Glas

Foto & video 2 reactieslaatste update:25 feb 2011

Nok compartimenteren scheelt in kouval

Nok compartimenteren scheelt veel kouval Kassen worden steeds breder en het scherm ligt steeds vaker dicht. Dit leidt tot flinke temperatuurverschillen in de kas. Compartimenteren van de ruimte boven het scherm is de nieuwe trend in de strijd tegen kouval. Het bedrijf El Flaco uit Honselersdijk heeft zich erin gespecialiseerd. Bekijk hier hoe zij dat doen. Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Foto

 • Ron Hazenbroek en Nils de Man van El Flaco uit Honselersdijk hebben al op heel wat groentebedrijven de kasnokken onderbroken met gevelschermdoek.

  Ron Hazenbroek en Nils de Man van El Flaco uit Honselersdijk hebben al op heel wat groentebedrijven de kasnokken onderbroken met gevelschermdoek.

 • Het stevige gevelschermdoek wordt in de schuur op maat gesneden met behulp van een mal.

  Het stevige gevelschermdoek wordt in de schuur op maat gesneden met behulp van een mal.

 • Aan de goot zijn speciale ‘gootschalen’ gemonteerd waar een stevige draad doorheen getrokken wordt, net boven de atlasdraden van het schermdoek.

  Aan de goot zijn speciale ‘gootschalen’ gemonteerd waar een stevige draad doorheen getrokken wordt, net boven de atlasdraden van het schermdoek.

 • Over de kaplengte van bijvoorbeeld 400 meter worden vier rijen nokonderbrekingen aangebracht ter hoogte van de roeden in het midden van een tralie.

  Over de kaplengte van bijvoorbeeld 400 meter worden vier rijen nokonderbrekingen aangebracht ter hoogte van de roeden in het midden van een tralie.

 • Het doek wordt aan de dekroeden vastgeschroefd met parkers en aan de onderkant om de draad geslagen en vastgeniet.

  Het doek wordt aan de dekroeden vastgeschroefd met parkers en aan de onderkant om de draad geslagen en vastgeniet.

 • Tot aan de laatste kiertjes wordt het doek gesloten.

  Tot aan de laatste kiertjes wordt het doek gesloten.

 • De parkers, ringen en nietjes zijn van rvs en reageren dus niet met het aluminium van de roeden.

  De parkers, ringen en nietjes zijn van rvs en reageren dus niet met het aluminium van de roeden.

 • Door de nokonderbreking koelt de lucht boven het gesloten scherm minder ver af en treedt er veel minder kouval op. Het kasklimaat wordt dus gelijkmatiger.

  Door de nokonderbreking koelt de lucht boven het gesloten scherm minder ver af en treedt er veel minder kouval op. Het kasklimaat wordt dus gelijkmatiger.

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  aat dijkshoorn, kas als energiebron

  Het aanbrengen van deze "stromings brekers" is zeer aan te bevelen. Door de betere isolatie en de brede kassen onder afschot kunnen sterke thermische wervels ontstaan die bij de kopgevels naar beneden komen en zo grote klimaatsongelijkheid veroorzaken. Stap 0 vanHet Nieuwe Telen voor een hoge opbrengst en laag energieverbuik begint bij het bestrijden van ongelijkheid.

 • no-profile-image

  gep.tuinder

  gaat de jonge generatie tuinders opnieuw het wiel uitvinden wat 25 jr.geleden al werd toegepast in de komkommerteeld in Drenthe veel suucces gewenst

Of registreer je om te kunnen reageren.