Glas

Foto & video

Fris opnieuw beginnen in Almería

Zoals altijd zijn in Almería in de zomer alle teelten weer geplant. Dit jaar is zo’n 12 procent meer paprika gezet dan vorig jaar, waardoor het totale areaal weer terugkomt op het niveau van twee jaar geleden. Van de andere teelten is de oppervlakte iets teruggelopen of gelijk gebleven. De Ehec-crisis heeft hierop geen invloed gehad. Voor Almería is het van cruciaal belang dat de vraag naar verse groente en fruit zo snel mogelijk weer op het niveau komt van voor deze crisis. Foto’s en tekst: Jan van der Blom

Foto

 • In de loop van de zomer hebben de tuinders in Almería hun gewassen weer van de plantenkwekers gehaald om ze in de normale kassen te planten.

  In de loop van de zomer hebben de tuinders in Almería hun gewassen weer van de plantenkwekers gehaald om ze in de normale kassen te planten.

 • In augustus en september kan het nog behoorijk warm worden in de kassen. Te warm, waardoor het belangrijk is om schaduw aan te brengen door het kasdek te krijten.

  In augustus en september kan het nog behoorijk warm worden in de kassen. Te warm, waardoor het belangrijk is om schaduw aan te brengen door het kasdek te krijten.

 • Dit gebeurt meestal door twee personen. Eén om de witkalk zo gelijkmatig mogelijk op te brengen en één om de slang te geleiden.

  Dit gebeurt meestal door twee personen. Eén om de witkalk zo gelijkmatig mogelijk op te brengen en één om de slang te geleiden.

 • Die tweede moet er ook voor zorgen dat beneden alles goed gaat.

  Die tweede moet er ook voor zorgen dat beneden alles goed gaat.

 • En dat de tank gevuld blijft en de pomp blijft draaien.

  En dat de tank gevuld blijft en de pomp blijft draaien.

 • De meeste paprika is geplant in juli, gemiddeld twee weken eerder dan vorig jaar.

  De meeste paprika is geplant in juli, gemiddeld twee weken eerder dan vorig jaar.

 • Maar in ongeveer 200 ha in de zone Dalías-Berja was dat al veel eerder gebeurd, zodat nu inmiddels de eerste gekleurde vruchten al worden aangeleverd.

  Maar in ongeveer 200 ha in de zone Dalías-Berja was dat al veel eerder gebeurd, zodat nu inmiddels de eerste gekleurde vruchten al worden aangeleverd.

 • Voor tomaat heeft zich een kleine revolutie afgespeeld bij de plantenkwekerijen. Hier is men in ongeveer de helft van het totaal begonnen met biologische bestrijding door het inzetten van de roofwants Nesidiocoris.

  Voor tomaat heeft zich een kleine revolutie afgespeeld bij de plantenkwekerijen. Hier is men in ongeveer de helft van het totaal begonnen met biologische bestrijding door het inzetten van de roofwants Nesidiocoris.

 • Deze wants kan in de teelten al na een paar weken worden teruggevonden, zodat de bestrijding van wittevlieg en Tuta absoluta grotendeels is verzekerd.

  Deze wants kan in de teelten al na een paar weken worden teruggevonden, zodat de bestrijding van wittevlieg en Tuta absoluta grotendeels is verzekerd.

 • De meeste grotere bedrijven hebben gedurende de hele zomer productie gehad, meestal in kassen die iets meer in het binnenland zijn gelegen.

  De meeste grotere bedrijven hebben gedurende de hele zomer productie gehad, meestal in kassen die iets meer in het binnenland zijn gelegen.

 • Bij tomatencoöperatie COPROHNIJAR ligt het grootste deel van het pak- en sorteerstation nu nog leeg...

  Bij tomatencoöperatie COPROHNIJAR ligt het grootste deel van het pak- en sorteerstation nu nog leeg...

 • ...en wordt nog druk gewerkt aan onderhoud en installatie.

  ...en wordt nog druk gewerkt aan onderhoud en installatie.

 • In één van de sorteerruimten is al volop activiteit.

  In één van de sorteerruimten is al volop activiteit.

 • Hier worden cherry- en ‘baby-peer’-tomaatjes gesorteerd en verpakt.

  Hier worden cherry- en ‘baby-peer’-tomaatjes gesorteerd en verpakt.

 • Deze tomaatjes zijn vrijwel uitsluitend voor de export.

  Deze tomaatjes zijn vrijwel uitsluitend voor de export.

 • Hoewel de vraag in Duitsland nog niet op het normale niveau ligt, wordt aan een aantal belangrijke klanten alweer volop geleverd.

  Hoewel de vraag in Duitsland nog niet op het normale niveau ligt, wordt aan een aantal belangrijke klanten alweer volop geleverd.

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.