Glas

Foto & video 1 reactielaatste update:20 okt 2011

Paprika uit Israel voor Europese markt

In de Negev woestijn in Israël werden aan het eind van de tachtiger jaren de eerste kassen gebouwd. Vooral in de Arava Vallei, langs de grens met Jordanië, is dit uitgegroeid tot een professionele sector waar nu jaarlijks een grote hoeveelheid tuinbouwproducten wordt geteeld voor de Europese markt. Paprika is hiervan verreweg het belangrijkst. Tekst en foto's: Jan van der Blom

Foto

 • De kassengebieden zijn sterk geconcentreerd rond de dorpen, temidden van een ogenschijnlijk verlaten landschap.

  De kassengebieden zijn sterk geconcentreerd rond de dorpen, temidden van een ogenschijnlijk verlaten landschap.

 • De oorspronkelijke woestijn in de Arava Vallei is rotsachtig en zeer droog. Er valt gemiddeld per jaar maar zo’n 50 mm regen. Toch is er meer vegetatie dan de regen toestaat en kan er water worden opgepompt omdat de vallei veel lager ligt dan de bergen aan west- en oostzijde.

  De oorspronkelijke woestijn in de Arava Vallei is rotsachtig en zeer droog. Er valt gemiddeld per jaar maar zo’n 50 mm regen. Toch is er meer vegetatie dan de regen toestaat en kan er water worden opgepompt omdat de vallei veel lager ligt dan de bergen aan west- en oostzijde.

 • Tussen de kassen ligt bij elk dorp ook een plantage van dadelpalmen. Beschikbaarheid van water is de beperkende factor om de kassengebieden verder uit te breiden.

  Tussen de kassen ligt bij elk dorp ook een plantage van dadelpalmen. Beschikbaarheid van water is de beperkende factor om de kassengebieden verder uit te breiden.

 • Vanaf de Dode Zee, tot ongeveer 100 kilometer naar het Zuiden, is het klimaat uitstekend voor paprika. Bijna het hele jaar warm en zeer droog, prima voor productie in de winter. Er blijft steeds een goede vruchtzetting, en er zijn er maar weinig schimmelproblemen.

  Vanaf de Dode Zee, tot ongeveer 100 kilometer naar het Zuiden, is het klimaat uitstekend voor paprika. Bijna het hele jaar warm en zeer droog, prima voor productie in de winter. Er blijft steeds een goede vruchtzetting, en er zijn er maar weinig schimmelproblemen.

 • Langs de grens telen de Israëlische tuinders, hier bij Tsofar, op sommige plaatsen op Jordaans grondgebied. Sinds het vredesverdrag tussen beide landen van 1994 is dit officiëel gereguleerd. In totaal gaat het om enkele honderden hectares.

  Langs de grens telen de Israëlische tuinders, hier bij Tsofar, op sommige plaatsen op Jordaans grondgebied. Sinds het vredesverdrag tussen beide landen van 1994 is dit officiëel gereguleerd. In totaal gaat het om enkele honderden hectares.

 • Dit jaar is er weer 200 hectare paprika bijgekomen, waardoor het totaal nu ongeveer op 2.500 hectare uitkomt. De totale productie bedraagt 175.000 ton, waarvan zo’n 60 procent naar Europa wordt geëxporteerd. Nederland is met 50.000 ton verreweg het belangrijkste invoerland binnen de EU.

  Dit jaar is er weer 200 hectare paprika bijgekomen, waardoor het totaal nu ongeveer op 2.500 hectare uitkomt. De totale productie bedraagt 175.000 ton, waarvan zo’n 60 procent naar Europa wordt geëxporteerd. Nederland is met 50.000 ton verreweg het belangrijkste invoerland binnen de EU.

 • De meeste kassen zijn bedekt met fijn insectengaas. Door de boogconstructie is er een groot oppervlak en een goede ventilatie. In de zomer wordt aan de binnenzijde schaduwgaas aangebracht dat in oktober wordt verwijderd.

  De meeste kassen zijn bedekt met fijn insectengaas. Door de boogconstructie is er een groot oppervlak en een goede ventilatie. In de zomer wordt aan de binnenzijde schaduwgaas aangebracht dat in oktober wordt verwijderd.

 • De meeste tuinders starten vanaf half augustus en oogsten daardoor iets later dan de Spanjaarden. Vooral vanaf februari kan in Israël een kwaliteit worden gehaald die in Spanje, waar het dan veel kouder en vochtiger is, veel moeilijker te verwezelijken is.

