Glas

Foto & video

I-demodagen in teken van robotica

Op de zevende editie van de I-demodagen van Demokwekerij Westland staat de vervanging van arbeid door robotica centraal. Na de officiële opening van het Techno Centrum Glastuinbouw konden de bezoekers met eigen ogen zien en horen hoe ver de techniek zich ontwikkeld heeft. De I-demodagen lijken steeds meer op een vakbeurs, maar dan wel een waar ook kan worden ervaren en bediscussieerd hoe innovaties op proefschaal worden toegepast. Dat is uniek. Bekijk hieronder een foto-impressie.

Foto

 • Theo Duijvestijn van Westland en directeur Peet van Adrichem van Demokwekerij Westland openen het Techno Centrum Glastuinbouw dat zich richt op robotica en mechatronica in de glastuinbouw.

  Theo Duijvestijn van Westland en directeur Peet van Adrichem van Demokwekerij Westland openen het Techno Centrum Glastuinbouw dat zich richt op robotica en mechatronica in de glastuinbouw.

 • “Binnen twee jaar is de arbeid aan verpakkingsmachines met 70 procent teruggebracht”, zegt directeur Richard van der Linde van het bedrijf Lacquey dat robothanden voorontwikkelt.

  “Binnen twee jaar is de arbeid aan verpakkingsmachines met 70 procent teruggebracht”, zegt directeur Richard van der Linde van het bedrijf Lacquey dat robothanden voorontwikkelt.

 • Bij Haluco is dit jaar een eerste verpakkingslijn in gebruik genomen die nu paprika’s voor ‘stoplicht’-verpakkingen in schaaltjes legt. “Rekenkracht en ogen waren er al, maar het ontbrak aan handjes die ‘gevoel’ hebben', aldus Van der Linde.

  Bij Haluco is dit jaar een eerste verpakkingslijn in gebruik genomen die nu paprika’s voor ‘stoplicht’-verpakkingen in schaaltjes legt. “Rekenkracht en ogen waren er al, maar het ontbrak aan handjes die ‘gevoel’ hebben', aldus Van der Linde.

 • De ontwikkeling van de plukrobot duurt al veel langer dan de acht jaar die Lacquey nodig had. Maar mensen hebben dan ook bijzondere gaven die niet alleen met rekenkracht zijn te evenaren. TNO suggereert dat zij de oplossing heeft, maar het door Wageningen UR Glastuinbouw gecoördineerde project ‘Crops’, met veertien internationale partners, lijkt verder te zijn.

  De ontwikkeling van de plukrobot duurt al veel langer dan de acht jaar die Lacquey nodig had. Maar mensen hebben dan ook bijzondere gaven die niet alleen met rekenkracht zijn te evenaren. TNO suggereert dat zij de oplossing heeft, maar het door Wageningen UR Glastuinbouw gecoördineerde project ‘Crops’, met veertien internationale partners, lijkt verder te zijn.

 • De Demokwekerij is uitgebreid met een ‘arena’, die benadrukt dat het hier ook gaat om onderwijs en het uitwisselen van kennis via allerlei samenwerkingsverbanden.

  De Demokwekerij is uitgebreid met een ‘arena’, die benadrukt dat het hier ook gaat om onderwijs en het uitwisselen van kennis via allerlei samenwerkingsverbanden.

 • Maar de demokwekerij is en blijft natuurlijk ook het centrum voor praktijkonderzoek naar bijvoorbeeld het Futagrow-systeem. Tomatenteler Jos Kouwenhoven geeft uitleg aan een ex-collegateler.

  Maar de demokwekerij is en blijft natuurlijk ook het centrum voor praktijkonderzoek naar bijvoorbeeld het Futagrow-systeem. Tomatenteler Jos Kouwenhoven geeft uitleg aan een ex-collegateler.

 • Door een betere ruimtebenutting, korte roulerende teelten met duurzame techniek en mechanisatiemogelijkheden is nog een flinke stap te maken in efficiëntieverbetering van de tomatenteelt.

  Door een betere ruimtebenutting, korte roulerende teelten met duurzame techniek en mechanisatiemogelijkheden is nog een flinke stap te maken in efficiëntieverbetering van de tomatenteelt.

 • Na acht trossen wordt het oude gewas vervangen door nieuwe planten. Doordat niet meer op substraat geteeld wordt zijn ec en bemesting snel stuurbaar geworden.

  Na acht trossen wordt het oude gewas vervangen door nieuwe planten. Doordat niet meer op substraat geteeld wordt zijn ec en bemesting snel stuurbaar geworden.

 • Bij Het Nieuwe Telen gaat het erom de luchtramen zo lang mogelijk gesloten te houden. Een alternatieve manier van ontvochtigen en koelen is de waterval van Humid Away.

  Bij Het Nieuwe Telen gaat het erom de luchtramen zo lang mogelijk gesloten te houden. Een alternatieve manier van ontvochtigen en koelen is de waterval van Humid Away.

 • Dat internationale belangstelling voor de Nederlandse techniek en innovatie is groot, bleek ook uit het grote aantal buitenlandse bezoekers.

  Dat internationale belangstelling voor de Nederlandse techniek en innovatie is groot, bleek ook uit het grote aantal buitenlandse bezoekers.

 • Voor nog onbekende bedrijven een mooie gelegenheid om meer bekendheid te krijgen, al zou een Engelse tekst dan niet misstaan.

  Voor nog onbekende bedrijven een mooie gelegenheid om meer bekendheid te krijgen, al zou een Engelse tekst dan niet misstaan.

 • Deze productnaam zegt in ieder geval waar het om gaat. TNO heeft een nieuwe coating voor het kasdek ontwikkeld die ervoor zorgt dat vuil zich veel moeilijker hecht aan het glas.

  Deze productnaam zegt in ieder geval waar het om gaat. TNO heeft een nieuwe coating voor het kasdek ontwikkeld die ervoor zorgt dat vuil zich veel moeilijker hecht aan het glas.

 • Volgens TNO wordt de lichttransmissie door de coating niet of nauwelijks verlaagd en hoeft een kasdek met Easy-Clean coating veel minder vaak gereinigd te worden.

  Volgens TNO wordt de lichttransmissie door de coating niet of nauwelijks verlaagd en hoeft een kasdek met Easy-Clean coating veel minder vaak gereinigd te worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.