Glas

Achtergrond

Markt: Prijzen tomaten dalen

Na enkele weken met redelijk stabiele prijzen voor tomaten, dalen de prijzen voor trostomaten.

Vanaf de tweede week van april schommelden tomatenprijzen rond redelijk gelijkblijvende prijsniveaus. Bij ZON fruit & vegetables was dat bij grove trostomaten rond 80 cent per kilo. Eind maart zat de richtprijs voor de klok nog op € 1,90 per kilo, maar viel daarna weg richting het genoemde prijsniveau van de afgelopen weken. Maandag 3 mei zette een prijsdaling in, die vandaag (dinsdag 4 mei) bij ZON uitkwam op een richtprijs van 60 cent per kilo.

Verdere prijsdaling

Als de prijstendens van de afgelopen twee jaar in deze periode zich ook dit seizoen voortzet, is komende tijd een verdergaande prijsdaling te verwachten. In 2019 en 2020 daalden de prijzen, om half mei rond 28 cent per kilo grove trostomaten uit te komen. Vorig jaar zakten de prijzen daarna nog wat verder weg. In 2019 trokken ze gedurende de maand juni juist weer aan.

Spaanse tomaten

Op veilingen in Almería (Spanje) zijn afgelopen tijd wisselende prijzen te zien, steeds fluctuerend tussen 70 cent per kilo en net boven de 90 cent per kilo.

Albert Heijn en Jumbo bieden trostomaten in de supermarkt aan voor € 1,99 en € 2,19 per vijf stuks.

Stel zelf prijsgrafieken voor tomaat samen.

Of registreer je om te kunnen reageren.