Glas

Foto & video 1 reactielaatste update:25 jan 2011

Fris begin in Almeria

Om in het late najaar en in de winter volop te kunnen produceren moeten de belangrijkste teelten in Zuid Spanje in volle zomer worden geplant. Een zinderende hitte, een uitgedroogd landschap en ondanks dat, een fris begin...

Foto

 • In de loop van de zomer verschenen tussen de kassen in Almeria opeens overal Spaanse vlaggen. Niet zo zeer vanwege de goede prijzen van vorig jaar, maar vooral omdat het Spaanse elftal een belangrijke voetbalwedstrijd had gewonnen...

  In de loop van de zomer verschenen tussen de kassen in Almeria opeens overal Spaanse vlaggen. Niet zo zeer vanwege de goede prijzen van vorig jaar, maar vooral omdat het Spaanse elftal een belangrijke voetbalwedstrijd had gewonnen...

 • Hoewel in de helft van de kassen al weer is geplant, wordt nog op veel plaatsen plastic vervangen. Hier is het oude plastic verwijderd om later te kunnen worden afgevoerd en gerecyceld.

  Hoewel in de helft van de kassen al weer is geplant, wordt nog op veel plaatsen plastic vervangen. Hier is het oude plastic verwijderd om later te kunnen worden afgevoerd en gerecyceld.

 • Nieuw plastic wordt uitgerold tussen twee lagen grofmazig metaalgaas.

  Nieuw plastic wordt uitgerold tussen twee lagen grofmazig metaalgaas.

 • Vervolgens worden de twee lagen gaas, door het plastic heen, met ijzerdraad aan elkaar vastgemaakt. Het enorme plasticoppervlak wordt zodoende goed beschermd tegen de sterke wind.

  Vervolgens worden de twee lagen gaas, door het plastic heen, met ijzerdraad aan elkaar vastgemaakt. Het enorme plasticoppervlak wordt zodoende goed beschermd tegen de sterke wind.

 • Bij 35º in de schaduw, en nog véél heter in de zon, is dit een zwaar karwei. Kassenbouwers hoeven dan ook niet naar het strand om bruin te worden.

  Bij 35º in de schaduw, en nog véél heter in de zon, is dit een zwaar karwei. Kassenbouwers hoeven dan ook niet naar het strand om bruin te worden.

 • De hoge temperaturen maken het mogelijk om de grond te ontsmetten door ‘solarizeren’. Daarvoor wordt de grond bedekt met plastic zodat, in een volstrekt gesloten kas, de temperatuur oploopt tot ruim boven de 50ºC. Tegelijkertijd wordt onder het plastic water gegeven zodat het hete water alle bodemorganismen doodt.

  De hoge temperaturen maken het mogelijk om de grond te ontsmetten door ‘solarizeren’. Daarvoor wordt de grond bedekt met plastic zodat, in een volstrekt gesloten kas, de temperatuur oploopt tot ruim boven de 50ºC. Tegelijkertijd wordt onder het plastic water gegeven zodat het hete water alle bodemorganismen doodt.

 • Om een teelt te kunnen starten, en ervoor te zorgen dat de temperatuur niet al te veel oploopt, moet eerst met witkalk worden gekrijt.

  Om een teelt te kunnen starten, en ervoor te zorgen dat de temperatuur niet al te veel oploopt, moet eerst met witkalk worden gekrijt.

 • Het is de kunst om op het plastic een zo homogeen mogelijk schaduwdek te verkrijgen.

  Het is de kunst om op het plastic een zo homogeen mogelijk schaduwdek te verkrijgen.

 • De eerste teelten worden, door de dikke krijtlaag, gestart in een hele donkere kas.

  De eerste teelten worden, door de dikke krijtlaag, gestart in een hele donkere kas.

 • Alle paprika is inmiddels geplant. Doordat véél licht wordt tegengehouden, blijven de planten eerst erg mager, groeien ze snel omhoog en kost het ze moeite om in bloei te komen.

