Glas

Foto & video 1 reactie

Tomaten op de Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden hebben een geschiedenis van ruim 125 jaar als producent en exporteur van tomaten. Het prettig warme klimaat maakt tomatenteelt mogelijk gedurende het hele jaar. Het hoogtepunt van de productie was zo’n vijftien jaar geleden, toen op bijna 4.000 ha tomaten werden geproduceerd. Sindsdien is het echter snel bergafwaards gegaan, vooral doordat de kassen niet goed genoeg waren opgewassen tegen de druk van plagen en plantenziekten. Op dit moment is nog maar zo’n 1.100 ha over. Toch kunnen de Canarische Eilanden niet worden afgeschreven. Nieuwe initiatieven laten zien dat er wel degelijk mogelijkheden zijn. Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Jan van der Blom

Foto

 • Dankzij het gunstige klimaat zijn de Canarische Eilanden altijd bijzonder geschikt geweest voor de productie van tomaten. De kassen waren dan ook niet bedoeld om de temperatuur te verhogen, maar uitsluitend om het gewas tegen de wind te beschermen.

  Dankzij het gunstige klimaat zijn de Canarische Eilanden altijd bijzonder geschikt geweest voor de productie van tomaten. De kassen waren dan ook niet bedoeld om de temperatuur te verhogen, maar uitsluitend om het gewas tegen de wind te beschermen.

 • Tegen de wind was een kasdek van een simpel gaas voldoende. Dit bood echter géén bescherming tegen plagen. Nadat halverwege de negentiger jaren de wittevlieg Bemisia tabaci verscheen werden ernstige verliezen geleden door het tomatengeelkrulbladvirus (TYLCV) dat door deze wittevlieg wordt overgebracht.

  Tegen de wind was een kasdek van een simpel gaas voldoende. Dit bood echter géén bescherming tegen plagen. Nadat halverwege de negentiger jaren de wittevlieg Bemisia tabaci verscheen werden ernstige verliezen geleden door het tomatengeelkrulbladvirus (TYLCV) dat door deze wittevlieg wordt overgebracht.

 • Vooral door de virussen is de rentabiliteit zo gezakt dat veel tuinders moesten stoppen. Overal op Gran Canaria en Tenerife kan men kassen aantreffen die er verlaten bij liggen.

  Vooral door de virussen is de rentabiliteit zo gezakt dat veel tuinders moesten stoppen. Overal op Gran Canaria en Tenerife kan men kassen aantreffen die er verlaten bij liggen.

 • Van de Canarische Eilanden worden alléén losse longlife tomaten geëxporteerd. Omdat het vervoer naar Centraal Europa minstens vijf dagen duurt kunnen trostomaten nooit vers genoeg aankomen op de eindbestemming.

  Van de Canarische Eilanden worden alléén losse longlife tomaten geëxporteerd. Omdat het vervoer naar Centraal Europa minstens vijf dagen duurt kunnen trostomaten nooit vers genoeg aankomen op de eindbestemming.

 • In een volstrekt afgelegen vallei op Gran Canaria ligt ‘La Aldea de San Nicolas de Tolentino’. Van oudsher is deze vallei een belangrijk tomatengebied.

  In een volstrekt afgelegen vallei op Gran Canaria ligt ‘La Aldea de San Nicolas de Tolentino’. Van oudsher is deze vallei een belangrijk tomatengebied.

 • Ook in La Aldea is de productie met meer dan de helft afgenomen. In totaal zijn er nog zo’n 160 ha over.

  Ook in La Aldea is de productie met meer dan de helft afgenomen. In totaal zijn er nog zo’n 160 ha over.

 • Zelfs sommige moderne boogkassen zijn nu niet meer in gebruik.

  Zelfs sommige moderne boogkassen zijn nu niet meer in gebruik.

 • Coöperatie COAGRISAN houdt het voorlopig nog uitstekend vol. Deze coöperatie heeft een strikt beleid gevoerd om de hele productie te moderniseren.

