Glas

Achtergrond

Sluipwesp tegen stinkwants op komst

Koppert Biological Systems werkt er hard aan om in 2022 een sluipwesp tegen de groene stinkwants beschikbaar te krijgen.

In 2018 is Koppert gestart met onderzoek naar de meest effectieve natuurlijke vijand van de zuidelijke groene stinkwants (Nezara viridula): een Europese sluipwesp die de stinkwants-eieren parasiteert. De eerste veldproeven zijn veelbelovend. Ze tonen aan dat Nezara in de praktijk goed onderdrukt kan worden. Grootschalige veldproeven in verschillende landen zullen deze resultaten dit jaar moeten bevestigen.

Grote schade

De zuidelijke groene stinkwants is aan een opmars bezig in Noord-West- en Centraal-Europa, nadat afgelopen decennium niet-verwarmde paprika-, aubergine- en komkommerkassen in Zuid-Europa al werden geteisterd door deze plaag. De schade die Nezara veroorzaakt is enorm, en zorgt er met regelmaat voor dat gewassen vroegtijdig geruimd moeten worden.

De Nezara stinkwants kan flinke schade veroorzaken.
De Nezara stinkwants kan flinke schade veroorzaken.

Chemische oplossing verstoort biologie

De bestrijding van deze plaag is lastig en er worden vaak noodgedwongen chemische middelen toegepast. Deze verstoren de populaties natuurlijke vijanden die plagen als trips, spint, bladluis en witte vlieg onder controle houden. Alleen bij lage plaagdruk in het gewas is het mogelijk om de stinkwants handmatig uit het gewas te verwijderen, waardoor dit tot weinig resultaat heeft geleid.

Of registreer je om te kunnen reageren.