Glas

Foto & video

Spaanse paprikateler: factor geluk is 50 procent

Met een bedrijfsomvang van 3,1 hectare is José Antonio Manzano een goede vertegenwoordiger van de huidige generatie paprikatelers in Almería. Door zich te specialiseren in de Italiaanse paprika (type palermo) heeft hij zich enigszins kunnen indekken tegen de grillen van de markt. "De factor geluk speelt hier een grote rol. 50 procent is deskundigheid, de rest is mazzel bij de verkoop." Groenten & Fruit nam een kijkje bij een doorsnee paprikateeltbedrijf in Almería.

Foto

 • Gele blokpaprika is een van de vier paprikatypes die José Antonio Manzano produceert. Daarvan staat er 0,35 hectare. Verder heeft hij bijna een hectare rode blokpaprika. Het belangrijkste paprikaras is de zoete puntpaprika Palermo (1,8 ha).

  Gele blokpaprika is een van de vier paprikatypes die José Antonio Manzano produceert. Daarvan staat er 0,35 hectare. Verder heeft hij bijna een hectare rode blokpaprika. Het belangrijkste paprikaras is de zoete puntpaprika Palermo (1,8 ha).

 • De zes percelen van José Antonio liggen tot 17 kilometer van elkaar verwijderd, gelegen in Adra en Balanegra. Dat betekent veel pendelen.

  De zes percelen van José Antonio liggen tot 17 kilometer van elkaar verwijderd, gelegen in Adra en Balanegra. Dat betekent veel pendelen.

 • Door het natuurlijke klimaat in Almería spaart de telers verwarmingskosten uit. Daar staat tegenover dat de klimaatbeheersing in de kassen nooit optimaal is, waardoor de productie schommelt.

  Door het natuurlijke klimaat in Almería spaart de telers verwarmingskosten uit. Daar staat tegenover dat de klimaatbeheersing in de kassen nooit optimaal is, waardoor de productie schommelt.

 • Met broer en collegateler Alfonso (links) wisselt José Antonio dagelijks ervaringen uit.

  Met broer en collegateler Alfonso (links) wisselt José Antonio dagelijks ervaringen uit.

 • De Palermo levert volgens Manzano stabielere prijzen op dan de meeste andere paprikarassen die in Almería worden geteeld.

  De Palermo levert volgens Manzano stabielere prijzen op dan de meeste andere paprikarassen die in Almería worden geteeld.

 • Door intensieve controle op plagen en ziekten blijven de verliezen bij José Antonio beperkt tot één procent van de oogst.

  Door intensieve controle op plagen en ziekten blijven de verliezen bij José Antonio beperkt tot één procent van de oogst.

 • Biologische gewasbescherming is in de paprikateelt in Almería inmiddels zo goed als overal ingevoerd. Spaanse media spreken inmiddels van 90 procent.

  Biologische gewasbescherming is in de paprikateelt in Almería inmiddels zo goed als overal ingevoerd. Spaanse media spreken inmiddels van 90 procent.

 • De kassen van José Antonio in Adra en Balanegra liggen pal aan de Middellandse Zee.

  De kassen van José Antonio in Adra en Balanegra liggen pal aan de Middellandse Zee.

 • Als de markt zich in de nabije toekomst stabiliseert wil José Antonio zijn verspreide percelen samenvoegen op één locatie. Dat is nu versnipperd over zes percelen.

  Als de markt zich in de nabije toekomst stabiliseert wil José Antonio zijn verspreide percelen samenvoegen op één locatie. Dat is nu versnipperd over zes percelen.

 • Door het werk in zijn kassen aantrekkelijker te maken hoopt José Antonio dat zijn zonen van 15 en 13 hem straks willen opvolgen. Tijdens het het hoogseizoen lopen er drie fulltimers mee in de kas. Daarnaast draaien Manzano en zijn vrouw volledig mee.

  Door het werk in zijn kassen aantrekkelijker te maken hoopt José Antonio dat zijn zonen van 15 en 13 hem straks willen opvolgen. Tijdens het het hoogseizoen lopen er drie fulltimers mee in de kas. Daarnaast draaien Manzano en zijn vrouw volledig mee.

 • Kennis van zaken helpt om de bedrijsrisico's te beperken. Toch speelt de factor geluk volgens José Antonio een grote rol bij de paprikateelt in Almería.

  Kennis van zaken helpt om de bedrijsrisico's te beperken. Toch speelt de factor geluk volgens José Antonio een grote rol bij de paprikateelt in Almería.

Lex Rietman

Of registreer je om te kunnen reageren.