Glas

Foto & video 1 reactielaatste update:25 feb 2011

Hoeveel condensatie willen we hebben?

De mate van condensatie en de invloed ervan verschillen sterk per type kasdekmateriaal. Wageningen UR Glastuinbouw zocht antwoord op de vraag of condensatie wenselijk is of niet en hoe dat te beïnvloeden is. De instrumentmakers en knutselaars konden zich helemaal uitleven op deze proef. Lees hier het bijbehorende nieuwsbericht. De achtergronden staan in G&F Magazine dat op 4 februari is verschenen. Foto’s Wageningen UR Glastuinbouw. Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Foto

 • In een klimaatcel bouwden medewerkers van P.L.J. Bomgroep een klein kasje met hoogisolerende gevels.

  In een klimaatcel bouwden medewerkers van P.L.J. Bomgroep een klein kasje met hoogisolerende gevels.

 • Ook de vloer en andere koudebruggen werden geïsoleerd zodat condensvorming en energieverliezen alleen plaatsvonden op en via het kasdek.

  Ook de vloer en andere koudebruggen werden geïsoleerd zodat condensvorming en energieverliezen alleen plaatsvonden op en via het kasdek.

 • Het kasdek bestond uit verwisselbare platen van onder andere antireflectieglas (Glascom), diffuus glas met oppervlaktestructuur (Vetrad) of standaard dubbel glas.

  Het kasdek bestond uit verwisselbare platen van onder andere antireflectieglas (Glascom), diffuus glas met oppervlaktestructuur (Vetrad) of standaard dubbel glas.

 • In twee frituurpannen op een weegschaal werd water verdampt dat tegen het kasdek condenseerde.

  In twee frituurpannen op een weegschaal werd water verdampt dat tegen het kasdek condenseerde.

 • Een ventilatiesysteem van pvc-buizen zorgde voor een goede verdeling van de luchtvochtigheid.

  Een ventilatiesysteem van pvc-buizen zorgde voor een goede verdeling van de luchtvochtigheid.

 • Door de klimaatcel 10 of 20 graden kouder te maken ontstond condens op het kasdek dat via de kasgoot werd opgevangen en gemeten.

  Door de klimaatcel 10 of 20 graden kouder te maken ontstond condens op het kasdek dat via de kasgoot werd opgevangen en gemeten.

 • Met thermokoppels werd gemeten dat een gecondenseerd enkel glasdek 16 procent meer warmte verliest dan in droge toestand.

  Met thermokoppels werd gemeten dat een gecondenseerd enkel glasdek 16 procent meer warmte verliest dan in droge toestand.

 • Om de reflectie te meten monteerden de instrumentmakers een lichtbron en een ‘Ullbricht’-bol op een frame dat op en neer over het kasdek reed.

  Om de reflectie te meten monteerden de instrumentmakers een lichtbron en een ‘Ullbricht’-bol op een frame dat op en neer over het kasdek reed.

 • De grootste verrassing was dat diffuus glas met oppervlaktestructuur niet achteruit gaat in lichttransmissie als het gecondenseerd is.

  De grootste verrassing was dat diffuus glas met oppervlaktestructuur niet achteruit gaat in lichttransmissie als het gecondenseerd is.

 • Terwijl bij standaard enkel glas een transmissieverlies van 7,4 procent is gemeten bij volledige condensatie.

  Terwijl bij standaard enkel glas een transmissieverlies van 7,4 procent is gemeten bij volledige condensatie.

 • Doordat op een standaard kasdek bij tomaat 85 % van de daguren condens zit, gaat op jaarbasis 3 procent PAR-licht verloren.

  Doordat op een standaard kasdek bij tomaat 85 % van de daguren condens zit, gaat op jaarbasis 3 procent PAR-licht verloren.

Redactie GFActueel

Eén reactie

 • no-profile-image

  Harald Vahl

  Interessante proef. Kanttekeningen: Condensatie kan ook op vlak glas een geringe lichtwinst geven. Cruciaal is of er een waterfilm wordt gevormd of dat de condensatie als druppels optreedt. Dit is in het verleden reeds vastgesteld. Dat diffuus glas met oppervlaktestructuur niet achteruit gaat in lichttransmissie als condensatie optreedt is juist geen verrassing, het is een logisch gevolg. Om deze reden zijn in het verleden bijvoorbeeld polyester films op de markt gebracht met juist dit effect: Geen lichtverlies of zelfs een iets verhoogde lichtdoorlatendheid bij condensatie!.

Of registreer je om te kunnen reageren.