Glas

Foto & video laatste update:25 jan 2011

‘Lachende’ planten onder diffuus glas

“De planten onder diffuus glas worden nog eerder sterker dan zwakker bij de extreme hitte van afgelopen week”, zei bedrijfsleider Grard Basten van Van Gog Kwekerijen in Horst-Hegelsom afgelopen maandag na de heetste dagen van dit jaar. Het gewas (grove trostomaat, ras Success) onder het diffuse glas met AR-coating (ARD-glas) stevent af op een record weekproductie van om en nabij 4 kilo per m2. De laatste extra stengels (4,2 per m2) zijn net in productie gekomen. De trossen worden nog steeds op 5 gesnoeid, in tegenstelling tot de kas met alleen AR-glas, waar deze week naar 4 vruchten wordt teruggegaan. “De plantbelasting neemt nog steeds toe. Dit gewas gaat lachend door de heetste zomer.” Lees voor het hele verhaal G&FActueel van deze week (pag. 2). Kijk hier voor een foto-impressie van het gewas. Bron: Groenten&Fruit – auteur: Gerard Boonekamp

Foto

 • Op het middenpad is goed de scheiding te zien tussen de afdeling met alleen AR-glas (achtergrond) en diffuus AR-glas.

  Op het middenpad is goed de scheiding te zien tussen de afdeling met alleen AR-glas (achtergrond) en diffuus AR-glas.

 • Pieter van Gog heeft gekozen voor een verstrooiingsfactor (haze) van 60 %. De haze zorgt voor een lagere lichttransmissie, maar het PAR-licht dringt wel dieper door in het gewas.

  Pieter van Gog heeft gekozen voor een verstrooiingsfactor (haze) van 60 %. De haze zorgt voor een lagere lichttransmissie, maar het PAR-licht dringt wel dieper door in het gewas.

 • Tijdens extreme zomerse omstandigheden loopt de kastemperatuur veel minder ver op. Het gewas loopt volgens bedrijfsleider Grard Basten totaal geen stress op. Door de koeling van het gewas werd het afgelopen vrijdag hooguit 29 graden in de kas, terwijl het buiten 33 graden was.

  Tijdens extreme zomerse omstandigheden loopt de kastemperatuur veel minder ver op. Het gewas loopt volgens bedrijfsleider Grard Basten totaal geen stress op. Door de koeling van het gewas werd het afgelopen vrijdag hooguit 29 graden in de kas, terwijl het buiten 33 graden was.

 • Ook voor de medewerkers blijft het klimaat een stuk aangenamer. Zelfs het indraaien en zakken bovenin de kas is nog goed te doen, al vragen de zware stengels wel veel spierkracht.

  Ook voor de medewerkers blijft het klimaat een stuk aangenamer. Zelfs het indraaien en zakken bovenin de kas is nog goed te doen, al vragen de zware stengels wel veel spierkracht.

 • Onder diffuus glas worden extreem veel vruchten aangemaakt. “Er zetten al weken 24 vruchten per vierkante meter tegen 19 in de heldere kas en in Asten. Dat is 26 procent meer zetting terwijl er maar 7,5 procent meer stengels staan”, aldus Van Gog.

  Onder diffuus glas worden extreem veel vruchten aangemaakt. “Er zetten al weken 24 vruchten per vierkante meter tegen 19 in de heldere kas en in Asten. Dat is 26 procent meer zetting terwijl er maar 7,5 procent meer stengels staan”, aldus Van Gog.

 • Onder diffuus glas wordt nog iedere week een blaadje uit de kop gehaald om het gewas niet te dicht te laten worden. Onder het heldere glas gebeurt dat al een aantal weken niet meer omdat het gewas nu erg generatief wordt.

  Onder diffuus glas wordt nog iedere week een blaadje uit de kop gehaald om het gewas niet te dicht te laten worden. Onder het heldere glas gebeurt dat al een aantal weken niet meer omdat het gewas nu erg generatief wordt.

 • De bladlengte blijft goed op peil. Onder diffuus glas zijn de planten tot nu toe 7 procent langer en hebben ze 2 bladeren en bijna 1 tros meer aangemaakt dan in de AR-kas.

  De bladlengte blijft goed op peil. Onder diffuus glas zijn de planten tot nu toe 7 procent langer en hebben ze 2 bladeren en bijna 1 tros meer aangemaakt dan in de AR-kas.

 • Opvallend is ook de snellere uitgroei van de vruchten en het hoger gemiddelde vruchtgewicht. De derde tros van onder is al volledig uitgegroeid.

  Opvallend is ook de snellere uitgroei van de vruchten en het hoger gemiddelde vruchtgewicht. De derde tros van onder is al volledig uitgegroeid.

 • De totale plantbelasting lag eind week 25 op 165 vruchten (25 tot 26 kilo) vruchten per vierkante meter. Dat staat gelijk aan de berekende maximale belasting van de kasconstructie.

  De totale plantbelasting lag eind week 25 op 165 vruchten (25 tot 26 kilo) vruchten per vierkante meter. Dat staat gelijk aan de berekende maximale belasting van de kasconstructie.

 • “Volgens Pieter gaan we de 4 kilo per week halen, maar ik wil het eerst op papier zien voor ik het geloof”, zegt Grard Basten.

  “Volgens Pieter gaan we de 4 kilo per week halen, maar ik wil het eerst op papier zien voor ik het geloof”, zegt Grard Basten.

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.