Glas

Foto & video laatste update:25 jan 2011

Seizoen van uitersten in Almeria

Het (bijna) afgelopen seizoen werd gekenmerkt door enorme verliezen als gevolg van regen en storm, zowel in Spanje als in Marokko. Tuinders die wel in staat zijn geweest om het water te trotseren hebben hier echter sterk van kunnen profiteren. Nooit eerder is de moeite van de tuinders om op kleine details te letten zo sterk beloond als dit jaar. De gebroeders Magán behoren bij de betere tuinders in Almería. Aan de hand van een serie foto’s wordt de balans opgemaakt van een historisch jaar... Door: Jan van der Blom, correspondent in Almeria

Foto

 • Angel en Francisco Magán telen trostomaten in Aguadulce, Almeria. Zij telen in gangbare kassen, op de traditionele manier in een laag van grof zand die op de originele bodem ligt.

  Angel en Francisco Magán telen trostomaten in Aguadulce, Almeria. Zij telen in gangbare kassen, op de traditionele manier in een laag van grof zand die op de originele bodem ligt.

 • Het bedrijf is gelegen op een plek met een zeer gunstig mikroklimaat, vlak tegen de bergen aan de noord-oostkant en op enkele kilometers van de zee. Het bestaat uit drie verschillende kassen met een totale oppervlakte van 2 hectare. Behalve beide broers werken er drie vaste medewerkers.

  Het bedrijf is gelegen op een plek met een zeer gunstig mikroklimaat, vlak tegen de bergen aan de noord-oostkant en op enkele kilometers van de zee. Het bestaat uit drie verschillende kassen met een totale oppervlakte van 2 hectare. Behalve beide broers werken er drie vaste medewerkers.

 • De gebroeders Magán hebben zich gespecialiseerd op het ras Pitenza. De teelt wordt in augustus geplant en loopt door tot half mei. Het hele jaar door worden 8 tomaten per tros aangehouden. De gemiddelde opbrengst is 12 à 13 kilo per vierkante meter.

  De gebroeders Magán hebben zich gespecialiseerd op het ras Pitenza. De teelt wordt in augustus geplant en loopt door tot half mei. Het hele jaar door worden 8 tomaten per tros aangehouden. De gemiddelde opbrengst is 12 à 13 kilo per vierkante meter.

 • De kassen zijn van het gangbare type, waardoor het regenwater goed wordt afgevoerd. Toch komt er onvermijdelijk hier en daar water naar binnen. De lichte plekken op de grond geven precies aan waar het heeft gedruppeld.

  De kassen zijn van het gangbare type, waardoor het regenwater goed wordt afgevoerd. Toch komt er onvermijdelijk hier en daar water naar binnen. De lichte plekken op de grond geven precies aan waar het heeft gedruppeld.

 • Als het regent kan er niet in de kas worden gewerkt. Sommige trossen worden nat, waardoor krimpscheurtjes en schimmelproblemen kunnen ontstaan. Van half december tot half maart is daardoor zo’n 10% van de trossen vervallen tot 2e kwaliteit of slechter.

  Als het regent kan er niet in de kas worden gewerkt. Sommige trossen worden nat, waardoor krimpscheurtjes en schimmelproblemen kunnen ontstaan. Van half december tot half maart is daardoor zo’n 10% van de trossen vervallen tot 2e kwaliteit of slechter.

 • Om problemen met schimmels als Botrytis te voorkomen heeft men in de winter zorgvuldig alle grotere wonden met een koperoplossing gekwast.

  Om problemen met schimmels als Botrytis te voorkomen heeft men in de winter zorgvuldig alle grotere wonden met een koperoplossing gekwast.

 • In het dak van de kas is, boven de goten, het plastic geperforeerd om bij regen het water door te laten. De gebr. Magán, hebben hierboven een strook insektengaas aangebracht om te voorkomen dat de tomatenmineermot binnenkomt. Mede door het slechte weer is de druk van bijna alle plagen beperkt gebleven.

  In het dak van de kas is, boven de goten, het plastic geperforeerd om bij regen het water door te laten. De gebr. Magán, hebben hierboven een strook insektengaas aangebracht om te voorkomen dat de tomatenmineermot binnenkomt. Mede door het slechte weer is de druk van bijna alle plagen beperkt gebleven.

