Glas

Foto & video 2 reacties

Robot gaat paprika's oogsten

Enkele telers van de begeleidingscommissie, die de ontwikkeling van een oogstrobot voor paprika volgen (onderdeel van een Europees project), bekeken de eerste bewegingen van de robotarm in een praktijkkas.

Foto

 • Het prototype van een oogstrobot voor paprika wordt opgebouwd uit modulaire onderdelen, die later ook voor andere gewassen toepasbaar zullen zijn.

  Het prototype van een oogstrobot voor paprika wordt opgebouwd uit modulaire onderdelen, die later ook voor andere gewassen toepasbaar zullen zijn.

 • Het bewegen en vastpakken gebeurt nu nog handmatig, maar in een later stadium zal de robot autonoom paprika's moeten gaan oogsten.

  Het bewegen en vastpakken gebeurt nu nog handmatig, maar in een later stadium zal de robot autonoom paprika's moeten gaan oogsten.

 • Pakt zo'n robothand paprika's wel voorzichtig genoeg beet, of knijpt hij te hard?

  Pakt zo'n robothand paprika's wel voorzichtig genoeg beet, of knijpt hij te hard?

 • Probeer het zelf maar. De 'vingers' blijken voldoende maar niet teveel druk uit te oefenen.

  Probeer het zelf maar. De 'vingers' blijken voldoende maar niet teveel druk uit te oefenen.

 • Als nu nog apart geteste camera-technieken aan de robot gekoppeld worden, kan deze ook zelf oogstbae paprika's in het gewas op gaan sporen.

  Als nu nog apart geteste camera-technieken aan de robot gekoppeld worden, kan deze ook zelf oogstbae paprika's in het gewas op gaan sporen.

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  mr j.c. dekker agriboard nhn

  ook hier zien we hoe innovatief de agribusiness is; wanneer robotisering zich doorontwikkelt dan heeft dat grote gevolgen voor de arbeidsmarkt op termijn.

 • no-profile-image

  paprika

  nou mr Dekker, wees daar maar niet bang voor, voorlopig is er geen ene paprikateler die zo'n robot kan betalen, zolang de uitbetaalprijzen onder de kostprijs blijven liggen, trouwens voor de meeste werklozen is werken in de tuinbouw toch te min.

Of registreer je om te kunnen reageren.