Glas

Foto & video 3 reactieslaatste update:15 mrt 2011

‘Restwarmteproject Terneuzen perfect’

“Restwarmteprojecten hebben een slechte naam opgebouwd maar hier klopt het perfect”, zegt Jan van Duijn. De levering van warmte en CO2 vanuit de Yara-kunstmestfabriek is in ruim een jaar nog niet één keer stil gevallen. “De techniek eromheen heeft zich bewezen.” Teelttechnisch was het eerste teeltjaar ook een succes. “We hebben meteen ons productierecord aangescherpt.” Kijk hier voor een fotoimpressie en in GFActueel van deze week voor een reportage uit dit bijzondere teeltgebied. Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Foto

 • Rokende schoorstenen en WKK’s ontbreken in het landschap van de Smidsschorrepolder bij Terneuzen.

  Rokende schoorstenen en WKK’s ontbreken in het landschap van de Smidsschorrepolder bij Terneuzen.

 • Yara, de kunstmestfabriek aan de andere kant van het kanaal Gent-Terneuzen, voorziet de glastuinbouw van warmte en CO2 via de werkmaatschappij WarmteCO2, waarvan Zeeland- Seaport en Yara de aandeelhouders zijn.

  Yara, de kunstmestfabriek aan de andere kant van het kanaal Gent-Terneuzen, voorziet de glastuinbouw van warmte en CO2 via de werkmaatschappij WarmteCO2, waarvan Zeeland- Seaport en Yara de aandeelhouders zijn.

 • Teeltverantwoordelijke Ruud Suykerbuyk komt vrijwel nooit in het ketelhuis. De levering van warmte en CO2 verloopt vrijwel vlekkeloos.

  Teeltverantwoordelijke Ruud Suykerbuyk komt vrijwel nooit in het ketelhuis. De levering van warmte en CO2 verloopt vrijwel vlekkeloos.

 • Geen loeiende ketelbranders of stampende WKK’s in het ketelhuis. Via de grote geïsoleerde warmtewisselaar wordt de restwarmte van ongeveer 87 graden overgedragen.

  Geen loeiende ketelbranders of stampende WKK’s in het ketelhuis. Via de grote geïsoleerde warmtewisselaar wordt de restwarmte van ongeveer 87 graden overgedragen.

 • Omdat de temperatuur van het retourwater naar Yara onder de 40 graden moet zijn, gebruikt Van Duyn een groeibuis die boven in de kas hangt.

  Omdat de temperatuur van het retourwater naar Yara onder de 40 graden moet zijn, gebruikt Van Duyn een groeibuis die boven in de kas hangt.

 • De ketel heeft tot nu toe alleen maar gedraaid om hem te testen voor noodsituaties.

  De ketel heeft tot nu toe alleen maar gedraaid om hem te testen voor noodsituaties.

 • De leiding voor de CO2-voorziening van de uitbreiding is al aangelegd. De gebroeders Van Duyn hopen in 2012 nog eens 5 hectare glas te bouwen.

  De leiding voor de CO2-voorziening van de uitbreiding is al aangelegd. De gebroeders Van Duyn hopen in 2012 nog eens 5 hectare glas te bouwen.

 • Jan (rechts) en Rob van Duyn zijn trots op hun bedrijf en product Purple Pride. De productie was in eerste teeltjaar meteen een record. “Wij hebben altijd genoeg CO2. Daardoor raakt de plant niet uit balans.”

  Jan (rechts) en Rob van Duyn zijn trots op hun bedrijf en product Purple Pride. De productie was in eerste teeltjaar meteen een record. “Wij hebben altijd genoeg CO2. Daardoor raakt de plant niet uit balans.”

 • Om de drie bedrijven in Sirjansland, Steenbergen en Westdorpe goed te managen hebben de gebroeders flink geïnvesteerd in registratiesystemen.

  Om de drie bedrijven in Sirjansland, Steenbergen en Westdorpe goed te managen hebben de gebroeders flink geïnvesteerd in registratiesystemen.

