Glas

Achtergrond

Markt: Prijs tomaten stijgt naar hoog niveau

De prijs van troscherrytomaten voor de klok van Belorta beweegt zich de laatste weken op een hoog niveau. Dit past in een positief prijsbeeld voor de hele tomatenmarkt.

Begin augustus bevond de prijs voor troscherrytomaten zich doorgaans rond € 2 per kilo, met soms een uitschieter boven de € 3. Nu is de prijs al zes weken niet onder de € 3 geweest, met op 26 juli een piek van € 4,72.

Aan het aangevoerde volume van deze altijd al wat duurder betaalde sortering ligt het niet. Dat is dit jaar niet veel anders dan voorgaande jaren. De hogere klokprijs voor de troscherrytomaat is eerder een weerspiegeling van de tomatenprijzen over de volle breedte. Die bewegen zich iets boven een gemiddeld prijsniveau.

Hogere prijs trostomaten grof en los

Ook de sortering trostomaten grof is deze zomer niet zo in prijs gedaald als voorgaande jaren. Voor zowel voor de klok van ZON als van Belorta steeg de prijs deze week naar meer dan een euro, weken eerder dan vorige jaren. Datzelfde geldt voor de grafiek van de losse ronde tomaten, de vandaag bij ZON zelfs al de € 2 per kilo aantikt.

Prijs cherrytomaten stijgt gestaag

Voor de klok van ZON beweegt ook de prijs van cherrytomaten zich dit jaar op een gemiddeld hoger peil dan in voorgaande jaren. Sinds eind mei zit er een gestaag stijgende lijn in die prijs van 14 cent per 250 gram. Op 28 mei steeg de prijs naar een kleine piek half juni en in de laatste week van juli en de tweede week van augustus naar rond € 1.

Of registreer je om te kunnen reageren.