Glas

Foto & video laatste update:18 okt 2011

Bijspijkeren over gewasbescherming

Tijdens een gewasgezondheidsdag bij Botany in Horst-Meterik konden bezoekers, naast het volgen van workshops, ook demonstraties en proeven in de kas bekijken. De bijeenkomst was gezamenlijk georganiseerd door LLTB, ZLTO en LTO Groeiservice. Lees meer in weekeditie 43 van Groenten & Fruit actueel.

Foto

 • De Halofog van Frans Veugen Bedrijfshygiëne Veugen is een grote LVM die gewasbeschermingsmiddelen en ontsmettingsmiddelen, zoals waterstofperoxide, vanaf het hoofdpad 160 tot 180 meter ver de kas in kan blazen al hele fijne druppeltjes. Daarmee wordt de hele kas in een nevel gezet.

  De Halofog van Frans Veugen Bedrijfshygiëne Veugen is een grote LVM die gewasbeschermingsmiddelen en ontsmettingsmiddelen, zoals waterstofperoxide, vanaf het hoofdpad 160 tot 180 meter ver de kas in kan blazen al hele fijne druppeltjes. Daarmee wordt de hele kas in een nevel gezet.

 • Desinfecteren met schuim verhoogt de werking van desinfectiemiddelen bij eenzelfde concentratie, door een langere contactwerking.

  Desinfecteren met schuim verhoogt de werking van desinfectiemiddelen bij eenzelfde concentratie, door een langere contactwerking.

 • Vooral voor lastiger te desinfecteren oppervlaktes als van sorteerders en werktuigen zou de toepassing zinvol zijn. Telers kunnen het door Brinkman gedemonstreerde schuimproducrende apparaat in veel gevallen aansluiten op hun op het bedrijf aanwezige ompressor.

  Vooral voor lastiger te desinfecteren oppervlaktes als van sorteerders en werktuigen zou de toepassing zinvol zijn. Telers kunnen het door Brinkman gedemonstreerde schuimproducrende apparaat in veel gevallen aansluiten op hun op het bedrijf aanwezige ompressor.

 • Op de spuitboom aangesloten meetapparatuur, waar een minuut lang opvang van spuitvloeistof plaats vindt in maatbekers, geeft inzicht of er spuitdoppen bij zijn met een afwijkende afgifte. Vanaf 2014 moet spuitapparatuur om de twee jaar gekeurd worden door een daarvoor gecertificeerde instelling of toeleverancier.

  Op de spuitboom aangesloten meetapparatuur, waar een minuut lang opvang van spuitvloeistof plaats vindt in maatbekers, geeft inzicht of er spuitdoppen bij zijn met een afwijkende afgifte. Vanaf 2014 moet spuitapparatuur om de twee jaar gekeurd worden door een daarvoor gecertificeerde instelling of toeleverancier.

 • Verouderde of niet goed schoongemaakte doppen en filters kunnen oorzaak zijn van niet optimale spuitresultaten.

  Verouderde of niet goed schoongemaakte doppen en filters kunnen oorzaak zijn van niet optimale spuitresultaten.

 • Telers bekijken het positieve effect van luchtondersteund spuiten. De kracht van de lucht achter de druppels zorgt volgens toeleverancier Mertens voor een betere doordringing in het gewas en geven daardoor een betere bedekking.

  Telers bekijken het positieve effect van luchtondersteund spuiten. De kracht van de lucht achter de druppels zorgt volgens toeleverancier Mertens voor een betere doordringing in het gewas en geven daardoor een betere bedekking.

 • Koppert demonstreerde het automatisch en goed verdeeld uitzetten van roofmijten met de aerobug, waarmee ook meerdere roofmijtsoorten gemixed geintroduceerd kunnen worden..

  Koppert demonstreerde het automatisch en goed verdeeld uitzetten van roofmijten met de aerobug, waarmee ook meerdere roofmijtsoorten gemixed geintroduceerd kunnen worden..

 • Het apparaat is voor ongeveer 2.000 euro per jaar te huur. Voor telers die het apparaat op een paal op een eigen schaarkar monteren, is dit goedkoper.

  Het apparaat is voor ongeveer 2.000 euro per jaar te huur. Voor telers die het apparaat op een paal op een eigen schaarkar monteren, is dit goedkoper.

 • In een spuitproef van Syngenta werd een nieuw meeldauwmiddel getoetst in het gewas komkommer in vergelijking met gangbare middelen. Tijdens de proef, waar telkens met tussenpozes van een week werd toegepast, bleek de nieuwkomer effectief. Tom van der Gouw van Syngenta: “En vier weken na de laatste bespuiting is er nog steeds effect te zien. Dat is echt enorm.” Een maand na de laatste behandeling was dit in de kas goed te zien: de meeldauwaantasting bij de andere behandelingen was duidelijk groter.

  In een spuitproef van Syngenta werd een nieuw meeldauwmiddel getoetst in het gewas komkommer in vergelijking met gangbare middelen. Tijdens de proef, waar telkens met tussenpozes van een week werd toegepast, bleek de nieuwkomer effectief. Tom van der Gouw van Syngenta: “En vier weken na de laatste bespuiting is er nog steeds effect te zien. Dat is echt enorm.” Een maand na de laatste behandeling was dit in de kas goed te zien: de meeldauwaantasting bij de andere behandelingen was duidelijk groter.

 • Het schimmelpreparaat PreFeRal van Biobest tegen wittevlieg wordt verder beproefd op toedieningstechnieken. Zo wordt getest of de deegverpakking, die soms nozzles kan verstoppen, achterwege kan blijven zonder nadelig effect op het spuitresultaat. Ook wordt onderzocht of combinatietoepassing met een chemisch middel de werking versterkt.

  Het schimmelpreparaat PreFeRal van Biobest tegen wittevlieg wordt verder beproefd op toedieningstechnieken. Zo wordt getest of de deegverpakking, die soms nozzles kan verstoppen, achterwege kan blijven zonder nadelig effect op het spuitresultaat. Ook wordt onderzocht of combinatietoepassing met een chemisch middel de werking versterkt.

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.