  Alle paprika is inmiddels geplant. Doordat véél licht wordt tegengehouden, blijven de planten eerst erg mager, groeien ze snel omhoog en kost het ze moeite om in bloei te komen.

 • Dit jaar is aanzienlijk meer komkommer en courgette geplant omdat de tuinders die vorig jaar slecht hebben verdiend snel verdiensten nodig hebben. Deze teelten worden direkt in de kas gezaaid, zodat er géén kosten zijn voor het opkweken van de planten.

  Dit jaar is aanzienlijk meer komkommer en courgette geplant omdat de tuinders die vorig jaar slecht hebben verdiend snel verdiensten nodig hebben. Deze teelten worden direkt in de kas gezaaid, zodat er géén kosten zijn voor het opkweken van de planten.

 • Omdat de dagen snel korter worden moet de krijtlaag geleidelijk worden verwijderd. Hier slaat een tuinder met een stuk slang op het kasdek om de dikste korsten los te werken en een gedeelte van de kalk door de wind af te laten voeren. Later wordt met water een gedeelte afgespoeld. Ten slotte, in de loop van de herfst, komt er een soort borstelmachine aan te pas om het plastic volledig schoon te schrobben.

  Omdat de dagen snel korter worden moet de krijtlaag geleidelijk worden verwijderd. Hier slaat een tuinder met een stuk slang op het kasdek om de dikste korsten los te werken en een gedeelte van de kalk door de wind af te laten voeren. Later wordt met water een gedeelte afgespoeld. Ten slotte, in de loop van de herfst, komt er een soort borstelmachine aan te pas om het plastic volledig schoon te schrobben.

 • Enkele forse buien op 17 en 18 augustus hebben ‘geholpen’ om de de kalk gedeeltelijk te verwijderen. Een beetje regen kan weliswaar goed uitkomen, maar levert vaak problemen op omdat het plastic te schoon wordt. Er kan dan verbranding van de teelt optreden zodra het zonnetje weer doorkomt.

  Enkele forse buien op 17 en 18 augustus hebben ‘geholpen’ om de de kalk gedeeltelijk te verwijderen. Een beetje regen kan weliswaar goed uitkomen, maar levert vaak problemen op omdat het plastic te schoon wordt. Er kan dan verbranding van de teelt optreden zodra het zonnetje weer doorkomt.

 • De plantenkwekerijen staan op dit moment weer gedeeltelijk leeg. In plaats van tuinbouwgewassen zullen er binnenkort weer kerststerren en andere sierplanten worden opgekweekt.

  De plantenkwekerijen staan op dit moment weer gedeeltelijk leeg. In plaats van tuinbouwgewassen zullen er binnenkort weer kerststerren en andere sierplanten worden opgekweekt.

 • Alléén tomaat staat nog wel volop in de kwekerijen, maar zal ook in de komende drie weken in de gewone kassen worden uitgeplant.

  Alléén tomaat staat nog wel volop in de kwekerijen, maar zal ook in de komende drie weken in de gewone kassen worden uitgeplant.

 • Speciaal voor de duizenden Marokkanen is het, vanwege het samenvallen van de hitte en de Rammadan, een zware tijd om in de kassen te werken. Toch weet men vaak, hoewel met enige moeite, van ’s ochtends half acht tot drie of vier uur ’s middags het hoofd koel te houden.

  Speciaal voor de duizenden Marokkanen is het, vanwege het samenvallen van de hitte en de Rammadan, een zware tijd om in de kassen te werken. Toch weet men vaak, hoewel met enige moeite, van ’s ochtends half acht tot drie of vier uur ’s middags het hoofd koel te houden.

Redactie GFActueel

Eén reactie

 • no-profile-image

  Mvruijven

  Interessant zo'n foto reportage over de plastic kassen in Almeria. Zeker met de aanvullende teksten.

Of registreer je om te kunnen reageren.