  De meeste tuinders starten vanaf half augustus en oogsten daardoor iets later dan de Spanjaarden. Vooral vanaf februari kan in Israël een kwaliteit worden gehaald die in Spanje, waar het dan veel kouder en vochtiger is, veel moeilijker te verwezelijken is.

 • De teelten staan in zand, aangebracht op de oorspronkelijk stenige grond. Men werkt met een hoge plantdichtheid, gemiddeld ongeveer met 3,5 planten per vierkante meter.

  De teelten staan in zand, aangebracht op de oorspronkelijk stenige grond. Men werkt met een hoge plantdichtheid, gemiddeld ongeveer met 3,5 planten per vierkante meter.

 • Nir Polivoda, in het dorp Hatzeva, haalt 9 kilo blokpaprika per vierkante meter, 2 kilo meer dan het gemiddelde.

  Nir Polivoda, in het dorp Hatzeva, haalt 9 kilo blokpaprika per vierkante meter, 2 kilo meer dan het gemiddelde.

 • Plagen worde biologisch bestreden. Alleen tegen spint wordt maandelijks gespoten, omdat de roofmijt Phytoseiulus niet goed gedijt in het droge klimaat .

  Plagen worde biologisch bestreden. Alleen tegen spint wordt maandelijks gespoten, omdat de roofmijt Phytoseiulus niet goed gedijt in het droge klimaat .

 • Vroeger werd het meeste werk in de landbouw door Palestijnen gedaan. Sinds de intifada’s aan het eind van de jaren tachtig is het personenverkeer tussen de Palestijnse gebieden en Israël echter vrijwel onmogelijk geworden. Nu worden mensen in Azië gecontracteerd, vooral in Thailand en Vietnam.

  Vroeger werd het meeste werk in de landbouw door Palestijnen gedaan. Sinds de intifada’s aan het eind van de jaren tachtig is het personenverkeer tussen de Palestijnse gebieden en Israël echter vrijwel onmogelijk geworden. Nu worden mensen in Azië gecontracteerd, vooral in Thailand en Vietnam.

 • Aziatische arbeidskrachten worden door de tuinders gehuisvest en mogen hooguit vijf jaar blijven.

  Aziatische arbeidskrachten worden door de tuinders gehuisvest en mogen hooguit vijf jaar blijven.

 • Ondanks de warmte bedekken de Thai hun hele lichaam met kleren. Dit is omdat men niet wil dat de zon hun huid donkerder maakt dan hij al is.

  Ondanks de warmte bedekken de Thai hun hele lichaam met kleren. Dit is omdat men niet wil dat de zon hun huid donkerder maakt dan hij al is.

 • Tot dit jaar nam AGREXCO ongeveer 35 procent van de productie voor zijn rekening. Nu dit bedrijf wordt ontmanteld, zal het aanbod worden verspreid over de bijna honderd exportbedrijven die er zijn. Vrijwel geen van deze bedrijven haalde vorig jaar een volume van meer dan 10.000 ton.

  Tot dit jaar nam AGREXCO ongeveer 35 procent van de productie voor zijn rekening. Nu dit bedrijf wordt ontmanteld, zal het aanbod worden verspreid over de bijna honderd exportbedrijven die er zijn. Vrijwel geen van deze bedrijven haalde vorig jaar een volume van meer dan 10.000 ton.

 • De problemen van AGREXCO komen gedeeltelijk voort uit de hoge exploitatiekosten van de twee nieuwe schepen die het bedrijf een paar jaar geleden zelf heeft aangeschaft. Er is nog steeds geen beslissing over een eventuele verkoop van AGREXCO. Mocht er nog een koper gevonden worden, dan is in ieder geval dit seizoen bij voorbaat al verloren, omdat inmiddels alle tuinders hun export via andere wegen hebben veiliggesteld.

  De problemen van AGREXCO komen gedeeltelijk voort uit de hoge exploitatiekosten van de twee nieuwe schepen die het bedrijf een paar jaar geleden zelf heeft aangeschaft. Er is nog steeds geen beslissing over een eventuele verkoop van AGREXCO. Mocht er nog een koper gevonden worden, dan is in ieder geval dit seizoen bij voorbaat al verloren, omdat inmiddels alle tuinders hun export via andere wegen hebben veiliggesteld.

Redactie GFActueel

Eén reactie

 • no-profile-image

  RichC

  Krijgen we nu dus ook nog eens smakeloze water-paprikas op de markt, zoals de smakeloze Israelische advocados, die ook alleen uit water blijken te bestaan. Als geen ander zijn zij in staat water, vorm te geven...

Of registreer je om te kunnen reageren.