten en beschikbare maatregelen om het lozen van spuiwater terug te dringen en eventueel toch resterend afvalwater afdoende te reinigen.

Foto

 • Pompen voor schoon gietwater.

  Pompen voor schoon gietwater.

 • De durven drinken van een glas afgetapt "gereinigd" water is volgens Tiny Aerts ook symbolisch voor het vertrouwen in de overheid om de glastuinbouw te ondersteunen bij haar inspanningen om problemen met afvalwater op te lossen.

  De durven drinken van een glas afgetapt "gereinigd" water is volgens Tiny Aerts ook symbolisch voor het vertrouwen in de overheid om de glastuinbouw te ondersteunen bij haar inspanningen om problemen met afvalwater op te lossen.

 • Een proost op de opening van het nieuwe Innovatie & Demo Centrum water.

  Een proost op de opening van het nieuwe Innovatie & Demo Centrum water.

 • Uitleg in de demonstratieruimte over spui-stromen in de substraatteelt

  Uitleg in de demonstratieruimte over spui-stromen in de substraatteelt

 • Ook voor grondgebonden teelten is er een maquette om knelpunten en mogelijkheden zichtbaar te maken bij de bijdrage aan schoon oppervlaktewater.

  Ook voor grondgebonden teelten is er een maquette om knelpunten en mogelijkheden zichtbaar te maken bij de bijdrage aan schoon oppervlaktewater.

Of registreer je om te kunnen reageren.