Glas

Foto & video laatste update:25 feb 2011

‘Beweegbaar foliescherm extra stuurmiddel’

Vleestomatenteler Pieter van Dijk in Brielle heeft het foliescherm gedeeltelijk beweegbaar gemaakt. Zelfs na drie maanden telen wordt het gewas en betonpad nog niet nat van condensdruppels. Het vocht wordt voornamelijk afgevoerd via het koude glas. Het energiescherm is nu overdag altijd open voor maximale lichtbenutting, terwijl toch energie wordt bespaard. Bron: Groenten& Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Foto

 • Pieter van Dijk gebruikt voor het eerst ‘vario’-folie. Het klimaat is veel egaler geworden. Bij de gevels is het folie niet geperforeerd, de volgende 10 meter op 20 bij 20, daarbinnen op 10 bij 10 en rond het betonpad op 5 bij 5 centimeter.

  Pieter van Dijk gebruikt voor het eerst ‘vario’-folie. Het klimaat is veel egaler geworden. Bij de gevels is het folie niet geperforeerd, de volgende 10 meter op 20 bij 20, daarbinnen op 10 bij 10 en rond het betonpad op 5 bij 5 centimeter.

 • Maar om langer gebruik te maken van het foliescherm onder het beweegbare energiescherm zocht hij met Steetec naar een eenvoudig systeem om een deel van de banen foliescherm beweegbaar te maken.

  Maar om langer gebruik te maken van het foliescherm onder het beweegbare energiescherm zocht hij met Steetec naar een eenvoudig systeem om een deel van de banen foliescherm beweegbaar te maken.

 • Doordat op de 6 hectare maar 7 banen (1 op 6) opengetrokken hoeven worden is één motor plus as voldoende.

  Doordat op de 6 hectare maar 7 banen (1 op 6) opengetrokken hoeven worden is één motor plus as voldoende.

 • Het foliescherm ligt op atlasdraden die zoals gebruikelijk boven de teeltgoten gespannen zijn zodat eventueel condenswater op het pad valt.

  Het foliescherm ligt op atlasdraden die zoals gebruikelijk boven de teeltgoten gespannen zijn zodat eventueel condenswater op het pad valt.

 • Een buisprofiel schuift onder de atlasdraden door en is gekoppeld aan twee trekdraden per tralie van 8 meter.

  Een buisprofiel schuift onder de atlasdraden door en is gekoppeld aan twee trekdraden per tralie van 8 meter.

 • De trekdraden lopen rond via het omkeerwiel aan de gevel

  De trekdraden lopen rond via het omkeerwiel aan de gevel

 • Van Dijk probeert zoveel mogelijk vocht af te voeren via het koude kasdek en zo weinig mogelijk te luchten. De regeling van het foliescherm doet hij nog met de hand.

  Van Dijk probeert zoveel mogelijk vocht af te voeren via het koude kasdek en zo weinig mogelijk te luchten. De regeling van het foliescherm doet hij nog met de hand.

 • “Ik moet er eerst meer gevoel bij krijgen.” Wanneer de buis warmer wordt doet hij het scherm in stapjes weer dicht.

  “Ik moet er eerst meer gevoel bij krijgen.” Wanneer de buis warmer wordt doet hij het scherm in stapjes weer dicht.

 • Als hulpmiddel heeft hij de kiergrootte afgetekend op een kabelgoot.

  Als hulpmiddel heeft hij de kiergrootte afgetekend op een kabelgoot.

 • Aan het gewas is niet te zien dat er al bijna 3 maanden met folie geschermd wordt. Het blad is vrij stevig, de bloemen zijn mooi geel en het is er prettig werken.

  Aan het gewas is niet te zien dat er al bijna 3 maanden met folie geschermd wordt. Het blad is vrij stevig, de bloemen zijn mooi geel en het is er prettig werken.

 • Het betonpad is nog steeds kurkdroog. Het stof dwarrelt zelfs wat op voordat de veegmachine het opzuigt. Ook het folie is nagenoeg droog.

  Het betonpad is nog steeds kurkdroog. Het stof dwarrelt zelfs wat op voordat de veegmachine het opzuigt. Ook het folie is nagenoeg droog.

 • “Het energiedoek ligt overdag altijd open, dus we pakken maximaal licht. Door een investering van 35 cent per m2 kan het folie er zeker tot 1 maart in blijven. We hebben er zo een extra stuurmiddel bij.”

  “Het energiedoek ligt overdag altijd open, dus we pakken maximaal licht. Door een investering van 35 cent per m2 kan het folie er zeker tot 1 maart in blijven. We hebben er zo een extra stuurmiddel bij.”

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.