Glas

Foto & video 2 reactieslaatste update:25 jan 2011

Het Nieuwe Telen bij Vereijken

Vereijken Kwekerijen installeerde in de nieuwe kas in Beek en Donk een systeem dat de kaslucht ontvochtigt met buitenlucht. Daardoor konden de dubbele schermen en de luchtramen vaak dicht blijven zonder problemen met de luchtvochtigheid. ‘Het Nieuwe Telen’ is hen dit eerste jaar goed bevallen.

Foto

 • Een van de twee kassen van 5 hectare is voorzien van 64 luchtbehandelingskasten (lbk’s) in de twee kopgevels. “Onderhoud vindt van buitenaf plaats: praktisch en hygiënisch”, zegt Eric Vereijken.

  Een van de twee kassen van 5 hectare is voorzien van 64 luchtbehandelingskasten (lbk’s) in de twee kopgevels. “Onderhoud vindt van buitenaf plaats: praktisch en hygiënisch”, zegt Eric Vereijken.

 • Het ontvochtigingssysteem is ontworpen en aangelegd door Cogas Zuid. Om het verkrijgen van vergunningen niet nog moeilijker te maken zijn de lbk’s zo compact en onopvallend mogelijk gemaakt. Bovendien zijn ze geen obstakel voor de dekwasser.

  Het ontvochtigingssysteem is ontworpen en aangelegd door Cogas Zuid. Om het verkrijgen van vergunningen niet nog moeilijker te maken zijn de lbk’s zo compact en onopvallend mogelijk gemaakt. Bovendien zijn ze geen obstakel voor de dekwasser.

 • De lbk’s konden zo compact gemaakt worden omdat er geen warmte uit de afgezogen kaslucht wordt teruggewonnen. “Ontvochtigen met koudere buitenlucht kost al zo weinig energie. De meerinvestering voor warmteterugwinning is niet rond te rekenen”, zegt Vereijken.

  De lbk’s konden zo compact gemaakt worden omdat er geen warmte uit de afgezogen kaslucht wordt teruggewonnen. “Ontvochtigen met koudere buitenlucht kost al zo weinig energie. De meerinvestering voor warmteterugwinning is niet rond te rekenen”, zegt Vereijken.

 • De overdruk die de ventilatoren produceren wordt daarom via eenvoudige gevelluchtramen afgevoerd.

  De overdruk die de ventilatoren produceren wordt daarom via eenvoudige gevelluchtramen afgevoerd.

 • Een traploos verstelbare klep zorgt voor de juiste menging van buitenlucht en kaslucht.

  Een traploos verstelbare klep zorgt voor de juiste menging van buitenlucht en kaslucht.

 • Een verwarmingselement gekoppeld aan een apart circuit voor laagwaardige warmte warmt de lucht op.

  Een verwarmingselement gekoppeld aan een apart circuit voor laagwaardige warmte warmt de lucht op.

 • De ventilator trekt de lucht door de warmtewisselaar en is nu zo afgesteld dat hij per uur 5500 kuub droge lucht de kas in blaast. Op deze stand gebruiken de 64 ventilatoren gezamenlijk 100 kW.

  De ventilator trekt de lucht door de warmtewisselaar en is nu zo afgesteld dat hij per uur 5500 kuub droge lucht de kas in blaast. Op deze stand gebruiken de 64 ventilatoren gezamenlijk 100 kW.

 • Per lbk is een luchtslang van 100 meter lengte aangesloten, een per tralie van 8 meter .

  Per lbk is een luchtslang van 100 meter lengte aangesloten, een per tralie van 8 meter .

 • Voor het circuleren van de kaslucht heeft Vereijken in iedere tralie een luchtslang opgehangen met de ventilator bij het middenpad, ook met een capaciteit van 7,5 kuub per vierkante meter per uur.

  Voor het circuleren van de kaslucht heeft Vereijken in iedere tralie een luchtslang opgehangen met de ventilator bij het middenpad, ook met een capaciteit van 7,5 kuub per vierkante meter per uur.

 • Ook aan de achtergevel vallen de lbk’s nauwelijks op.

  Ook aan de achtergevel vallen de lbk’s nauwelijks op.

 • Doordat ze even breed zijn als de kaspoten gaat er geen teeltruimte verloren.

  Doordat ze even breed zijn als de kaspoten gaat er geen teeltruimte verloren.

 • Net als alle gevels van de kas zijn de luchtaanzuigkokers op de lbk’s gemaakt van doorzichtige kanaalplaten. Ze nemen zo weinig licht weg.

  Net als alle gevels van de kas zijn de luchtaanzuigkokers op de lbk’s gemaakt van doorzichtige kanaalplaten. Ze nemen zo weinig licht weg.

 • De twee schermen (XLS-10 en LS-17) zouden in gesloten toestand 80 procent energie moeten besparen maar dat wordt bij lange na niet gehaald.

  De twee schermen (XLS-10 en LS-17) zouden in gesloten toestand 80 procent energie moeten besparen maar dat wordt bij lange na niet gehaald.

 • Hans Vereijken: Met netto-investeringskosten van 10 euro per vierkante meter draaien we net quitte. Maar we hebben nog niet het uiterste eruit gehaald."

  Hans Vereijken: Met netto-investeringskosten van 10 euro per vierkante meter draaien we net quitte. Maar we hebben nog niet het uiterste eruit gehaald."

 • Het is gelukt 25 procent energie te besparen zonder productie in te leveren. Maar bij deze gasprijzen is dat niet genoeg. "Het systeem moet dus nog goedkoper worden."

  Het is gelukt 25 procent energie te besparen zonder productie in te leveren. Maar bij deze gasprijzen is dat niet genoeg. "Het systeem moet dus nog goedkoper worden."

 • Hét grote voordeel van de ontvochtiging met buitenlucht is de bijzonder gelijke temperatuurverdeling door de lichte overdruk.

  Hét grote voordeel van de ontvochtiging met buitenlucht is de bijzonder gelijke temperatuurverdeling door de lichte overdruk.

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Harald Vahl

  Mooie toepassing. De opmerking: "De twee schermen (XLS-10 en LS-17) zouden in gesloten toestand 80 procent energie moeten besparen maar dat wordt bij lange na niet gehaald." kan kloppen. Op basis van de eigenschappen van de gebruikte doeken had ca. 60% verwacht mogen worden in gesloten toestand.

 • no-profile-image

  Gerard Boonekamp

  Volgens de specificaties bespaart het energiedoek (XLS17) 67 % en het heldere doek (SLS10) 43%. Met beide doeken dicht zou de besparing moeten zijn: 67 + 43% van 100-67 = 67+14=81%.

Of registreer je om te kunnen reageren.