Doorgaan naar artikel

Productie en prijzen van paprika lager

Doordat Spanje langer produceerde en het Holland-seizoen niet later dan verwacht op gang is gekomen, zijn er volop paprika’s in de markt. Minder vraag en groter aanbod zorgen voor slechte prijzen. Telers bekommeren zich om de hogere kostprijs en insectendruk.

Ondanks de hoge energiekosten is bij paprika het Nederlandse seizoen normaal van start gegaan en is het areaal niet kleiner dan vorig jaar. Wel zijn de paprika’s iets later geplant. Hoewel het zonnige weer niet slecht is voor de groei van het paprikagewas, is door het eerdere donkere weer in februari de zetting niet helemaal goed gegaan. Hierdoor loopt de productie achter.

Bij Oxin Growers is dat voor de rode paprika 20% minder. Bij geel is het zelfs 24% lager, oranje staat op min 13% en groen op min 4%. “Bij een lagere productie verwacht je hogere prijzen, maar dat is behalve voor groen niet het geval”, zegt Ton van Dalen, directeur Oxin Growers.

Bij rode en oranje paprika’s liggen de gemiddelde prijzen 35% lager dan vorig jaar; bij geel is dat 30%. Groene paprika scoort daarentegen gemiddeld 10% hogere prijzen. “Vorig jaar was tot 20 april de gemiddelde kiloprijs over alle rode paprikasorteringen € 2,87. Dit jaar is dat maar € 1,73 per kilo.”

Marktsituatie niet goed

Wouter Willems, salesmanager Royal Zon, geeft aan dat de marktsituatie van paprika bar en boos is, want de prijsvorming is slecht. “In week 16 lag de gemiddelde prijs voor rode paprika tussen € 1,10 en € 1,20 per kilo. Dat zijn geen goede prijzen voor de tijd van het jaar.”

De markt is gewoon verzadigd met paprika’s

Hier zijn verschillende redenen voor. “Er is volop product op de markt gekomen. In Nederland is na Pasen het tweede zetsel geoogst en Spanje is langer doorgegaan met productie. Door de hoge energiekosten was verwacht dat het Hollands product later op de markt zou komen, maar dat was niet het geval. De markt is gewoon verzadigd met paprika’s. Door vraag en aanbod komt de prijsvorming tot stand. En de geluiden in de markt dat de consumenten hun euro maar één keer kunnen uitgeven of meer hun hand op de knip houden, werkt ook niet positief voor de afzet.”

Hoewel er bij de oogst van het eerste zetsels in week 13 hogere prijzen waren verwacht, ging het volgens de salesmanager nog wel met de prijs. Het tweede zetsel is goed gezet met veel product dat in week 16 is losgekomen. “Voor een betere afzet hebben we programma’s naar retailers nodig. Anders is de druk op de daghandel te groot.”

Meer Spaans product

Mogelijk oorzaak van de lagere prijzen is het grotere exportvolume vanuit Spanje. In maart zijn daar zelfs 26% meer paprika’s geproduceerd. De directeur van Oxin Growers: “Dit hoor je terug in de handel. Door het grotere aanbod van Spaanse paprika’s zijn de supermarkten later omgeschakeld naar Hollands product. Nu de productie in Spanje ten einde is, verwachten we dat de vraag naar Hollandse paprika’s toeneemt.”

Volgens de salesmanager van ZON kopen handelaren voor de klok maar mondjesmaat in vergelijking met vorig jaar. “De Duitse retail, die in week 16 nog half Spaans product en half Hollandse paprika in de schappen hadden liggen, schakelde eind april meer over naar Hollands product. Half mei zijn de supermarkten in het Ruhrgebied en Noord-Duitsland (Hamburg, Berlijn) geheel overgeschakeld naar paprika’s uit Nederland en België. Vorig jaar waren ze in week 17 al helemaal overgeschakeld. Retailers in Zuid-Duitsland blijven echter paprika’s in het Spaanse Murcia kopen. In de supermarkten in Engeland lagen in de week voor Pasen nog volop Spaanse paprika’s, maar ze zijn daarna begonnen met overschakelen.”

Kunnen de telers met lage prijzen de kosten wel terugverdienen?

Van Dalen: “Als we naar het prijspatroon van vorig jaar kijken, zit er niet een direct herstel van de prijzen in. Dan wordt het geen goed paprikajaar.” Wel verwacht hij enig prijsherstel, omdat Spanje niet meer aan de markt is. Willems had er andere jaren een beter gevoel bij, maar is wel hoopvol als de retail gaat meedoen.

Beide heren geven aan dat de hogere kostprijs een zorgpunt voor de paprikateler is. De directeur: “Gezien de gestegen kosten, onder andere voor energie, kunstmest en verpakking, is dat geen goede zaak voor paprika.” De salesmanager vraagt zich af of de kostprijs wel toekomstbestendig is bij de huidige marktomstandigheden. “Kunnen de telers met lage prijzen de kosten wel terugverdienen? Dat zal per bedrijf verschillen en afhangen of ze de energie hebben vastgelegd.”

Hoge plagendruk

Ondanks de inzet van meer natuurlijke vijanden dan andere jaren, is de luizendruk erg hoog. Paprika’s worden vettig van luis en het schoonmaken is arbeidsintensief werk. Telers moeten met veel kunst- en vliegwerk de plaag onder controle zien te houden. Want chemisch ingrijpen is lastig, omdat er weinig specifieke middelen meer zijn.

De kwaliteit van rode paprika is goed. Van Dalen: “Als we het zonnige weer houden en in de zomermaanden geen donker en nat weer krijgen zoals vorig jaar, zullen de paprika’s ook geen last hebben van inwendige gebreken.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Harry Stijger

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin