Glas

Foto & video

Energie- en zomerscherm wisselen af

De innovatieve intreksystemen voor schermdoek werden tot nu toe alleen in nieuwbouw toegepast. Peter Dekker Installaties (PDI) ontwikkelde speciale kunststof geleideprofielen (‘slangen’) waardoor zijn ‘Slip-in’-systeem nu ook in bestaande kassen kan worden geïnstalleerd. Doordat het vervangen van het schermdoek nu vele malen sneller gaat, zag paprikateler Gerrit Bergwerff uit Maasdijk kans om per seizoen schermdoeken te verwisselen: in de zomer een diffuus zonnescherm, in de winter een energiescherm. Met het zomerscherm verwacht hij de kwaliteit van de paprika sterk te verbeteren. In september wordt het opgerold (tegelijk met het intrekken van het energiescherm) en afgedekt aan de zijgevel opgeborgen tot volgend voorjaar. Onderstaande film laat zien hoe het systeem van PDI werd geïnstalleerd bij Bergwerff. Het gereed maken van de kas (1,4 ha) voor het nieuwe systeem kostte 10 uur per 1000 m2. Het nieuwe scherm werd er in één dag ingetrokken door drie man. Tekst en film: Gerard Boonekamp

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.