Glas

Achtergrond

Robot knipt blad in komkommer

Binnenkort wordt een bladknip-robot verwacht voor de hogedraadteelt komkommer.

De VDL Groep en Bosman Van Zaal uit Aalsmeer bundelen hun krachten voor de marktintroductie van de innovatieve CropTeq bladkniprobot, die binnen afzienbare tijd beschikbaar komt voor hogedraad komkommertelers. Na inzet in het arbeidsintensieve bladknippen bij komkommerplanten wordt de robot in de komende jaren doorontwikkeld voor andere teelten en meer autonome toepassingen.

Data en robotisering in de hogedraadteelt

De samenwerking richt zich, naast delen van kennis en kunde, op een beter gebruik van data en robotisering in de hogedraadteelt. De gedeelde missie van VDL en Bosman Van Zaal komt samen in de vorm van zusterorganisatie GreenPEAK-IT, die ook de verkoop en de installatie van de nieuwe kniprobot voor haar rekening neemt. GreenPEAK-IT is voortgekomen uit een onderzoeksproject van Bosman Van Zaal, en voortgezet als zelfstandige entiteit met specifieke kennis van energiezuinige en autonome teelten.

Tekst gaat door onder de foto

Na inzet in het arbeidsintensieve bladknippen bij komkommerplanten wordt de robot in de komende jaren doorontwikkeld voor andere teelten en meer autonome toepassingen. - Foto: GreenPEAK_IT
Na inzet in het arbeidsintensieve bladknippen bij komkommerplanten wordt de robot in de komende jaren doorontwikkeld voor andere teelten en meer autonome toepassingen. - Foto: GreenPEAK_IT

CropTeq Robotics

VDL en Bosman Van Zaal richten zich met CropTeq Robotics op autonome robotica binnen de hoogwaardige glastuinbouw. Onder andere arbeidsintensieve werkzaamheden worden uitgevoerd door hoogwaardige Artificial Intelligence-gedreven robotica. De slimme AI vision, te trainen door de teler, de hoge robotsnelheid met collision-control, de gepatenteerde end effector die aan alle zijden van de stam kan knippen, en het compacte platform dat ook uiteindelijk komkommers zal gaan oogsten, maken het een bijzondere innovatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.