Glas

Foto & video 1 reactielaatste update:25 jan 2011

PuraNatura is beginfase voorbij

Het project PuraNatura wordt dit jaar op eigen initiatief en verantwoordelijkheid van paprikateler Wim Grootscholte van 4Evergreen voortgezet. Ook dit jaar is de bemesting van de planten met organische meststoffen de grootste uitdaging. Na een wat moeizame start van de teelt in januari, staat het gewas er nu groeizaam bij. “De kleur van het gewas is goed, de koppen ook en de bloemen zijn sterk. De zetting loopt ook prima”, zegt Grootscholte. “Als het met dit weer nog niet gaat, dan lukt het nooit meer.” Lees meer over de teelt van PuraNatura in gfactueel van dinsdag 4 mei. Foto’s: Ellis Langen

Foto

 • Op een tuin van twee hectare teelt Wim Grootscholte van 4Evergreen paprika’s zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen en alleen met organische meststoffen.

  Op een tuin van twee hectare teelt Wim Grootscholte van 4Evergreen paprika’s zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen en alleen met organische meststoffen.

 • In de kas staan drie kleuren paprika’s. De planten gingen er 16 januari in

  In de kas staan drie kleuren paprika’s. De planten gingen er 16 januari in

 • De planten staan op kokoszakken van 38 liter voor 4 planten. De planten zijn in het begin van de teelt wat dieper in de zakken gezet om een betere wortelontwikkeling te krijgen.

  De planten staan op kokoszakken van 38 liter voor 4 planten. De planten zijn in het begin van de teelt wat dieper in de zakken gezet om een betere wortelontwikkeling te krijgen.

 • Omdat druppelaars verstopt kunnen raken van vloeibare organische mest, heeft Grootscholte het oude druppelsysteem laten liggen als back-up.

  Omdat druppelaars verstopt kunnen raken van vloeibare organische mest, heeft Grootscholte het oude druppelsysteem laten liggen als back-up.

 • Het drainwater wordt uit de mat opgevangen en 1 keer per week geanalyseerd.

  Het drainwater wordt uit de mat opgevangen en 1 keer per week geanalyseerd.

 • De nieuwe sluipwesp, Aphidius matricariae, wordt ingezet om de rode luis te bestrijden.

  De nieuwe sluipwesp, Aphidius matricariae, wordt ingezet om de rode luis te bestrijden.

 • Het gewas staat er goed bij. Het enige is dat het gewas iets ongelijk staat. Dat kan twee oorzaken hebben. “Er heeft geen selectie plaatsgevonden van de jonge planten of het kokosmengel is soms toch iets verschillend”, zegt Bram Klapwijk, projectleider bij Koppert.

  Het gewas staat er goed bij. Het enige is dat het gewas iets ongelijk staat. Dat kan twee oorzaken hebben. “Er heeft geen selectie plaatsgevonden van de jonge planten of het kokosmengel is soms toch iets verschillend”, zegt Bram Klapwijk, projectleider bij Koppert.

 • Om te kunnen exporteren naar Amerika, hangen er in de kas feromoonvallen ter signalering van de Afrikaanse fruitmot. De KCB controleert de vallen eens in de drie weken.

  Om te kunnen exporteren naar Amerika, hangen er in de kas feromoonvallen ter signalering van de Afrikaanse fruitmot. De KCB controleert de vallen eens in de drie weken.

 • In de kas zijn vier vanglampen opgehangen om de varenrouwmug weg te vangen.

  In de kas zijn vier vanglampen opgehangen om de varenrouwmug weg te vangen.

 • Grootscholte heeft een tweedehands sorteermachine gekocht. Die werd onlangs grondig schoongemaakt.

  Grootscholte heeft een tweedehands sorteermachine gekocht. Die werd onlangs grondig schoongemaakt.

 • In de zak met daarin het kokos zijn twee extra flapjes gemaakt waarmee altijd nog met de hand gekorrelde organische meststoffen kunnen worden toegediend.

  In de zak met daarin het kokos zijn twee extra flapjes gemaakt waarmee altijd nog met de hand gekorrelde organische meststoffen kunnen worden toegediend.

 • Twee weken geleden sneed Wim Grootscholte de eerste paprika. Hij hoopt er dit jaar 25 kilo per vierkante meter te snijden.

  Twee weken geleden sneed Wim Grootscholte de eerste paprika. Hij hoopt er dit jaar 25 kilo per vierkante meter te snijden.

Redactie GFActueel

Eén reactie

 • no-profile-image

  kippersluis tom

  graag contact 06 54 66 1889 ik heb twee supemarkten in utrecht en amersfoort en wil graag uw tomaten en andere artikelen gaan verkopen. zag een artikel in de krant van wouter klootwijk wij zijn gespecialiseerd in bio eco gezond etc. hoop snel van jullie te horen.
  mvg Tom van Kippersluis.

Of registreer je om te kunnen reageren.