Glas

Foto & video laatste update:8 jun 2012

Syngenta en Monsanto zetten deur op kier

Zaadfirma’s Syngenta en Monsanto (De Ruiter) organiseerden afgelopen woensdag de eerste open middag op hun democentra in Monster en ’s-Gravenzande. Telers, voorlichters en andere geïnteresseerden konden met eigen ogen de nieuwste proefrassen en bestaande commerciële rassen bewonderen, in de kas en in het krat. Spectaculaire nieuwkomers waren niet te verwachten. Er zitten echter zeker rassen bij die de komende tijd beter gevolgd zullen worden om een gefundeerde keuze voor volgend seizoen te kunnen maken. Bekijk hieronder een fotografische indruk van de open dagen. Tekst en foto's: Gerard Boonekamp

Foto

 • De demokas van Syngenta, voor het tweede jaar in Monster, kom je niet zomaar binnen. In de hygiënesluis worden de schoenen geborsteld en de handen ontsmet voordat het hekje open gaat.

  De demokas van Syngenta, voor het tweede jaar in Monster, kom je niet zomaar binnen. In de hygiënesluis worden de schoenen geborsteld en de handen ontsmet voordat het hekje open gaat.

 • In de hal staan de versgeoogste producten uitgestald voor een eerste indruk.

  In de hal staan de versgeoogste producten uitgestald voor een eerste indruk.

 • Syngenta is nog steeds groot in het kleine: het specialty-segment met onder andere goed smakende snacktomaatjes en mini-San Marsano’s.

  Syngenta is nog steeds groot in het kleine: het specialty-segment met onder andere goed smakende snacktomaatjes en mini-San Marsano’s.

 • … en het bekroonde snackpaprikaatje mocht natuurlijk niet ontbreken als inspiratiebron.

  … en het bekroonde snackpaprikaatje mocht natuurlijk niet ontbreken als inspiratiebron.

 • In de kas maakte de nieuwe gele troscherry (T601470) een oogverblindende indruk.

  In de kas maakte de nieuwe gele troscherry (T601470) een oogverblindende indruk.

 • Maar de meeste belangstelling ging uit naar het grove trostomatenras T409057. In de belichte teelt deed hij het beter dan standaardras Komeett. Hiervan is commerciële zaadproductie opgestart.

  Maar de meeste belangstelling ging uit naar het grove trostomatenras T409057. In de belichte teelt deed hij het beter dan standaardras Komeett. Hiervan is commerciële zaadproductie opgestart.

 • Van het ras Climbo staat in België al 22 hectare voor het Elite-segment vanwege de smaak en de goede doorkleuring, Het vruchtgewicht van 130 gram is in Nederland niet populair.

  Van het ras Climbo staat in België al 22 hectare voor het Elite-segment vanwege de smaak en de goede doorkleuring, Het vruchtgewicht van 130 gram is in Nederland niet populair.

 • T409070 is volgens Arthur van Marrewijk van Syngenta een kanshebber voor de Nederlandse markt, vooral vanwege een hoge vroege productie, hoge totaalproductie en mooie groene delen.

  T409070 is volgens Arthur van Marrewijk van Syngenta een kanshebber voor de Nederlandse markt, vooral vanwege een hoge vroege productie, hoge totaalproductie en mooie groene delen.

 • Op het Tomato Experience Centre van De Ruiter (Monsanto) diende iedereen zich eerst te registreren na zich in het witte pak gehesen te hebben.

  Op het Tomato Experience Centre van De Ruiter (Monsanto) diende iedereen zich eerst te registreren na zich in het witte pak gehesen te hebben.

 • Geoogst product, vers en een week oud, kon goed worden beoordeeld naast de standaardrassen van ook andere zaadfirma’s.

  Geoogst product, vers en een week oud, kon goed worden beoordeeld naast de standaardrassen van ook andere zaadfirma’s.

 • De uitstalling lijkt een getrouwe weergave. De aanwezigheid van pepinoprint in enkele partijen is in ieder geval niet weggelaten om het beeld fraaier te maken.

  De uitstalling lijkt een getrouwe weergave. De aanwezigheid van pepinoprint in enkele partijen is in ieder geval niet weggelaten om het beeld fraaier te maken.

 • Voor De Ruiter is het ras Merlice, de opvolger van Success, de klapper van dit jaar. Het areaal in Nederland en België groeide in een klap van 20 naar ruim 140 hectare.

  Voor De Ruiter is het ras Merlice, de opvolger van Success, de klapper van dit jaar. Het areaal in Nederland en België groeide in een klap van 20 naar ruim 140 hectare.

 • Bij de vleestomaten doet Rebelski zijn naam eer aan. Met geribde vorm, rode kleur en goede smaak probeert hij de afnemers nostalgie en meerwaarde te geven.

  Bij de vleestomaten doet Rebelski zijn naam eer aan. Met geribde vorm, rode kleur en goede smaak probeert hij de afnemers nostalgie en meerwaarde te geven.

 • Het grootste succesnummer van De Ruiter is echter de onderstam Maxifort. Len de Kok laat zien wat er gebeurt als je hem niet kopt en gewoon laat groeien.

  Het grootste succesnummer van De Ruiter is echter de onderstam Maxifort. Len de Kok laat zien wat er gebeurt als je hem niet kopt en gewoon laat groeien.

 • De tomaten van deze halfwilde variëteit kun je maar beter niet eten. Je krijgt er buikpijn van.

  De tomaten van deze halfwilde variëteit kun je maar beter niet eten. Je krijgt er buikpijn van.

 • En heb je dat toch gedaan… dan brengt de TukTuk je gelukkig terug naar je auto.

  En heb je dat toch gedaan… dan brengt de TukTuk je gelukkig terug naar je auto.

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.