 • In januari waren er welgeteld twee planten op het bedrijf besmet met Tomatenchlorosevirus (ToCV, links op de foto). Dit virus verzwakt de plant enigszins, maar is geen echt groot probleem voor de productie. Het wordt overgebracht door de tabakswittevlieg.

  In januari waren er welgeteld twee planten op het bedrijf besmet met Tomatenchlorosevirus (ToCV, links op de foto). Dit virus verzwakt de plant enigszins, maar is geen echt groot probleem voor de productie. Het wordt overgebracht door de tabakswittevlieg.

 • Angel Magán is een enthousiast duivenmelker. Ook zijn duiven mogen meedoen. De mest uit het duivenhok wordt in een tank met water gefermenteerd, waarna de vloeibare meststoffen worden meegegoten.

  Angel Magán is een enthousiast duivenmelker. Ook zijn duiven mogen meedoen. De mest uit het duivenhok wordt in een tank met water gefermenteerd, waarna de vloeibare meststoffen worden meegegoten.

 • De trossen zijn zeer regelmatig en stevig, waardoor steevast de beste prijzen op de veiling, VEGACAÑADA, worden verkregen.

  De trossen zijn zeer regelmatig en stevig, waardoor steevast de beste prijzen op de veiling, VEGACAÑADA, worden verkregen.

 • Vijf trossen, van iets meer dan een kilo elk, gaan in een bakje, waarna er tot de uiteindelijke consument niemand meer aan komt.

  Vijf trossen, van iets meer dan een kilo elk, gaan in een bakje, waarna er tot de uiteindelijke consument niemand meer aan komt.

 • De weekprijzen en de geproduceerde kilo’s zijn gedurende een aantal jaren zorgvuldig gevolgd en hangen altijd ter referentie in de schuur naast de kassen.

  De weekprijzen en de geproduceerde kilo’s zijn gedurende een aantal jaren zorgvuldig gevolgd en hangen altijd ter referentie in de schuur naast de kassen.

 • Aan het einde van het seizoen blijven de tomaten wat kleiner en gaat er een tros meer in een bakje. Tot nu toe hebben de gebroeders Magán dit seizoen ruim 10 kilo per meter geknipt en hangt er aan de plant nog zo’n 4 kilo.

  Aan het einde van het seizoen blijven de tomaten wat kleiner en gaat er een tros meer in een bakje. Tot nu toe hebben de gebroeders Magán dit seizoen ruim 10 kilo per meter geknipt en hangt er aan de plant nog zo’n 4 kilo.

 • Kilo’s (staafdiagrammen) en prijzen (lijnen) van de seizoenen ’08-’09 (in grijs) en `09-`10 (groen). Hoewel ’08-’09 voor de meesten koud en slecht was, konden Angel en Francisco niet klagen. Zij kwamen toen uit op 10 kg per meter, met een middenprijs van 85 cent, terwijl de kostprijs zo’n 60 cent per kilo bedroeg. Dit jaar is totaal anders. Een uitermate slecht najaar, met veel kilo’s en waardeloze prijzen, werd gevolgd door een geweldige winter en een al even goed voorjaar. Geschat wordt dat men gaat eindigen op 14 kg per meter en een gemiddelde prijs die ruimschoots hoger ligt dan die van vorig jaar...

  Kilo’s (staafdiagrammen) en prijzen (lijnen) van de seizoenen ’08-’09 (in grijs) en `09-`10 (groen). Hoewel ’08-’09 voor de meesten koud en slecht was, konden Angel en Francisco niet klagen. Zij kwamen toen uit op 10 kg per meter, met een middenprijs van 85 cent, terwijl de kostprijs zo’n 60 cent per kilo bedroeg. Dit jaar is totaal anders. Een uitermate slecht najaar, met veel kilo’s en waardeloze prijzen, werd gevolgd door een geweldige winter en een al even goed voorjaar. Geschat wordt dat men gaat eindigen op 14 kg per meter en een gemiddelde prijs die ruimschoots hoger ligt dan die van vorig jaar...

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.