  Coöperatie COAGRISAN houdt het voorlopig nog uitstekend vol. Deze coöperatie heeft een strikt beleid gevoerd om de hele productie te moderniseren.

 • Inmiddels zijn alle kassen bedekt met een fijn insectengaas, waardoor de wittevlieg kan worden buitengehouden en virusproblemen grotendeels zijn uitgebannen.

  Inmiddels zijn alle kassen bedekt met een fijn insectengaas, waardoor de wittevlieg kan worden buitengehouden en virusproblemen grotendeels zijn uitgebannen.

 • In verreweg de meeste kassen van de coöperatie wordt geteeld op steenwol met een hogedraadsysteem.

  In verreweg de meeste kassen van de coöperatie wordt geteeld op steenwol met een hogedraadsysteem.

 • Ook is inmiddels biologische bestrijding, met roofwants Nesidiocoris tenuis, standaard in alle kassen aanwezig. De sinds een jaar aanwezige Tuta absoluta is in deze kassen nauwelijks te vinden.

  Ook is inmiddels biologische bestrijding, met roofwants Nesidiocoris tenuis, standaard in alle kassen aanwezig. De sinds een jaar aanwezige Tuta absoluta is in deze kassen nauwelijks te vinden.

 • In de kassen van COAGRISAN wordt gemiddeld 18 kilo per vierkante meter geoogst. In een nieuw complex van 60 ha wordt zelfs 20 kilo per meter gehaald. Dit is bijna het dubbele van de nomale productie op de Canarische Eilanden.

  In de kassen van COAGRISAN wordt gemiddeld 18 kilo per vierkante meter geoogst. In een nieuw complex van 60 ha wordt zelfs 20 kilo per meter gehaald. Dit is bijna het dubbele van de nomale productie op de Canarische Eilanden.

 • In een modern pakstation worden de tomaten gesorteerd om twee maal per week per schip naar Londen en Rotterdam te worden vervoerd. Vanuit eigen verkoopkantoren wordt vervolgens in heel West Europa gedistribueerd.

  In een modern pakstation worden de tomaten gesorteerd om twee maal per week per schip naar Londen en Rotterdam te worden vervoerd. Vanuit eigen verkoopkantoren wordt vervolgens in heel West Europa gedistribueerd.

 • COAGRISAN is nu de laatste maand ingegaan van een goed seizoen. Een uitstekende produktie in eigen kassen, goede prijzen en zo veel vraag dat de coöperatie op het Spaanse vasteland heeft moeten bijkopen om de klanten te kunnen bedienen.

  COAGRISAN is nu de laatste maand ingegaan van een goed seizoen. Een uitstekende produktie in eigen kassen, goede prijzen en zo veel vraag dat de coöperatie op het Spaanse vasteland heeft moeten bijkopen om de klanten te kunnen bedienen.

 • Coöperatiedirecteur Don Jacinto Godoy (links, hier samen met Don Felix Fahed) is dan ook zeer hoopvol op de toekomst. Volgend jaar zal COAGRISAN met zo’n 15 ha uitbreiden.

  Coöperatiedirecteur Don Jacinto Godoy (links, hier samen met Don Felix Fahed) is dan ook zeer hoopvol op de toekomst. Volgend jaar zal COAGRISAN met zo’n 15 ha uitbreiden.

 • Vanaf de bovenkant van het eiland wordt duidelijk hoe geïsoleerd ‘La Aldea’, in het midden van de foto, is gelegen. Op de achtergrond rijst Tenerife op uit de zee.

  Vanaf de bovenkant van het eiland wordt duidelijk hoe geïsoleerd ‘La Aldea’, in het midden van de foto, is gelegen. Op de achtergrond rijst Tenerife op uit de zee.

Redactie GFActueel

Eén reactie

 • no-profile-image

  Bernadette Bijman Kroon Rubens BV

  Mooie foto's en informatieve tekst daarbij. Chapeau!

Of registreer je om te kunnen reageren.