Doorgaan naar artikel

Groene vangplaten effectief tegen Echinotrips

Groen blijkt een goede kleur voor vangplaten om Echinotrips aan te trekken.

Koppert Biological Systems introduceert nieuwe vangplaten in de kleur groen. Het ophangen van deze vangplaten blijkt na onderzoek een effectieve aanvullende maatregel tegen Echinotrips (Echinothrips americanus), onder andere in paprika. Deze plaag is een steeds groter wordend probleem in de Nederlandse glastuinbouw.

Toevallige ontdekking

De introductie van de groene vangplaat begon met een toevallige ontdekking. In de kas bij Westland Seeds, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de veredeling van paprika, trof voorman Masud namelijk op een donkergroene gieter veel trips aan. Hij constateerde dat daar meer tripsen op zaten dan op de gele vangplaten die in de kas gebruikt worden. Toen hij later zag dat op de groene steek-etiketten die het bedrijf bij de producten zet, meer trips zaten dan op de etiketten met een andere kleur, viel het spreekwoordelijke kwartje. Masud nam contact op met Koppert en zo ging het balletje rollen.

Vangstverschil op groene en gele vangplaat. - Foto: Koppert Biological Systems

Vangstverschil op groene en gele vangplaat. – Foto: Koppert Biological Systems

Grotere schaal

Na deze ontdekking is alles in het werk gesteld om in de fabriek groene vangplaten te kunnen gaan produceren, zodat deze op grotere schaal in proeven uitgezet konden worden. Onder andere in paprika zijn de resultaten met de groene Horiver-vangplaten positief. Echinotrips zit er massaal op. Vervolgonderzoek moet nog gaan uitwijzen of er verschil zit tussen diverse groentinten en de hoogte van de vangplaten in het gewas.

Groen heeft een grotere aantrekkingskracht op Echinotrips dan de standaard gele en blauwe vangplaten. - Bron: Koppert Biological Systems

Groen heeft een grotere aantrekkingskracht op Echinotrips dan de standaard gele en blauwe vangplaten. – Bron: Koppert Biological Systems

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin