Glas

Foto & video laatste update:12 apr 2011

Ontvochtigen kan goedkoper

Ontvochtiging kan eenvoudiger en dus goedkoper wanneer de aangezogen buitenlucht niet wordt naverwarmd maar alleen goed wordt gemengd met de kaslucht. Tomatentelers Van der Kaaij in Berlikum en biologische teler Ruud van Schie in Ens hebben ervaring met zo’n systeem. Lees meer over hun ervaringen in Groenten&FruitActueel van deze week. Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Foto

 • Onderzoeker Peter van Weel van Wageningen UR Glastuinbouw: “Ontvochtigen zonder verwarmen van de buitenlucht is mogelijk als er een grote luchtbeweging in de kas wordt gerealiseerd en er voldoende vocht wordt afgevoerd.”

  Onderzoeker Peter van Weel van Wageningen UR Glastuinbouw: “Ontvochtigen zonder verwarmen van de buitenlucht is mogelijk als er een grote luchtbeweging in de kas wordt gerealiseerd en er voldoende vocht wordt afgevoerd.”

 • Theo en Arjan van der Kaaij in Berlikum lieten bij de uitbreiding van van 7,5 naar 9 hectare 100 luchtkasten in de gevels installeren door Technokas uit De Lier.

  Theo en Arjan van der Kaaij in Berlikum lieten bij de uitbreiding van van 7,5 naar 9 hectare 100 luchtkasten in de gevels installeren door Technokas uit De Lier.

 • De luchtkasten zijn voorzien van motorgestuurde en traploos regelbare binnen- en buitenkleppen en gekoppeld aan luchtslangen onder de teeltgoot, een per tralie van 8 meter breed.

  De luchtkasten zijn voorzien van motorgestuurde en traploos regelbare binnen- en buitenkleppen en gekoppeld aan luchtslangen onder de teeltgoot, een per tralie van 8 meter breed.

 • De grote gaten zitten bij Van der Kaaij ver uit elkaar: op iedere twee meter. Daardoor wordt de lucht met vrij hoge snelheid horizontaal de kas ingeblazen zodat hij de afstand tot de volgende tralie gemakkelijk overbrugt en de lucht goed mengt.

  De grote gaten zitten bij Van der Kaaij ver uit elkaar: op iedere twee meter. Daardoor wordt de lucht met vrij hoge snelheid horizontaal de kas ingeblazen zodat hij de afstand tot de volgende tralie gemakkelijk overbrugt en de lucht goed mengt.

 • Via een glazen koker op de luchtkast wordt de kaslucht bovenuit de kas gehaald en gemengd met de buitenlucht. In eerste instantie wordt alleen de kaslucht rondgepompt. Daarna mengen de kleppen er buitenlucht bij en als laatste gaan pas de luchtramen open om vocht af te voeren.

  Via een glazen koker op de luchtkast wordt de kaslucht bovenuit de kas gehaald en gemengd met de buitenlucht. In eerste instantie wordt alleen de kaslucht rondgepompt. Daarna mengen de kleppen er buitenlucht bij en als laatste gaan pas de luchtramen open om vocht af te voeren.

 • Vorig jaar wist Van der Kaaij met het systeem het gebruik van de minimumbuis te halveren. Maar in productie raakte hij in april en mei 2 kilo per vierkante meter doordat de buizen te veel begrensd waren en er te veel gekoeld is.

  Vorig jaar wist Van der Kaaij met het systeem het gebruik van de minimumbuis te halveren. Maar in productie raakte hij in april en mei 2 kilo per vierkante meter doordat de buizen te veel begrensd waren en er te veel gekoeld is.

 • Dit jaar mogen de buitenkleppen in de ochtenduren open bij een buitentemperatuur tussen 5 en 11 graden. In plaats van een minimumraamstand heeft Van der Kaaij nu vaak een minimumklepstand ingesteld. “We kunnen zo het luchten uitstellen en koude koppen en bladrandjes voorkomen”, aldus Theo van der Kaaij (rechts op de foto).

  Dit jaar mogen de buitenkleppen in de ochtenduren open bij een buitentemperatuur tussen 5 en 11 graden. In plaats van een minimumraamstand heeft Van der Kaaij nu vaak een minimumklepstand ingesteld. “We kunnen zo het luchten uitstellen en koude koppen en bladrandjes voorkomen”, aldus Theo van der Kaaij (rechts op de foto).

 • Biologisch teler Ruud van Schie in Ens heeft afgelopen winter in een keer beide bedrijven van in totaal 10 hectare voorzien van hetzelfde systeem van buitenluchtaanzuiging van Technokas.

  Biologisch teler Ruud van Schie in Ens heeft afgelopen winter in een keer beide bedrijven van in totaal 10 hectare voorzien van hetzelfde systeem van buitenluchtaanzuiging van Technokas.

 • De luchtkasten zijn hoog in de gevel aangebracht omdat de luchtslangen boven het tomaten- en paprikagewas hangen.

  De luchtkasten zijn hoog in de gevel aangebracht omdat de luchtslangen boven het tomaten- en paprikagewas hangen.

 • Meteen vanaf het begin van de teelt, in januari, is gestart met het systeem. Zelfs bij vorst draaide het. “We hebben nooit ergens koude trek gevoeld. De koude lucht zakt van nature en is opgewarmd voordat hij de plant bereikt”, zegt bedrijfsleider Tonnie Vink.

  Meteen vanaf het begin van de teelt, in januari, is gestart met het systeem. Zelfs bij vorst draaide het. “We hebben nooit ergens koude trek gevoeld. De koude lucht zakt van nature en is opgewarmd voordat hij de plant bereikt”, zegt bedrijfsleider Tonnie Vink.

 • Hoe kouder de buitenlucht, hoe meer condens er op de luchtslurf ontstaat. “De condensvorming op de luchtslangen is geen probleem want het druppelt op het looppad.

  Hoe kouder de buitenlucht, hoe meer condens er op de luchtslurf ontstaat. “De condensvorming op de luchtslangen is geen probleem want het druppelt op het looppad.

 • “We hebben tot nu toe nog steeds nergens Botrytis gevonden. Dat is uniek”, zei Vink eind maart. In de luchtslangen hebben zich wel veel vliegjes verzameld die uit de compostvoorraad in de grond komen.

  “We hebben tot nu toe nog steeds nergens Botrytis gevonden. Dat is uniek”, zei Vink eind maart. In de luchtslangen hebben zich wel veel vliegjes verzameld die uit de compostvoorraad in de grond komen.

 • De grote onderlinge afstand van 18 meter is geen probleem. “Door de overdruk en de gewone kasventilatoren krijg je een heel egaal klimaat”, aldus Vink.

  De grote onderlinge afstand van 18 meter is geen probleem. “Door de overdruk en de gewone kasventilatoren krijg je een heel egaal klimaat”, aldus Vink.

 • Dankzij de ontvochtiging durft Vink nu een plantafstand van 37 in plaats van 41 centimeter aan te houden in de 2,8 hectare trostomaten van het ras Mecano. “De tomaten worden nog steeds grof zat, terwijl we sterk generatief sturen. Het gaat ons om het aantal trossen voor de kleinverpakking.”

  Dankzij de ontvochtiging durft Vink nu een plantafstand van 37 in plaats van 41 centimeter aan te houden in de 2,8 hectare trostomaten van het ras Mecano. “De tomaten worden nog steeds grof zat, terwijl we sterk generatief sturen. Het gaat ons om het aantal trossen voor de kleinverpakking.”

 • Eind maart werd het in de kas bij 700 Watt instraling 28 graden met slechts 10 procent lucht. Daardoor bleef het CO2-niveau op 900 ppm. “Door de luchtbeweging blijft het vochtdeficit in het gewas netjes rond 3”, aldus Vink.

  Eind maart werd het in de kas bij 700 Watt instraling 28 graden met slechts 10 procent lucht. Daardoor bleef het CO2-niveau op 900 ppm. “Door de luchtbeweging blijft het vochtdeficit in het gewas netjes rond 3”, aldus Vink.

 • Door het knijpen van de ramen is het al vroeg ‘zomer’ bovenin de kas bij Van Schie en moet regelmatig worden bijgetankt.

  Door het knijpen van de ramen is het al vroeg ‘zomer’ bovenin de kas bij Van Schie en moet regelmatig worden bijgetankt.

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.