Glas

Foto & video laatste update:15 okt 2013

Kas blank na hevige regenval

In de Hoefpolder bij De Lier heeft de hevige en langdurige neerslag van afgelopen zondag voor de nodige wateroverlast in kassen gezorgd.

Albert Solleveld van paprikakwekerij Parasol in De Lier zag het waterpeil in de sloot zondag snel stijgen. Hij zit met zijn bedrijf ongeveer op het laagste punt van de polder. Rond 11.00 uur begon er water de kas in de stromen. “Rond twee tot drie uur ’s middags was er geen houden meer aan. Het water heeft tien centimeter hoog in de kas gestaan en stroomde ook over het betonpad heen."

Er stond meer water dan bij de wateroverlast van 1998.” De aandrijfmotor van het kettingbaansysteem werd tijdelijk verwijderd, omdat de pomp in de put waarin deze stond het niet meer bij kon werken. Bij een teler in de buurt gaf de regenmeter 120 millimeter neerslag aan.

Pas rond zes of zeven uur ‘s avonds stopte het naar binnen stromen en begon het waterpeil later op de avond langzaam weer te zakken. De buisverwarming stond eerst ook onder water en kon daardoor geen warmte meer afgeven. “Na 9.30 uur was het water zo ver gezakt dat je de temperatuur weer terug zag komen.”

Overstap naar teeltgoten

Maandagmorgen staat er nog vijf centimeter water in de kas. Het slootpeil was wel weer gedaald, maar de afvoerputten in de kas hebben te weinig capaciteit om alle water echt snel weg te laten lopen.

Solleveld is na de waterproblemen in ’98 overgestapt op teeltgoten, zodat het gewas zelf dit maal geen last heeft van natte voeten en directe schade. Hij hoopt wel dat schimmels in deze herfstperiode geen extra problemen met rot gaan geven nu alles drijfnat is.

Water sneller weg

Achterbuurman Joop Overgaag zag eveneens wat water onder de kasvoet door de kas met paprika’s in lopen. “Het was weer ongeveer hetzelfde als vijftien jaar geleden. Weer een hele dag regen. Maar toen viel er per uur meer neerslag. Toen was het 13 september, nu al half oktober. Dan zijn temperatuurverschillen niet meer zo groot.”

“Het is vervelend dat de vloer nat is geworden. Maar dankzij de maatregelen van Delfland is het water in de polder sneller weg dan destijds.” Toch heeft hij het idee dat het hoogheemraadschap nog verrast werd door de hoeveelheid neerslag. “Het was volgens mij pas heel laat bekend dat de buien omdraaiden en hier maar bleven hangen. Anders hadden ze de polders vooraf nog wel lager kunnen zetten. Dan loop je toch weer een uurtje voor met wegpompen.”

Omdat over een paar weken het einde van de teelt toch al gepland stond, zit Overgaag niet zo in over eventuele na-gevolgen met eventuele schimmelproblemen door het extra vocht in de kas. “Als het in augustus of september had gebeurd, dan had ik mij daar wel drukker om gemaakt.”

Investeringen hebben effect

Het Hoogheemraadschap Delfland liet weten dat glastuinders gebeld hebben over het inzetten van noodpompen. Er zijn in totaal honderden telefoontjes binnengekomen vanwege de wateroverlast. Daar zaten een aantal glastuinders bij.

Delfland laat weten dat de situatie in De Lier lastig was. Ondanks veel investeringen in de waterberging was daar sprake van ondergelopen kelders en straten. Op andere plaatsen in het gebied ging het beter en bleken de investeringen in het hoofdwatersysteem, zoals het creëren van berging, het vergroten van de buizen of afkoppelen van riolering wel het gewenste effect te hebben.

Geen overlopende goten

Op Goeree-Overflakkee werd de meeste neerslag van het land gemeld. Radijsteler Ad Coolbergen in Oude-Tonge: “In het midden van het eiland was het ergste. Bij ons was het net iets minder, rond de 60 millimeter. Je hebt altijd wel een paar natte plekjes, maar er zijn geen goten overgelopen. Die 60 millimeter verdeeld over 20 uur kunnen de kassen nog wel aan. Als je ineens 10 millimeter in een uur zou krijgen, dat is veel slechter.”

Foto

 • Het water in de sloten bleef stijgen in de Hoefpolder bij De Lier.

  Het water in de sloten bleef stijgen in de Hoefpolder bij De Lier.

  Foto: Albert Solleveld, Kwekerij Parasol
 • Het niveau werd zo hoog...

  Het niveau werd zo hoog...

  Foto: Albert Solleveld, Kwekerij Parasol
 • ...dat het water zondag vanaf 11.00 uur de kas in begon te stromen.

  ...dat het water zondag vanaf 11.00 uur de kas in begon te stromen.

  Foto: Albert Solleveld, Kwekerij Parasol
 • Uiteindelijk stond het water 10 centimeter hoog en stroomde het over het betonpad.

  Uiteindelijk stond het water 10 centimeter hoog en stroomde het over het betonpad.

  Foto: Albert Solleveld, Kwekerij Parasol
 • Maandag morgen was er al aardig wat water afgevoerd,...

  Maandag morgen was er al aardig wat water afgevoerd,...

 • ...maar door de beperkte capaciteit van de afvoerputten stond er toch nog 5 centimeter water.

  ...maar door de beperkte capaciteit van de afvoerputten stond er toch nog 5 centimeter water.

 • De hoop is dat het achterblijvende vocht geen gewasproblemen gaat opleveren.

  De hoop is dat het achterblijvende vocht geen gewasproblemen gaat opleveren.

 • De krooslaag geeft aan dat het water in de sloot een stuk hoger heeft gestaan.

  De krooslaag geeft aan dat het water in de sloot een stuk hoger heeft gestaan.

 • Na een half uurtje regen was de eerste opvangcapaciteit van het halflege bassin ook benut.

  Na een half uurtje regen was de eerste opvangcapaciteit van het halflege bassin ook benut.

Of registreer je om te kunnen reageren.