Glas

Foto & video

Aardwarmte IJsselmuiden in gebruik

In tuinbouwgebied Koekoekspolder in IJsselmuiden is officieel de aardwarmtebron voor drie glastelers in gebruik genomen.

Foto

 • De afsluiters van de productie- en de retour-injectieput staan vlak naast elkaar, maar de beide bronnen liggen op 2 kilometer diepte 1,6 kilometer uit elkaar

  De afsluiters van de productie- en de retour-injectieput staan vlak naast elkaar, maar de beide bronnen liggen op 2 kilometer diepte 1,6 kilometer uit elkaar

 • Het warme water wordt opgeslagen in de buffertank...

  Het warme water wordt opgeslagen in de buffertank...

 • ...die voor tweederde is gevuld. Bovenin ontsnappen gassen die in de ondergrond onder hoge druk opgelost zaten in het water.

  ...die voor tweederde is gevuld. Bovenin ontsnappen gassen die in de ondergrond onder hoge druk opgelost zaten in het water.

 • Methaangas dat meekomt zal voorlopig afgefakkeld worden, totdat een oplossing is gevonden om het gas voor verwarming te verstoken in een ketel.

  Methaangas dat meekomt zal voorlopig afgefakkeld worden, totdat een oplossing is gevonden om het gas voor verwarming te verstoken in een ketel.

 • De bron moet eerst gereinigd worden met grote filters, zodat de injectieput niet verstopt raakt.

  De bron moet eerst gereinigd worden met grote filters, zodat de injectieput niet verstopt raakt.

 • De capaciteit van de huidige injectiepomp blijkt te gering ten opzichte van de pompcapaciteit van de productiebron waar water van 72 graden Celsius uit komt.

  De capaciteit van de huidige injectiepomp blijkt te gering ten opzichte van de pompcapaciteit van de productiebron waar water van 72 graden Celsius uit komt.

 • Het 'pomphuis' waar de pompen, filters en warmtewisselaars in ondergebracht zijn.

  Het 'pomphuis' waar de pompen, filters en warmtewisselaars in ondergebracht zijn.

 • Een ongebruikte boorkop zoals gebruikt bij de aardwarmteboring.

  Een ongebruikte boorkop zoals gebruikt bij de aardwarmteboring.

 • En een afgesleten boorkop na gebruik.

  En een afgesleten boorkop na gebruik.

 • Uitleg over het project en het geologische bodemprofiel. De aangeboorde aardlaag blijkt in de Koekoekspolder stabiel. Het hoogteverschil tussen de productie- en injectiebron is slechts 20 meter.

  Uitleg over het project en het geologische bodemprofiel. De aangeboorde aardlaag blijkt in de Koekoekspolder stabiel. Het hoogteverschil tussen de productie- en injectiebron is slechts 20 meter.

 • Op de fustkratten voor discussie met de belangstellende bezoekers van de opening van de bron.

  Op de fustkratten voor discussie met de belangstellende bezoekers van de opening van de bron.

 • Symbolisch dichtdraaien van de aardgaskraan, hoewel in de praktijk eenderde van de energiebehoefte nog door de wkk gedekt zal blijven worden.

  Symbolisch dichtdraaien van de aardgaskraan, hoewel in de praktijk eenderde van de energiebehoefte nog door de wkk gedekt zal blijven worden.

 • Symbolisch open draaien van de warme bron en de retourleiding. Er kan 140 kuub warm water per uur opgepompt gaan worden.

  Symbolisch open draaien van de warme bron en de retourleiding. Er kan 140 kuub warm water per uur opgepompt gaan worden.

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.