 • Per oogstkrat is na te gaan waar en door wie de aubergines zijn geknipt.

  Per oogstkrat is na te gaan waar en door wie de aubergines zijn geknipt.

 • Om het product onbeschadigd in de eindverpakking te krijgen worden de vruchten met de hand op de sorteerschaaltjes gelegd.

  Om het product onbeschadigd in de eindverpakking te krijgen worden de vruchten met de hand op de sorteerschaaltjes gelegd.

 • De vijftig uitgangen van de sorteermachine zijn voorzien van kralenrollers voor een fluwelen handling van de verzamelde eenheden van 5 kilo aubergines.

  De vijftig uitgangen van de sorteermachine zijn voorzien van kralenrollers voor een fluwelen handling van de verzamelde eenheden van 5 kilo aubergines.

 • Voor de hoofdsorteringen is weinig spierkracht meer nodig. De ingepakte dozen worden op het lopend bandje onder de uitgang door geschoven.

  Voor de hoofdsorteringen is weinig spierkracht meer nodig. De ingepakte dozen worden op het lopend bandje onder de uitgang door geschoven.

 • De stapelrobot zet de dozen van de drie hoofdsorteringen op pallets.

  De stapelrobot zet de dozen van de drie hoofdsorteringen op pallets.

 • De sorteerunit is al geschikt voor de uitbreiding van het bedrijf naar 10 hectare.

  De sorteerunit is al geschikt voor de uitbreiding van het bedrijf naar 10 hectare.

 • Naast het bedrijf van de gebroeders Van Duyn ligt het voorlichting- en opleidingscentrum (VOC), dat door samenwerking van heel veel instanties is gerealiseerd. “Het draagvlak voor de glastuinbouw is hier erg groot.”

  Naast het bedrijf van de gebroeders Van Duyn ligt het voorlichting- en opleidingscentrum (VOC), dat door samenwerking van heel veel instanties is gerealiseerd. “Het draagvlak voor de glastuinbouw is hier erg groot.”

 • “In 2009 hebben we 65 en vorig jaar 48 mensen weten te plaatsen. Dat is een slagingspercentage van ruim 60 procent”, zegt Denny Snel, die zelf in opleiding is voor bedrijfsleider van het centrum.

  “In 2009 hebben we 65 en vorig jaar 48 mensen weten te plaatsen. Dat is een slagingspercentage van ruim 60 procent”, zegt Denny Snel, die zelf in opleiding is voor bedrijfsleider van het centrum.

 • In de kas van 6.000 m2 worden de mensen vanuit de WW in maximaal drie maanden klaargestoomd voor het werk in de glastuinbouw.

  In de kas van 6.000 m2 worden de mensen vanuit de WW in maximaal drie maanden klaargestoomd voor het werk in de glastuinbouw.

 • De deelnemers en werknemers van bedrijven in de omgeving kunnen gebruik maken van de kinderopvang die in het VOC is gevestigd.

  De deelnemers en werknemers van bedrijven in de omgeving kunnen gebruik maken van de kinderopvang die in het VOC is gevestigd.

 • Eerdaags start het centrum met de verkoop van groenten in een eigen winkeltje. Ook zullen restaurants uit de regio worden uitgenodigd om de producten uit de streek te proeven.

  Eerdaags start het centrum met de verkoop van groenten in een eigen winkeltje. Ook zullen restaurants uit de regio worden uitgenodigd om de producten uit de streek te proeven.

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ren, Spuitbedrijf R. v.d. Horst B.V.

  De foto's doen het niet, de eerste wordt wel geopend maar de daaropvolgende foto's kan ik niet zien..

 • no-profile-image

  dennis, van luijk aubergines

  koop eens een fatsoenlijke computer Ren!!

 • no-profile-image

  Denny Snel, Voorlichtings- en Opleidingscentrum

  Gerard, mooi stukje + foto's over Gebr. van Duyn en het glastuinbouwgebied Terneuzen. Het geeft een mooi beeld van de werkelijkheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.